Pesto sa sremušem

Proleće u teglici

U proleće nas obraduje ova samonikla biljka, stanovnica listopadnih šuma svojom lekovitošću i finim ukusom. Kada ga u šumi berete secite samo listove, da biljka može da se regeneriše. Koliko znam sremuš nisu kultivisali i zato je važno da ne vadite i lukovice da bi biljka mogla da se oporavi i obnovi i za sledeću godinu. Sremuš, čiji ukus podseća na beli luk, je pun aktivnih materija koje podstiču imuni sistem. Dokazano je da utiče na sniženje ukupnog holesterola i podizanje onog dobrog (HDL). List je bogat vitaminom C. To je prava biljka koja će nam dati novu snagu u proleće.

Klasičan recept podrazumeva sremuš, parmezan, maslilnovo ulje, so, malkice limuna i orašaste plodove (pečeni pinjoli ili semenke bundeve, badema, lešnika ili oraha). Ovaj moj pesto nije klasičan i videćete da mu nedostoje parmezan, jer mi se pokazalo da dužim stajanjem (u zamrzivačju) parmezan promeni ukus, ali zato ćete naći neke sastojke kojih nema u klasičnom receptu. Priznajem, on nije samo od sremuša, jer ja volim da „zakomplikujem” sa još nekim sastojcima – pre svega to je mirođija. Meni se super slažu ova dva ukusa.

Pošto volim da je kremast, ja stavim i jedan avokado, a želim i da duže traje, jer ne stavljam nikakav konzervans, pa dodam i po koji čen belog luka i đumbir. Stavim i više limuna nego u klasičnom receptu, jer volim kada je jači ukus.

Ove godine sam pravila sa indijskim orahom koji nije pečen – on daje neku slatkoću i najneutralniji je. Ukoliko stavim pečen badem ili lešnik – onda mi malo odvuku ukus na svoju stranu – što naravno nije mana, naprotiv. Sve zavisi šta želite da postignete.

Moj savet je: probajte, eksperimentišite i tražite svoju najbolju kombinaciju ukusa. Ova količina je za 3 do 4 teglice. Sam pesto može se koristiti oko desetak dana ukoliko stoji u neotvorenoj teglici u frižideru. Važno je da uvek bude prekriven slojem (maslinovog) ulja odozgo i neće oksidisati, niti se kvariti. Ukoliko želim da ga sačuvam na duže vreme, tada ne dodajem orašaste plodove. Sipam pesto u posudicu za led i kada se smrzne, izvadim i stavim u PVC vrećice i vratim u zamrzivač – tako je jednostavnije da ga koristim i uzmem samo onoliko koliko mi treba. Može da se koristi kao sos za testeninu, namaz, začin mesu ili u čorbama i jelima… Tada po potrebi dodajem parmezan i orašaste plodove. Ma, moguće ga je upotrebiti na sto raznih načina i daće svakom jelu poseban šmek!

Potrebno je:

300 g listova sremuša (tri veze)

3-4 vezice mirođije

1 vezica peršuna

50g indijskog oraha (ili nekih drugih orašastih plodova)

1 avokado

1 limun

1 do 2 čena belog luka

oko 1 cm korena svežeg đumbira

1 kašičica soli (10 g)

1 kašičica umeboši sirćeta

oko 1dl maslinovog ulja

Pažljivo oprati sremuš, ocediti i dobro osušiti listove papirnim ubrusom. Isto učiniti sa mirođijom i peršunom. Sve iseckati. Avokadu odstraniti koru i košticu, đumbir iseckati na tanke listiće (zbog njegove vlaknaste strukture), čenove belog luka oljutiti i sve spustiti u blender. Dodati ostale sastojke, a so i limun na kraju i ne punu količinu. Izmiksajte, probajte ukus, pa po potrebi dodajte još soli i limuna.

Presuti u čiste teglice, preliti odozgo maslinovim uljem i dobro zatvoriti.

Ukoliko želite da pripremljenu količinu zamrznete nauljite kalup za led, sipajte pesto u njega, stavite ga u PVC vrećicu i u zamrzivač. Sutradan izvadite iz kalupa i prebacite u PVC vrećicu i vratite u zamrzivač.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: M. Jablanov