panorama visegrada Foto B Andric TOV

PESMA KOJA JE OPEVALA VIŠEGRAD

PESMA KOJA JE OPEVALA VŠEGRAD

– Poznata i slavna pesma „U lijepom starom gradu Višegradu“, himna našeg grada je delo ne mnogo poznatog pesnika i kompozitora Dragiše Nedovića, koji je u Višegradu služio vojni rok i napisao baš ovu odu našem gradu i svojoj nesrećnoj ljubavi Kiki.

Olivera Todorović, direktorka Turističke organizacije Višegrada
Zaboravljeni autor poznatih pesama Dragiša Nedović

Originalan naziv pesme je bio „Jutros rano slušam“. Dragiša Nedović je zaboravljen, neshvaćen i nepravedno zapostavljen iako je autor brojnih pesama za koje sada često kažemo da su izvorne, narodne pesme. Ovaj boem je sa svojom gitarom mnogo putovao i bio je tako suptilna osoba, da je gde god da je boravio, prosto upijao mentalitet ljudi koji su tu živeli i kasnije ga dočarao u pesmama – otkrila nam je Olivera Todorović, direktorka Turističke organizacije Višegrada.

Most Mehmed paše Sokolovića

Nedović je rođen u Kragujevcu u siromašnoj građanskoj porodici, a sa šesnaest godina odllučuje da s gitarom krene iz rodnog grada „kako bi narod čuo njegovu muziku“. Koliko se zna, Dragiša nije bio muzički obrazovan, ali je zato posedovao izuzetan talenat.

– Nije on pisao samo o Drini, Višegradu i svojoj ljubavi Kiki. Pisao je pre svega o Srbiji, Šumadiji, našim rekama, planinama, ali i Bosni, Dalmaciji, Dubrovniku, Splitu – priča nam Olivera Todorović.

Image
Panorama Višegrada

Zato se ne treba čuditi da je on autor poznatih dalmatinskih pesama „Kad si bila mala, Mare”, „Tri sulara su“, koje mnogi smatraju za narodnim pesmama. Osim tih, autor je, takođe, dobro poznatih i rado pevanih pesama: „Jutros mi je ruža procvetala”, „Ajd’ d’ idemo, Rado”, „Mislio sam da je život”, „Jesen prođe, ja se ne oženi'”, „Lepe li su, nano, Gružanke devojke”, „Stani, stani, Ibar vodo”, „Siromah sam, druže”, „Tanko, tanko, Tankosava” „Stade se cvijeće rosom kititi”... Smatra se da je autor oko 400 pesama! Zanimalo nas je da li se zna koja se devojka krila iza nadimka Kika i da li se možda razmišlja kako da se Višegrad oduži Dragiši za tako divnu pesmu.

– Ne zna ko je ona i da li je to zaista i njeno ime, odnosno nadimak. Kiku je prekrio veo misterije. Napomenula bih da u Višegradu postoji inicijativa da se Dragiši Nedoviću koji je opevao naš grad nekako odužimo i na Bikavcu mu podignemo spomenik – odgovorila nam je Olivera Todorović, direktorka Turističke organizacije Višegrada.

Marina Jablanov Stojanovć

Foto: Branislav Andrić TO Višegrad, wikipedia, Mariniranje