NEGA LICA I TELA GLINOM

Čudesna moć gline

Glina je sastojak koji se koristi vekovima, u medicinske svrhe ali i u kozmetici. Pored ružine vodice, ona je najzastupljeniji prirodni kozmetički preparat. Jedna od njenih izuzetnih osobina je velika upijajuća moć. Naime, ona ima svojstvo da veže organske molekule, masnoće i otpadne produkte metabolizma, a da pri tom istovremeno otpušta oligoelemente i time poboljšava metabolizam ćelija kože, pojedinog organa ili celog tela.

Snažan revitalizirajući efekt gline mogli bi objasniti i njenom sposobnošću upijanja i zadržavanja sunčevog magnetizma, koji se emituje tokom njene upotrebe. Smatra se da glina ima sposobnost intervencije u procesima transformacije i asimilacije hranljivih elemenata, prema tome doprinosi i sistemima podržavanja života, usporavanja starenja i odbrane od spoljnih uticaja.

Postoje više vrsta gline (bela, žuta, zelena, crvena, plava, siva, crna, bentonit, Fulerova zemlja...) i zato je važno uskladiti glinu potrebama kože. To znači da ukoliko imate masnu, mešovitu ili normalnu kožu, vaš izbor bi trebalo da bude zelena glina. Međutim, ukoliko imate suvu kožu, za vas je bela glina. Bentonit je najefikasnije sredstvo za čišćenje kože.

Ostale vrste gline je teže naći u prodavnicama zdrave hrane ili apotekama, ali se preko interneta sigurno mogu poručiti. Zato vredi znati da žuta glina hidrira kožu i da je dobra za pilinge, crvena (marokanska) je za nežnu i normalnu kožu, plava kod kože sklone upalama, siva je za nežnu kožu, a crna za dubinsko čišćenje. Fulerova zemlja prirodno izbeljuje lice, smanjuje fleke i staračke pege.

Bitno je znati i koliko često nanositi maske sa glinom na lice: kod problematične, masne, kože sa proširenim porama, sklone nečistoćama važno je da se piling i maska stavljaju dva puta nedeljno. Ipak, ukoliko imate suvu kožu, maska jednom u nedelju dana će biti sasvim dovoljna.

Ako sa glinom pravite piling dodajte osim malo vode mlevenu kafu, so, mlevene bademe ili kokos. Za piling će biti dovoljna kašičica gline plus ista količina sastojka koji odaberete i tečnost. To osim filtrirane vode može biti mlak čaj od kamilice, nevena ili ružina vodica.

Maske od gline su izuzetno cenjene u kozmetici. Najčešće se koriste za čišćenje masne i kože sklone aknama, ali su vrlo delotvorne i za revitalizaciju suve, naročito ako se dodaju hranljiva ulja (badem, jojoba, argan, ulje od semenki divlje ruže itd.). Da biste napravili masku sa glinom možete dodati i aktivni ugalj, jer on, takođe, poseduje antibakterijska svojstva i pomaže da se nečistoće i toksini brže izbacuju iz kože. Odličan je za kožu sklonu aknama i osetljivu kožu. Ovu masku napravite od smese gline i aktivnog uglja (po kašičicu) kojoj se dodaje jogurt, kefir, pavlaka ili kod masne kože ružina vodica. Ostavite da se osuši na licu i isperite vodom.

Glina je sediment nastao taloženjem mulja ili vulkanskog pepela koji u sebi sadrži magnezijumove i aluminijeve silikate kao i druge minerale. Ona je supstanca čija lekovita svojstva ne dolaze isključivo od njenih hemijskih osobina jer ona ima sposobnost razmene jona, koloidni i kapacitet bubrenja i još mnoge druge osobine. Trebalo bi reći da ona ima sposobnost upijanja (apsorbcija) i adsorbcije – privlačenja (kao magnet) raznih vrsta nečistoća. Zato kažemo da ima antiseptične, antitoksične i antibakterijske osobine. Glina često ponaša „inteligentno“ delujući holistički – kada se pije, ili kada se stavlja na telo ili lice. Naime, ona „pronalazi“ svoj put do bolesnog mesta gde blagotvorno deluje.

Glina je takođe i emulgator, a to znači da može da veže vodu i ulje istovremeno. Zbog ove i drugih navedenih osobina ona je omiljeno sredstvo za negu kože kojoj daje lep i svež izgled. Upravo zato je jako je važno da se koristi na pravilan način što podrazumeva da glina ne sme da dođe u kontakt sa metalnim kašičicama ili posudama zato što je sklona oksidaciji. Čuvajte je u keramičkim ili staklenim teglicama, a pri mešanju koristite drvene ili keramičke kašičice (mogu i plastične).

Nakon maske ili pilinga moguće je da će vam lice biti blago crveno, ali neka vas to ne brine, to je samo znak da su cirkulacija i metabolizam pokrenuti, poprskajte lice ružinom vodicom i namažite hidrantnom kremom. Redovnom negom imaćete lepu i blistavu kožu, odložićete starenje, koje nije samo stvar godina, nego i vašeg odnosa prema sebi.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Freepik

Snežana Dukanac: Kleopatrina maska za lice