LOZNICA: FESTIVAL LilaLo

Širenje svetlosti i dobrih vibracija

Da li ste skoro poželeli da gledate zvezdano nebo s voljenim bićem? E, baš to ste mogli da ste bili u Loznici za vreme LilaLo festivala! Doduše, ne biste bili sami, jer tu se našlo mnogo vama srodnih duša koje su takođe poželele da posmatraju zvezde, a sve pod budnim okom popularizatora astronomije iz Loznice, Branka Zvezdar Simonovića, koji je pričao divne mitološke priče vezane za razna sazvežđa, pokazivao kako se gleda kroz teleskop i učinio svima veče čarobnim.

Posmatranje zvezda: Branko Zvezdar Simonović i slovenačka novinarka Maja Zagoričnik

Ali nije samo Branko bio taj koji je dao sve od sebe da nam festivalski dani u Loznici budu prijatni, zanimljivi i uzbudljivi – da bi se pokrenula čarolija tu je bio ceo tim okupljen oko Turističke organizacije grada Loznice (TOGL) koji su ovu manifestaciju organizovali uz veliku podršku Grada Loznice, a u saradnji sa Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“, Kancelarijom za mlade Loznica, Crkvenom opštinom Loznice i brojnim volonterima. Festival je ove godine počeo spektakularno – lilanjem.

Performans s vatrom bio je deo festivala LilaLo

– Lilanje je običaj paljenja baklji veče pre pravoslavnog praznika Petrovdana. Ovaj običaj je autentičan za regiju Podrinja i grad Loznicu i upisan je u nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije. LilaLo je muzičko-scenski festival koji afirmiše stvaralaštvo mladih i prvi put je realizovan 2018. godine. LilaLo je više od festivala, njegova suština je da se ovaj naš viševekovni narodni običaj sačuva od zaborava za generacije koje dolaze obogaćujući ga novim sadržajima tokom festivalskih dana – uputila nas je Snežana Perić, direktorka TOG Loznice.

Lile napravljene od trešnjine kore na leskovom prutu

Lile su baklje koje se prave od brezove ili trešnjine kore koja se stavlja na leskov prut. Kako ta kora u sebi sadrži smole može goreti kao luč i bacati male iskrice. Lila se na raskrsnicama, trgovima, mestima gde se narod okuplja. Tradicionalno se lilanju najviše raduju deca i mladi, jer upravo oni pale lile. Sa prvim mrakom uoči praznika (Petrovdan), noć obasjavaju mnogobrojne vatre, a jednom upaljen plamen bi se prenosio među okupljenim narodom.

Lilanje u porti hrama Pokrova presvete Bogorodice u Loznici

Mahanjem lilalama rasterivao bi se mrak, a deca i mladi su sa upaljenim buktinjama trčali oko torova i štala uzvikujući drevne bajalice: „Lila gori, žito rodi“, „Kuda lile hodile, tuda krave vodile“… Ovo je radostan praznik, a simbolika lila da predstavljaju svetlost, dobrotu, odagnavaju tamu, zlo i svaku neslogu. Svetlošću lile štite ljude koji tako „pročišćeni“ ulaze u praznik. Ovaj običaj je najverovatnije stariji od hrišćanstva i predstavlja odjek drevnog rituala rasterivanja zlih sila vatrom, pokazivanja jedinstva i simbolične pobede svetlosti nad tamom. Zato smo se i mi pridružili želeći da doprinesemo širenju svetlosti.

Predstava Bitef teatra: Lepa Brena project osvojila je publiku

Zateći se u Loznici za vreme festivala LilaLo predstavlja neku vrstu privilegije da se vidi, čuje i doživi mnogo toga: a to znači da su dani i večeri bili ispunjeni lepim druženjima, odličnim koncertima, zanimljivim predstavama i mnogim drugim zabavnim sadržajima kao što su „Kolo za dukat“ ili „Brkovi po Vuku“. Bude tu i gusli i folklora, a sva ta raznolikost baš privlači i različite ljude po godinama, interesovanju, obrazovanju, jer svako može da pronađe nešto za sebe.

„Kolo za dukat“ – pobednici u prvom planu

Trebalo bi istaći da su svi ovi sadržaji potpuno besplatni i otvoreni za javnost. Nije ni čudo da je dobar rad Turističke organizacije grada Loznice bio prepoznat i da su upravo oni bili dobitnici prestižne nagrade u svetu turizma Srbije – „Turistički cvet“ za 2022. godinu.

Wellness i spa centar Kovilje

Dani su bili kratki da se obiđe i vidi sve što u Loznici i njenoj okolini vredi videti: pre svega Tršić, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, koje je najposećenije selo u Srbiji. Potom je vredelo svratiti i do Banje Koviljače i prošetati se njenim divnim parkom, a zatim svratiti u spa i velnes centar „Kovilje“ koji je u sklopu Specijalne bolnice i relaksirati se.

Koncert Stefana Milenkovića je bio pravo uživanje

Brojni posetioci nisu nikako propustili sjajni koncert Stefana Milenkovića u koncertnoj sali Kursalona, a njihali su se uz živahan ritam Crnih mambi, orkestra Šabana Bajramovića iz Niša i uživali u dobrim vibracijama rok grupa Artan Lili, Buč Kesidi i Parni valjak.

„Crne mambe“ iz Niša su zagrejale publiku dobrim ritmovima
„Parni valjak melje, melje da ispuni vaše želje“ – Saborište u Tršiću

Mogle su se pogledati zanimljive predstave „Draga Keti“ Omladinske scene Loznice, kao i Bitef teatra „Lepa Brena prodžekt“ i „Mogućnost zabavljanja kod ptica“, kao i stendap komedija „Vojvođansko veče“. Zanimljiva je bila izložba fotografija „Alžirska Sahara“ kao i ulični performans s vatrom.

Grupa novinara i blogera koja je pratila festival LilaLo

Festival je pratila i grupa novinara koji su bili gosti Turističke organizacije grada Loznice. Oni su imali priliku da odu i do Sunčane reke – etno sela na Drini, kao i do etno domaćinstva „Šurička bajka“ u blizini Loznice.

Đakonije iz „Šuričke bajke“
Domaćin „Suričke bajke“ Dragić Stefanović i slovenački snimatelj Iztok Škofic nadgledaju krčkanje svadbarskog kupusa

Hrana puna ukusa, a pre svega kajmak, vruće lepinje iz peći i svadbarski kupus bili su pravi hit za kolege iz Slovenije i Hrvatske. Uživali su u svakom zalogaju i stalno ponavljali „ovo je tako dobro“ što samo govori koliko je važan i taj gastronomski momenat koji boji opšti utisak i čini ga autentičnim. Dobra organizacija i zanimljivi sadržaji festivala učinili su da svi požele da ponovo dođu u Loznički kraj.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje, Vanja Fifa, Aleksandar Stojanović @stalexphotography, Tomislav Lukić @foto_tomo_studio