MAROKANSKA KUHINJA

Egzotične đakonije

Maroko je zemlјa koju zaplјuskuje Sredozemno more i Atlanski okean, kojoj pripada deo Sahare i koju krasi planina Atlas. Starijim generacijama za ovu zemlјu je vezan čuveni film „Kazablanka” sa Hemfrijem Bogartom i Ingrid Bergman. Kako bilo, uvek ga je pratio dah egzotike, jer je Maroko zemlјa koja opčinjava, pa ne iznenađuje da su u njemu boravili mnogi slavni pisci, rok zvezde i lјudi iz svetskog džet-seta. Nije ni čudo, jer osim prirodnih lepota i istorijskih znamenitosti, Maroko ima veoma zanimlјivu kuhinju koju obogaćuje splet raznih uticaja mediteranskih kuhinja.

Priliku da se upoznamo s ovom kuhinjom imali smo u Kulturnom centru „Grad“ u Beogradu gde je Društvo srpsko-marokanskog prijatelјstva organizovalo delikatesno veče marokanske hrane. Upitali smo osnivača i predsednicu ovog društva Žade Nikolić koje su specifičnosti ove egzotične kuhinje:

– Maroko je afrička zemlјa koja je najbliža Evropi, od nje nas kod Gibraltara deli samo 13 kilometara. Ovo je sigurno imalo velikog uticaja ne samo na našu istoriju, nego i na našu kuhinju. Marokanska kuhinja je pre svega mešavina berberske, arapske i francuske kuhinje, ali ima puno uticaja i od ostalih mediteranskih kuhinja. Po bogatstvu i raznolikosti ova kuhnja spada u sam svetski vrh gastronomije. Ono što je čini specifičnim nije samo upotreba svežih namirnica, nego njihova kombinacija – u slana jela i meso često se dodaje suvo ili sveže voće, što daje jelu poseban ukus.

Začini su takođe, veoma važni za tradicionalna marokanska jela. To su pre svega kumin, kurkuma, đumbir, biber, susam, korijander, šafran, muškatni oraščić, komorač, anis, origano, kim, lovor i paprika. Od začinskih bilјki zastuplјene su nana, peršun, korijander i majoran. Upitali smo gospođu Nikolić koja su to jela koja ne bi trebao da propusti turista iz Srbije kada se nađe u ovoj egzotičnoj zemlјi:

– Srpski turisti koji odu u Maroko će uživati u svakom obroku: bilo da je to kus-kus, tažin ili bastila. Kod nas su dosta česte kombinacije mesa sa suvim voćem ili sa bademima. Svakako bih preporučila da probate piletinu sa bademima. Ono što turisti još ne bi trebalo da se propuste su naše salate. Kombinacija slatko slanih ukusa se sreće u našoj kuhinji, ali ne treba imati predrasude. Uvek prvo treba probati, pa onda donositi zaklјučke.

Bastila je pita punjena iseckanim mesom, samlevenim bademom uz dodatak peršuna, cimeta, šafrana i kardamoma.

Našu domaćicu smo upitali koliko sličnosti ima između balkanske i marokanske kuhinje i šta je ono što nas povezuje:

– Živim u Srbiji skoro dvadeset jednu godinu i sebe ne smatram strankinjom, već se osećam kao jedna od vas. Ono što je slično u našim kuhinjama je to da volimo kuvanu hranu, ali začini koje koristimo nisu isti. Mi koristimo mnogo više začina. Ono što nas povezuje je da srpski i marokanski narod odlikuje gostoprimlјivost. Dobri smo domaćini i volimo da se družimo. Ovde kad lјudi žele da se druže oni vas pozovu na kafu, a u Maroku mi pozivamo na čaj.

Mi smo se sa našim domaćinima družili ne samo uz čuveni čaj od mente, nego smo imali i priliku daprobamo rfisu (linkuj), jelo od piletine sa sočivom, potom smo se zasladili sa harisom (linkuj). Recepte za ova jela vam prenosimo u nadi da će i Novi Sad, a zašto i ne druga mesta u Vojvodini, imati priliku da probaju ovu zanimlјivu kuhinju.

Marina Jablanov Stojanović

Izvor: Dnevnik

Foto: M. Jablanov, privatna arhiva Ž. Nikolic, Pixabay

Tajna marokanskog čaja
Zagonetna Sahara