HODEĆI NAŠOM LEPOM SRBIJOM

Kaštel Ečka – Listov koncert za odabrane

Ovaj kaštel u blizini Zrenjanina je sagrađen 1820. godine u engleskom stilu. Tim povodom je 29. avgusta drugi sin Lazara Lukača, Agošton Lazar priredio svečano otvaranje sa velikim balom sa oko 300 uglednih zvanica među kojima je bio i grof Esterhazi sa svojom svitom. Svečanost je počela baklјadom. Slavlјe je trajalo tri dana, a tog poslednjeg dana iznenađenje je priredio grof Esterhazi koji je u velikom salonu priredio koncert čuda od deteta tog vremena – Franca Lista, posle poznatog pijanistu i kompozitora. Danas se u prostorijama kaštela nalazi replika klavira sa originalnim delovima na kome je svirao List.

Babušnica – Lepote srca Balkana

Mada je ovo manje poznat kraj i manje promovisan, on je živopisan, pun prirodnih lepota, kulturno-istorijskih znamenitosti i vredi ga posetiti i uživati u čarima koje pruža. Nalazi u brdsko-planinskom reonu jugoistočne Srbije. Zahvata Lužničku kotlinu, deo zvonačkog kraja i gornje Zaplanje. Na teritoriji Babušnice život je prisutan od praistorijskih vremena. Ostaci rimskih utvrđenja i puteva govore i o njihovom prisustvu. Antičkim Rimljanima bili su poznati i lekoviti izvori Zvonačke banje, jer oko nje postoje brojni ostaci građevina iz tog doba, među kojima su bazeni sa mozaicima...

Izvor: Radio Subotica

Struganik – O časnom putu velikog ratnika

– Mi se ovde nalazimo praktično na poprištu čuvene Kolubarske bitke iz Prvog svetskog rata. Dole u Mionici je bilo opšte rasulo, vojska je pobacala oružje, a narod se dao u bežaniju. Živojin Mišić je stao na most, izderao se na vojnike, na narod „Sram vas bilo, vi koji ste do juče pobeđivali i Bugare i Austrougare bežite od Švaba, najgorih vojnika. Vi bežite i ostavljate ovu čeljad nezaštićenu.“ On je ovo rasulo pretvorio u povlačenje doveo vojsku i narod u Struganik... Tu ih je sakrio, odmorio, nahranio, napojio, naoružao, ohrabrio, motivisao i kada je od Milanovca i Ravne gore počela Kolubarska bitka, on je za 14 dana uspeo da pobedi neprijatelja i da ga protera preko Save, Drine i Dunava. Ubrzo posle Kolubarske bitke je dobio najviši čin, čin vojvode – priča kustos Marjan Đurić o najškolovanijem oficiru svog doba, koji je vojevao u svim ratovima toga doba koje je Srbija vodila, a odlikovanja stekao na bojnom polju.

Izvor: Radio Subotica

Pirot – poznat po ćilimima, kačkavalju i peglanoj kobasici

Otisnuli smo se u varoš u Istočnoj Srbiji poznatu po ćilimima, odličnom kačkavalju i peglanoj kobasici, ali i po Piroćancima koji su u vicevima opisani kao velike tvrdice, koji imaju „ruku za uzimanje, a ne za davanje“. Boraveći u Pirotu nismo se susreli sa škrtošću – naprotiv, ljudi su ovde prijatni, ljubazni, predusretljivi i gostoljubivi, a ni priroda u okolini ne odaje takav utisak, bogata je i raskošna. Ono što nas je prvo privuklo je tvrđava ili kako je ovde zovu Kale pored koje protiče Bistrica. To je lepo očuvano malo utvrđenje koje je zadovoljstvo obići. Neki ga zovu i Momčilov grad...

Izvor: Radio Subotica

Na Dunavu Ram, a u Ramu hram...

Put do tvrđave Ram nas je doveo do mesta Stara Palanka gde smo, kao u neka davna vremena, sačekali skelu kojom smo prešli Dunav, koji je na ovom mestu deluje kao more. Srce nam je zaigralo kada su se iza jedne okuke u daljini počeli da naziru obrisi ove srednjovekovne utvrde. Kako smo joj se približavali ona je dobijala izgled zamka iz dečije mašte.

– Tvrđavu u Ramu 1483. godine je sagradio Bajazit II, sultan kome je Sulejman Veličanstveni bio deda. To nije velika tvrđava, jer je u svojoj osnovi imala 25 puta 35 metara i jedna je od tri originalne turske tvrđave građene na našim prostorima – uputio nas je vodič Ilija Jacanović.

Izvor: Radio Subotica

Rajkova pećina – mesto skrivenog blaga

Put nas vodi u na mesto skrivenog blaga - belu kalcitnu pećinu kod Majdanpeka. Ova varošica nije samo poznata po rudniku bakra, srebra i zlata – to je i mesto iznad Đerdapa koje u svojoj okolini krije prirodne lepote, arheološke lokalitete i svakako ga vredi posetiti. Da se nađemo u ovom kraju nije uticala vlaška magija, nego lepota prirode i brojne legende koje su došle do nas... Odlazimo u Rajkovu pećinu koja se nalazi na samo dva kilometra od Majdanpeka. Naš vodič Nikola Urizikić nam otkriva da je to mesto gde se prepliću legende o skrivenom blagu i prirodne lepote.

Izvor: Radio Subotica

Manastir Studenica – svetionik srpskog naroda

Zadužbina velikog župana Satefana Nemanje manastir Studenica je najposećenije versko mesto kod nas. U ovom svetioniku srpskog naroda je osnovana prva škola i bolnica, a nastalo je i najstarije književno delo.

– Studenička kandila se više od osam vekova nisu gasila. To je i jedan od razloga zašto je ovaj manastir sačuvan. Studenica je svetionik srpskom narodu i jedno od najposećenijih verskih mesta kod nas. Upravo zahvaljujući verskom turizmu ovaj kraj je nastavio da živi. Osim što je važna za istoriju i veru našeg naroda Studenica pripada i svetskoj kulturnoj baštini i od 1986. god. je pod zaštitom UNESCO-a – uputio nas je kustos manastira Ivan Milićević.

Izvor: Radio Subotica

Kuršumlijska Banja – novi biser na turističkoj mapi Srbije

Skoro obnovljena, sa renoviranim hotelom Kuršumlijska Banja, je ubrzo postala novi biser na turističkoj mapi Srbije. Osim po svojim lekovitim izvorima čije vode imaju alkalno-kisela svojstva, lepoj prirodi, udobnom hotelu i bazenima s termalno-mineralnom vodom, ova banja će postati poznata i po teniserima. Ušuškano mesto, okruženo šumama na nadmorskoj visni od preko 400 m nudi dobre uslove za pripremu sportista, a devet teniskih terena omogućava i održavanje turnira.

Pored kulturno-istorijske baštine iz neolita i antike trebao bi istaći da su u blizini banje, a pored Kuršumlije podignuti i srpski manastiri u XII veku koje bi bilo vredno posetiti.

Izvor: Radio Subotica

Zasavica – ekološki raj

Put nas vodi u ekološki raj gde se pravi najskuplji sir na svetu. Ako se pitate gde je to – spremno vam odgovaramo – područje južne Vojvodine i severne Mačve, istočno od reke Drine i južno od reke Save, na teritoriji opština Sremska Mitrovica i Bogatić. Upravo tu se nalazi Specijalni rezervat prirode Zasavica.

Centralno turističko mesto rezervata je vizitorski centar. Odatle može da se ode na izlet brodom ili mini-vozićem i vidi deo rezervata, jer u drugi, zaštićeni deo, mogu samo čuvari, naučnici i istraživači sa posebnim dozvolama, jer se tamo nalaze najvrednija mesta gde žive mnoge zaštićene biljne i životinjske vrste. U vizitorskom delu je izgrađena drvena građevina s tornjem visine 18 m sa koga se pruža pogled ka pašnjaku od 300 hektara i najširem i najlepšem delu toka Zasavice.

Izvor: Radio Subotica

Kremna – selo srpskih proroka Tarabića

Odlazimo u selo slavnih vidovnjaka. Smešteno u kotlini između Zlatibora i Tare nalazi se planinsko selo koje mnogima raspalјuje maštu – Kremna. Selo je poznato po porodici Tarabić, pre svega po Milošu i Mitru koji su mogli da vide nadaleko – u budućnost. Živeli su u XIX veku i to što su videli često su kazivali svom kumu, tada mladom proti, Zahariju Zahariću, koji je to, kao učen i pismen čovek ondašnjeg doba, beležio. Sada je ono kao i priča o Tarabićima deo turističke ponude posetiocima Tare.

Naš domaćin je Užičanin Dejan Ristanović, koji se bavi prezentacijom Kremanskog proročanstva u turističke svrhe kaže da je ovo mesto jedna od atrakcija Tare i da lјudi rado svraćaju u „Dom proroka“. Svratili smo i mi, bilo nam je zanimlјivo, mada nismo sigurni da li nam je boravak u Kremnama otvorio put jasnijeg viđenja, ali nam je svakako popravio raspoloženje. Za početak, nije ni to loše!

Izvor: Radio Subotica

Prolom Banja – čist vazduh, odlična voda i dobra energija

Na jugu Srbije u Topličkom kraju nalazi se Prolom Banja. Iz pravca Novog Sada i Beograda delom se može ići auto-putem, a nastavak putovanja je ugodan, jer su putevi do Prolom Banje u sasvim dobrom stanju. Bolja putna mreža doprinosi da je priliv gostiju koji dolaze da posete ovo banjsko i klimatsko lečilište sve veći, jer je smeštena u lepom, prirodnom ambijentu na padinama Radan planine, koja je park prirode. U Prolom Banji je razvijen zdravstveni turizam zahvaljujući baš ovim prirodnim balgodetima.

– Kada mislimo na prirodne prednosti kuršumlijskog kraja tu je veliki broj termomineralnih izvora, oko nas je pravo šumsko prostranstvo, jer smo okruženi planinama Radan, Kopaonik i Sokolovica, a ovaj kraj nema industrije koja bi zagađivala okolinu. Zato kod nas turisti dolaze pre svega zbog unapređenja zdravlja – uputila nas je turizmolog Marina Cvetković iz Prolom Banje.

Izvor: Radio Subotica

Vranje – doživljaj prohujalog vremena

Došavši u Vranje obreli smo se u Baba Zlatinom sokaku gde nas je privukla lepa, starinska kapija. Kada smo joj se približili videli smo da je to Muzej Bore Stankovića, a kada smo ušli u dvorište kao da smo vremeplovom preseljeni u staro Vranje.

Odmah nam je bilo jasno ko je baba Zlata i zašto je važna u životu budućeg velikog pisca srpske književnosti. Veoma poštovana u svojoj okolini 'Adžike, kako su Zlatu zvali, poticala je iz ugledne hadžijske porodice i bila je nepresušni izvor priča o starom Vranju koje je njen unuk upijao, a kasnije uobličio u dela neprolazne lepote. Obišavši ovu kuću gde je Bora Stanković odrastao poželeli smo da se ponovo vratimo delima ovog izuzetnog pisca i obogaćeni ovim iskustvom ih čitamo na neki drugi način imajući pred očima sve ove detalje koji boje Stankovićeva dela.

Izvor: Radio Subotica

Vrnjačka Banja – đeneralski letnjikovac kao Zamak kulture

Na padini prema reci, a iznad predivnog parka Vrnjačke Banje i lekovitih izvora vode, pomalo zaklonjeno od pogleda nalazi se zdanje koje kada mu se približite ne možete da ne primetite – dvorac generala Jovana Belimarkovića. To je raskošni letnjikovac koji spada među najstarije i najlepše građevine Vrnjačke Banje. Dvor namesnika Aleksandra Obrenovića sada je Zamak kulture.

– U našem Zamku možete videti istoriju Vrnjačke Banje vezanu za figuru generala Jovana Belimarkovića, koji je gradio ovu vilu u vreme kada je Vrnjačka Banja tek postajala lečilište... Na jednoj od naših postavki možete videti bistu i Pavla Mutavdžića, načelnika kruševačkog okruga koji je svojim naporima osnovao Vrnjačku Banju zajedno sa Osnovatelnim fundatorskim društvom kiselo vruće vode u Vrnjcima – uvela nas je u priču restaurator i konzervator Anđelija Branković, kustos Zamka kulture.

Izvor: Radio Subotica

Đavolja Varoš – čudo prirode

Kažu da se ovde vrag poigrao sa ljudima. Đavolјa Varoš je geomorfološki fenomen koji se nalazi u južnoj Srbiji, 27 km jugoistočno od Kuršumlije, na Radan planini koja je park prirode. Ovaj lokalitet je od 1959. godine pod zaštitom države kao spomenik prirode I kategorije. Od devedesetih godina prošlog veka Đavolјa Varoš postaje sve poznatija i kao turistička destinacija, da bi danas imala status pravog turističkog bisera Srbije i bila najbolјe plsirani evropski predlog za sedam svetskih čuda prirode.

Da ova lokacija zaista privlači strane i domaće turiste – uverili smo se i sami. Iako je padala kiša pun autobus turista iz Polјske nije odustao da obiđe ovu prirodnu retkost. Mi smo, ipak, sačekali da kiša stane i za to vreme od našeg vodiča Miroslava Jovića, pravnika iz Kuršumlije zaposlenog u Akcionarskom društvu „Planinka“ pod čijim je staratelјstvom od 1995. godine Đavolјa Varoš, saznali mnogo interesantnih detalјa vezanih za ovo mesto.

Izvor: Radio Subotica

Lukovska Banja – carstvo termalnih voda

Carstvo termalnih voda – Lukovska Banja se nalazi na istočnim padinama Kopaonika u južnom delu Srbije 300 kilometara od Beograda. To je mesto sa nadmorskom visinom 681 metar i najviša je banja u Srbiji. Ona je smeštena je u kotilni kroz koju prolazi Lukovska reka, i okružena je šumama. Geografski položaj ove banje, nadmorska visina i atraktivna priroda, čine je dobrim klimatskim lečilištem pogodnim za odmor, rekreaciju i oporavak. Po broju termomineralnih izvora i njihovoj izdašnosti spada u red najbogatijih u Srbiji.

– Lukovska Banja može da se pohvali činjenicom da ima sva četiri lekovita faktora: termomineralne vode, blato, gas i klimu. Ona ima čak 37 mineralnih izvora temperature od 2018 do 68 stepeni Cezijusa. Ti termomineralni izvori su iskorišćeni tako da bi naši gosti u potpunosti uživali – uputio nas je Marko Gašić, direktor marketinga AD „Planinka“.

Izvor: Radio Subotica

Tršić – najbolje selo u Srbiji

Svakom je svoj kraj ili svoje selo najlepše, ali ima jedno koje se, ipak, izdvaja – Tršić. Reformatoru našeg pisma i jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću rođenom u Tršiću je bilo najlepše, kao i mnogim drugim ovdašnjim žitelјima, a danas je ono najposećenije, a nedavno je od Ministarstva turizma proglašeno i za najbolјe selo u Srbiji.

Kada dođete u Tršić i uđete u etno-kompleks shvatićete zašto je tako. Dočekaće vas autentične srpske kuće i kada se budete šetali ovim prostorom između 35 objekata koji su činili srpsko domaćinstvo imaćete utisak kao da ste nekim vremeplovom došli u XIX vek. Šetajući se ovim prostorom osetićete mir, čućete žubor Žeravije i plјuskanje vode koje proizvode lopatice na točku vodenice. Možda će vam zacvrkutati i neka ptičica koja se nije odselila na jug...

Izvor: Radio Subotica