Put putujem

U POSETI RODNOM MESTU VUKA KARADŽIĆA

Trsic Foto TOG Loznica

Tršić – najbolјe selo u Srbiji

Svakom je svoj kraj ili svoje selo najlepše, ali ima jedno koje se, ipak, izdvaja – Tršić. Reformatoru našeg pisma i jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću rođenom u Tršiću je bilo najlepše, kao i mnogim drugim ovdašnjim žitelјima, a danas je ono najposećenije, a nedavno je od Ministarstva turizma proglašeno i za najbolјe selo u Srbiji.

Kada dođete u Tršić i uđete u etno-kompleks shvatićete zašto je tako. Dočekaće vas autentične srpske kuće i kada se budete šetali ovim prostorom između 35 objekata koji su činili srpsko domaćinstvo imaćete utisak kao da ste nekim vremeplovom došli u XIX vek. Šetajući se ovim prostorom osetićete mir, čućete žubor Žeravije i plјuskanje vode koje proizvode lopatice na točku vodenice. Možda će vam zacvrkutati i neka ptičica koja se nije odselila na jug...

Vuk Stefanović Karadžić na portertu Pavela Đurkovća iz 1816. godine

Vuk Stefanović Karadžić je rođen 1787. godine i bio je sakuplјač narodnih umotvorina, filolog i reformator srpskog jezika. Napisao prvi srpski rečnik i učinio mnogo da našu narodnu, odnosno usmenu književnost otrgne zaboravu. Nјegova najpoznatija rečenica „piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano“ govori o našem pismu koje mnogi smatraju najsavršenijim na svetu. 

Tronoša: Muzej Vukovog ranog školovanja

Ono što je ovde glavna atrakcija je Vukova spomen-kuća. Čuli smo da je stradala od turske vatre čak 10 puta, ali je 1933. godine rekonstruisana po sećanjima najstarijih stanovnika Tršića. Sada izgleda kao da Vuk i dalјe živi ovde. Kad uđete u nju videćete kako se nekad živelo, tu je i portret Vuka iz mlađih dana koji je naslikao Pavel Đurković 1816. godine i to je jedini predmet mlađi od svega što se u ovoj kući nalazi.

Unutrašnjost Vukove kuće

Ovde se mogu se videti i manje drvene kućice koje se zovu vajati. Nekada su ove kućice, čije je ime turskog porekla (hauat), bile mesta u kojima noćivaju mladenci. U vajatu se nalazio krevet sa slamaricom i sanduk za mladinu preobuku i ništa više. Kada mladenaca više nije bilo obično su se pretvarale u ostave. Ovde se sada se u nekim vajatima nalaze muzeji starih zanata.

Muzej starih zanata: tkačka radionica

Tršić je poznat i po najstarijoj kulturnoj manifestaciji – Vukovom saboru. Prvi Vukov sabor održan je septembra 1933. godine i od tada ova manifestacija na najbolјi način promoviše i razvija srpsku tradiciju i kulturu. Poslednja rekonstrukcija i obnova Tršića urađena je 1987. godine, povodom stogodišnjice rođenja našeg velikog kulturnog poslenika i reformatora. Tada je Tršić dobio zvanje muzeja na otvorenom, i prepoznat je kao mesto od nacionalnog značaja.

Danas, Tršić za nas ima i veliku simboličku vrednost, jer su pored autentičnog izgleda ovde uspele da se sačuvaju vrednosti koje promoviše ali i originalna namena. Zato je on rado posećen i od naših, ali i od stranih turista. Zato i jeste najbolјe selo u Srbiji!

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Smilјana Popov, TOG Loznica, M. Stojanović

Izvor: Dnevnik

Nagrade Turističkoj organizaciji grada Loznice