NOVI SAD KROZ VREME

Izložbu je otvorio Janko Farkaš, rukovodilac službe kulture SPENS-a

Izložba reprinta

Novi Sad je posle Prvog svetskog rata bio varoš od 35.000 stanovnika. Međutim, tada počinje njegov nagli razvoj tako da je on „jedini grad u Srbiji koji je duplirao broj stanovništva u tadašnjoj Kraljevini“ prema rečima Petra Đurđeva, direktora Istorijskog arhiva Novog Sada. Taj nagli razvoj je uzrokovao i promene u gradu. Danas je naš grad ima preko 400 hiljada stanovnika i još uvek raste.

Kako je nekada Novi Sad izgledao možemo da vidimo na izložbi reprinta starih fotografija. Možemo da vidimo kako se grad menjao, kako je izgledao most princa Tomislava, vidi se da je mermerni krst Marije Trandafil bio ispred Vladičanskog dvora, a sada se nalazi u porti Saborne crkve. Može da se primeti da je Trg slobode bio bez spomenika Miletiću, da su tramvaji išli kroz centar grada...

Projekat „Novi Sad kroz vreme“ udruženja „Mens sana – vita sana“ je podržan sredstvima Gradske uprave za kulturu grada Novog Sada.

Ovu izložbu, kao i izložbu „Digitalni svet umetnosti“ na Spensu u galeriji „Macut“ 25. decembra u 12 sati je otvorio Janko Farkaš, rukovodilac službe kulture SPENS-a.