Mousse au chocolate a la Dukanac

Čokoladni mus sa suvim voćem i lešnikom

Iza ovog francuskog imena krije se jedna sjajna veganska poslastica u kojoj nema dodatog šećera! Razmišljajući kako da napravim desert koji neće izazvati grižu savesti kada se moja porodica i ja sladimo njime ovaj recept moje drage prijateljice i blogerke Snežane Dukanac (nas je sve oduševio. Jednostavan je i brzo se priprema.

Snežana Dukanac  je jedna od onih divnih osoba koju sam upoznala radeći novinarski posao. Na prvom susretu, pričajuči mi svoju biografiju, su joj grunule suze, a i meni je stala knedla u grlu kada sam čula da je kao rizična trudnica pred Novu godinu bila otpuštena s posla! No, nekad nemili događaju budu samo odskočna daska za promene na bolje. Baš tako je bilo i u Snežnom slučaju: rodila se jedna princezica, preselila se u Francusku, počela da piše blog o prirodnoj nezi i postala kraljica pomada od prirodnih i organskih sastojaka! Njene savete i recepte za negu kože i kose možete naći i na mojim stranama … Svi naši potonji susreti su bili ispunjeni radošću, a ako je i bila neka suza to je bilo samo od smeha.

Ipak, ovo nije sasvim Snežin recept, nego me je inspirisao da ga malo promenim i mu dam svoj lični pečat. Recept je takav da ga i vi možete dopunjavati i menjati neke sastojke i tako naći vašu dobitnu kombinaciju!

Potrebno je:

1 konzerva kokosovog mleka (400 g)
200 g crne čokolade (kakao 50-70%)
100 g pečenog lešnika
1 kašičica putera od lešnika (nije obavezno)
10 svežih urmi
10 suvih šljiva
10 suvih kajsija

Urme, kajsije i šljive se iseckaju, takođe i lešnik.

U šerpi, zapremine 1,5 litra, zagrevati na laganoj vatri kokosovo mleko i kada bude toplo dodati izlomljenu čokoladu. Ja sam rastopila 100 g crne čokolade sa stevijom (stevija je umesto šećera) i 100 g čokolade gde je kakao 70 procenata. Seckane urme će dati dovoljnu slast ovom musu, a šljive i kajsije posebnu notu.

Kada se čokolada sasvim otopi dodati kašičicu putera od lešnika, iseckano suvo voće i tri četvrtine iseckanog lešnika, ostatak je za dekoraciju. Sipati ovu smesu u pripremljene posudice i posuti iseckanim lešnikom. Meni je ova smesa stala u 10 posudica za krem brule (zapremine oko 0,7 dl).

Kada se malo rashlade staviti u frižider da se mus stegne. Kada želite da ga poslužite izvadite ga iz frižidera desetak minuta ranije da bi dobio potrebnu kremastost. Ako volite ove sastojke sigurna sam da ćete baš uživati.

Foto: M. Jablanov