SLIKAR BUDIMIR DIMITRIJEVIĆ

Hilandarski brod, ulje na platnu, 80x100cm, 2020.

Magično putovanje

Budimir Dimitrijević je rodjen 03.03.1971. godine u Beogradu. Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna je završio 1995. Magistrirao je 1997. kod profesorke Milice Vučković sa ciklusom grafika na temu ,,Porodični album”. Član je ULUS-a od 1997. godine. Do sada je imao 10 samostalnih izložbi i učestvovao je u preko 100 kolektivnih izložbi u Srbiji i inostranstvu kao i brojnim likovnim kolonijama. 2002. godine je bio u Francuskoj gde je usavršavao grafiku u grafičkoj radionici Pjera Spalajkovića. Iako je po struci grafičar i najveći deo svog radnog veka je posvetio grafici u poslednje vreme je sve više posvećen slikarstvu pa radi uljane slike. Radovi mu se nalaze po muzejima kao i u brojnim privatnim kolekcijama u zemlji i širom sveta. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za svoj rad. Živi i radi u Beogradu.

Slikar i grafičar mr Budimir Dimitrijevic

• „Magično putovanje je“ naziv vaše samostalne izložbe u galeriji Lucida otvorene 7. oktobra koja još traje. Više je nego posećena, šta to za vas znači?

– Dosta sam ranije putovao i mnogo zemalja obišao. Za mene je svako putovanje inspiracija, tako da te utiske objedinjujem u sebi i pretvaram u nove ideje za moje radove. Tako sam stvarao paralelno nekoliko ciklusa koje sve objedinjuje ideja o neprestanom putovanju u metafizičkom smislu. Od tuda i naziv izložbe „Magično putovanje”, jer predstavlja tu osnovnu ideju kojom sam se bavio kroz sve te cikluse.

Atoski biser, ulje na platnu, 80x110cm

• Prvo Bijenale fantastike otvoreno je 18.oktobra u galeriji Kolarčeve zadužbine gde ste vi, jedan od 36 umetnika imali značajno mesto. Susret sa tolikim kolegama je bitan. Koje su vaše impresije?

– Za mene je to veliko priznanje iz razloga što ovakve zajedničke izložbe donose mogućnost da se vaš rad sagleda pod lupom javnosti i takođe uporedi sa radovima ostalih kolega umetnika. Napredak je kao i u svakoj drugoj branši, u saznanju šta treba još uraditi na tom putu samousavršavanja likovnog izraza. Zbog toga su i ovakve velike manifestacije dobrodošle jer donose tu mogućnost usavršavanja, ne samo meni, već i drugim umetnicima. Tako kolektivna umetnost napreduje...

Motorbik, ulje na platnu70x50 cm, 2020.

• Za vas kažu da ste ostrašćeni umetnik potpuno posvećen radu?

– Od malih nogu sam voleo da crtam. Pronašao sam sebe u tome i tu nalazim radost u stvaranju novih radova. Nove ideje uvek pristižu, tako da kroz rad usavršavam svoj likovni izraz, a samim tim i povećavam svoj opus radova.

Bik Ferdinand, ulje na platnu, 40X50cm, 2021.

• Gde nalazite inspiraciju za vašu umetnost?

– Ne mogu da znam kada će se pojaviti inspiracija za neku temu koju ću realizovati za moju grafiku ili sliku pošto to zavisi od mnogo faktora. Nekada je inspiracija trenutna a nekada treba malo više vremena i razrade mnogih ideja. Proces od ideje do realizacije u materijalu takođe pročišćava tu ideju i čini je vidljvom. Inspiracije su mi uglavnom ljudski likovi, stare mašine, brodovi, zgrade, manastiri, pejsaži, ali sve u metafizičkom duhu. Jedno je ono što se vidi, a način na koji se taj utisak prenosi na papir ili platno predstavlja moj doživljaj sveta i lični pečat.

Rođenje Singidunuma, ulje na platnu, 40x50cm, 2020.

• Kada radite grafike a kada slikate, od čega to zavisi?

– Grafiku radim isključivo u mom ateljeu gde imam sve neophodne uslove za nju, imajući u vidu da grafika zahteva grafičku presu, radni sto i još mnogo alata za rad. Zato grafiku radim povremeno. Kada slikam, takođe stvaram u mom ateljeu, iako ponekad odem u neku likovnu koloniju. Slikarstvo je slobodnije, nije tehnološki vezano samo za jedan prostor, mada meni najviše prija mir mog ateljea, tako da najveći broj slika u njemu stvaram.

Vremeplov, ulje na platnu, 50x35cm

• Na čemu novom sada radite?

– Sada sam trenutno preokupiran mojom samostalnom izložbom u galeriji Lucida koja je imala veliki odjek, tako da sam veoma zadovoljan reakcijama i posetom ljubitelja umetnosti. Nakon izložbe, kada se slegnu svi utisci, počeću da stvaram neke nove slike za neku sledeću novu izložbu.

Sunčica Nikolić

Foto: Budimir Dimitrijević