NEA SKIONI NA GRČKOM POLUOSTRVU HALKIDIKI

Drevne priče i tirkizno more

Za lep letnji odmor potrebno vam je parče vedrog neba, deo čistog mora, dobro društvo, pristojan smeštaj i prijatni domaćini. Mi smo to sve našli u Nea Skioniju, ribarskom mestašcu na Halkidikiju, na zapadnoj obali prvog prsta Kasandre u Grčkoj. Igrom slučaja smo tamo došli prvi put, drugi put s kumovima, jer nam se prvi put baš svidelo, a onda s namerom još jedanput, jer nam je svima bilo baš, baš lepo! I ove godine s nestrpljenjem očekujmo kraj leta kada ćemo se ponovo sresti s našim prijatnim domaćinima Evenijom i Jorgosom Belu, ali i novim prijateljima koje smo tamo stekli! Zar to nije najbolja preporuka?

Prvo nas je privukla – kuća na obali čistog mora tirkizne boje, potom prijatni i predusretljivi domaćini koji dobro govore engleski jezik, a sve ostalo smo polako otkrivali s uživanjem!

Poluostrvo Halkidiki sastoji se od 3 kraka prvi je Kasandra, drugi Sitonija i treći Atos. U grčkoj mitologiji često se spominje ovo poluostrvo: u Kasandri je pokopan div zemljotresa Engelados. Prema legendi planina Atos se formirala od stene koju je istoimeni div bacio bogovima, a drugi krak Sitonia svoje ime duguje Sitonu, Posejdonovom sinu. Prvi krak, ili kako mi kažemo prst – Kasandra ime nosi po makedonskom kralju Kasandrosu.

Lokalno stanovništvo živi uglavnom u priobalnom delu i, osim turizmom, bavi se poljoprivredom i ribolovom. Nea Skioni je ne samo ribarsko mesto, nego i najveća luka na Kasandri. Zato i nije neobično da ima čak 4 ribarnice, mada mnogo veća imaju najviše jednu do dve. Ukoliko ste ljubitelj ribe i plodova mora, onda ćete svakako uživati, bilo u restoranu ili da ih sami spremate. A, ako niste, možda će vam biti uživanje da posmatrate ribarske koče kako u večernjim satima odlaze na ribarenje ili kako se u jutarnjim satima vraćaju. Možda baš tada, dok koče lagano klize po mirnom moru ravnom kao ogledalo, uspete da vidite delfine koji obično prate ribarske brodove i koji se mogu videti u to doba.

– Ime Skioni poznato još od antičkih vremena. Prema antičkom istoričaru Tukididu, u ovoj regiji su se naselili Ahajci, vojnici sa Peloponeza, koji su se tu zaustavili posle Trojanskog rata (oko 700 godina pne). Nameravali su da provedu zimu sa Trojankama koje su poveli sa sobom. Naravno Skioni nije bio na obali, jer se tada mesta nisu ni podizala u samoj blizini mora i više je bilo ime za ovu regiju nego za samo mesto. Za preteču današnjeg Skionija može se smatrati planinsko selo Tsaprani čiji su meštani polako silazili na more. To selo je danas napušteno... Mesto podignuto 1918. oko ribarske luke dobilo je ime Nea Skioni po nekadašnjem imenu iz antičkih vremena– objasnila nam je Evgenija Belu, vlasnica Bellos apartmana iz Nea Skionija.

Postoji i druga verzija ove priče, slična prvoj, po kojoj su grčki ratnici posle Trojanskog rata pristali ovde da prezime i sačekaju povoljan vetar da se vrate na svoj Peloponez. Međutim, jedna od Trojanki, koje su kao robinje povedene s njima, zapalila je sve brodove. To je uradila da grčki ratnici ostanu ovde i zasnuju porodice s Trojankama koje poveli su sa sobom.

No, nažalost, od antičkih spomenika na ovom delu Halkidikija nije mnogo ostalo.

U mestu Staro Mende, nalazio jedan od najstarijih hramova posvećen Posejdonu, bogu mora, ali vreme je uklonilo tragove ovog hrama, tako da danas postoje samo naznake o njegovoj veličini.

Rt Posidi koji se nalazi u njegovoj blizini nosi ime po ovom starogrčkom bogu. To je plaža nedirnute lepote i svakako bi je trebalo posetiti.

Današnji Nea Skioni krase dve plaže i nekoliko uvala. Jedna, glavna, gradska plaža nalazi se levo od luke, a pored nje se nalazi i druga plaža. Obe plaže nose plavu zastavicu što je znak da je voda čista i bistra. Ono što odvaja zapadnu obalu Kasandre od istočne, koja je veoma popularna kod naših ljudi, su manja mesta zaogrnuta u borovu šumu gde je odmor bez buke i gužve.

Uveče se u Skioniju možete prošetati pored rive, otići do nekog restorana s ribljim specijalitetima ili na giros. Neke velike zabave nema, no, ukoliko je poželite možete otići na istočnu obalu do Afitosa, koji je poznat ne samo po kafićima, poslastičarnicama, nego, pre svega, po restoranima i tavernama gde se uživa uz grčke specijalitete i tradicionalnu muziku. Ipak, ovo nije mesto ludog provoda za mlade, njega bi trebalo potražiti u susednom mestu Kalitea, gde se nalaze noćni barovi i diskoteke.

Manja mesta u grčkoj nemaju svoje pijace, obično je to jedan dan u nedelji kada se u nekom većem mestu deo ulica prekrije tezgama i nudi od ribe, voća i povrća, vina, rakije, maslina i maslinovog ulja do kućnih potrepština i garderobe. Pijačni dan u centru regiona Kasandriji je utorak i ukoliko želite da osetite lokalni duh preporučujem da se malo promuvate između tezgi i doživite Grčku i na ovaj način. Na Kasandri je razvijeno pčelarstvo, proizvodnja vina i maslinovog ulja, pa ove proizvode kupite kod lokalnog stanovništva i ponesite da uživate u ukusima Grčke i po povratku sa odmora.

Ukoliko ste u Grčku došli automobilom predlažemo vam da obiđete celo poluostrvo, ima puno predivnih plaža od onih poznatih na istočnoj obali kao što su Golden bič, Ksenija, Kriopigi do divlje lepote rta Posidi na zapadnoj strani. Neizostavno svratite i do Lutre koja se nalazi na samom jugu poluostrva. To je živopisno malo banjsko mesto koje ima nekoliko lepih plaža. Putevi su dobri i neće vam trebati mnogo vremena da stignete do bilo koje destinacije za koju se odlučite. Kao što na početku rekoh za lep letnji odmor potrebno vam je parče vedrog neba, deo čistog mora, dobro društvo, pristojan smeštaj i prijatni domaćini. Možda baš sve to pronađete baš na jednom mestu – u Nea Skioniju.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: plaja-possidi  www.vacantegrecia.net, http://visitkassandra.com/halkidiki/nea-skioni/ Mariniranje

Dobro opasani Evzoni