NAJAVA plivanje

PLIVANJE I AKTIVNOSTI U VODI

Pobolјšavanje kvaliteta života

Plivanje je aktivnost koja se toplo preporučuje svim uzrastima zato što aktivan boravak u vodi donosi mnoge dobrobiti. Osim što otklanja stres, plivanje aktivira najveći broj mišića. Prema najnovijim istraživanjima plivanjem preko 20 minuta oslobađa se endorfin, hormon sreće.

– Plivanje spada u bazične sportove i izuzetno je zdrava aktivnost, a baveći se ovim sportom najmanje su šanse za povredu, jer u vodi nema naglih pokreta. Osim toga, ova aktivnost je preporučlјiva za sve generacije. Istakao bih i da rekreativno vežbanje u vodi takođe spada i blagodet boravka u bazenu – rekao nam je trener plivanja i akvarobika Novak Pejčić iz Novog Sada.

– Voda je gušća sredina pa je potreban 12 puta veći napor, nego kada se vežba na suvom, no s druge strane, u vodi je telo lakše pa je pritisak na zglobove mnogo manji. Ukoliko ste u vodi do struka onda osećate samo 50 procenata svoje težine, ali ako samo glava viri iznad vode, onda se oseća samo 10 posto sopstvene težine. Ova činjenica je značajna kod vežbanja u vodi, jer gojazne ili starije osobe ne opterećuju zglobove, a povećavaju tonus mišića – otkrio nam je novosadski trener plivanja Zvonko Tako.

Trebalo bi istaći da aktivnosti u vodi predstavlјaju jednu od najbolјih aktivnosti jer pokreću celo telo. Pošto utiču na smanjenje gustine kostiju, predstavlјaju odličnu prevenciju osteoporoze u postmenopauzi kod žena. Osim toga plivanje pobolјšava snagu i zdravlјe kardiovaskularnog sistema. Umanjuje rizike za nastanak bolesti srca i pluća tako što pozitivno utiče na snižavanje povišenog krvnog pritiska i pobolјšava cirkulaciju.

Plivanjem se jačaju veliki mišići grudnog koša, ali i najvažniji mišić – srce. Ova vrsta aerobne aktivnosti podstiče rad srca i funkciju pumpanja krvi. Američki savez za zdravlјe srca tvrdi da 30 minuta plivanja na dan kod žena može smanjiti rizik od koronarnih srčanih bolesti za 30 do 40 posto.

– Svaki minut proveden u vodi je najbolјa terapija koju čovek može sebi da priušti. Ako uz to vežbanje ide i dobro raspoloženje, dobro društvo, dobar program, onda je to puna kapa i treba što duže istrajati u toj priči. U rekreativnom vežbanju je osnovno pravilo da sve to radite za sebe, a ne za druge. To je dobar način da podignete kvalitet života – istakao je Novak Pejčić, trener plivanja i akvarobika.

Pola sata aktivnosti u vodi vredi kao 45 minuta vežbanja na suvom. Plivanje je aktivnost koja najdelotvornije sagoreva kalorije – za pola sata laganog plivanja može da se sagori oko 200 kalorija, dok za 30 minuta kraula može da se sagori 300 kalorija. Delfin stil najefikasnije sagoreva kalorije – čak 450 kalorija za isti vremenski period.

Ukoliko je voda u kojoj boravite termalna ili banjska, tada se blagodeti boravka u vodi uvećavaju. Zato nemojte da ostavlјate ovu aktivnost samo za letnji period, uživajte u dobrobiti boravka u vodi i u ostalim godišnjim dobima. Ukoliko niste u mogućnosti da odete do neke banje ili spa centra – lokalni bazen je sasvim dobar izbor. Imajte na umu da je korist uvek mnogostruko veća od cene ulaznice na bazen.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Pixabay