Namaz od maslina sa začinskim biljem

Ovaj namaz od maslina bi se slobodno mogao nazvati izuzetno zdravim da nije slan - što mu naravno daju masline. No, umerenom upotrebom, ni to neće predstavljati problem, jer ćete sigurno uživati u njegovom ukusu.

Sveže začinsko bilje daće ovom namazu poseban ukus i aromu, naročito korijander. Lekovita svojstva matičnjaka, bosiljka, nane i žalfije su manje više svima poznata na ovim prostorima, ali se svež korijander odskora može naći na našim pijacama. Izuzetno je zdrav, važi za velikog čistača organizma, jer u sebi sadrži supstance koje vezuju toksine. Bogat je gvožđem koje je u takvim spojevima da se lako apsorbuje, pa je prirodan lek protiv anemije. Pomaže kod artritisa i reume tako što smanjuje otoke, a smanjuje i nivo šećera i holesterola u krvi. U kulinarstvu se najviše koristi u azijskoj i južnoameričkoj kuhinji. Secifičnog je ukusa i jake arome.

Osim kao namaz na hleb kojeg ćete u tankom sloju namazati preko putera, možete ga koristiti i kao začin za salatu ili kao pesto za testeninu. Njime možete začiniti čorbe i variva.

Integer adipiscing erat eget risus sollicitudin pellentesque et non erat. Maecenas nibh dolor, malesuada et bibendum a, sagittis accumsan ipsum. Pellentesque ultrices ultrices sapien, nec tincidunt nunc posuere ut. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam scelerisque tristique dolor vitae tincidunt. Aenean quis massa uada mi elementum elementum. Nec sapien convallis vulputate rhoncus vel dui.

• 100 g zelenih maslina bez koštice
• 0,5 dl ekstra devičanskog maslinovog ulja
• sok od pola limuna
• nekoliko grančica svežeg korijandera
• nekoliko grančica svežeg matičnjaka
• 2 do 3 struka svežeg bosiljka
• 2 do 3 struka sveže nane
• nekoliko listova žalfije

Začinsko bilje se opere, odstrane se grančice od matičnjaka, nane i bosiljka i na grubo se iseckaju. Sve se stavi u blender zajedno s maslinama, uljem i limunovim sokom. Izmiksa se dobro da se dobije namaz fine strukture.

Ukoliko se ne upotrebi odmah, može se čuvati u staklenoj teglici. Najbolje je da se prelije s malo maslinovog ulja na kraju da ne bude u dodiru s vazduhom i da se čuva u frižideru 5 do 7 dana. Ukoliko pravite veću količinu možete i da zamrznete. Dodavanjem nekoliko čenova belog luka produžiće mu se trajnost, ali ćete dobiti i novi ukus! Neka ovo bude samo inspiracija za vašu kombinaciju.

Prijatno!