Celulit

SNEŽANA DUKANAC: TRETMAN ZA CELULIT

orange peel

Zbogom pomorandžina koro

sneza dukanac l

Snežana Dukanac

Celulit, izgled kože koja liči na pomoradžinu koru naročito na bedrima, nije samo problem žena u zrelim godinama, već sve više i tinejdžerke se sureću s njim. Dermatolozi kažu da je to danak civilizaciji – mnogo sedimo, slabije se krećemo i jedemo hranu prepunu aditiva i konzervansa. Zato, osim svakako dobrog recepta za tretman protiv celulita, treba smanjiti unos soli koja vezuje vodu, a povećati unos svežeg voća i povrća. Savet je i da se uzima dovoljno tečnosti, najbolje čiste vode. Osim toga, važna je i šetnja na svežem vazduhu.

Ovo je autorski recept Snežane Dukanac, poznate blogerke „La vie sans rides“ (Život bez bora) koja se bavi negom na prirodan način. Snežana ga je uspešno primenjivala i sama i zato ga toplo preporučuje svim damama koji imaju sličan problem. Sastojke za ovaj recept je lako naći, većinu imamo u svojoj kuhinji, a eterična ulja sada dostupna na našem tržištu (Eterra je jedan od boljih distributera). Najbolje je da tretman radite uveče, jer ulje od grejpa je fototoksično ulje, tj. nije je dobro primenjivati, pa posle izlagati kožu suncu. Zato je sada pravo vreme da se posvetite nezi kože na bedrima da biste dolskom leta mogli da pokažete svoje lepe noge u mini suknjama i šortsevima.

Kupka

• šaka morske soli

• grančica ruzmarina

• nekoliko kapi eteričnog ulja ruzmarina

• sušene latice ruže

U čistu gazu ili lanenu krpu staviti šaku morske soli, ruzmarin i sušene latice ruže. Promešati i dodati par kapi eteričnog ulja ruzmarina. Vezati krpu i staviti u toplu kupku. Pustiti da stoji u vodi desetak minuta, a potom se ulazi u kadu. Za to vreme, dok čekamo, napravi se piling.

pomada

Piling i maska za telo

• 100 ml maslinovog ulja

• 10 kapi eteričnog ulja ruzmarina

• 15 kapi eteričnog ulja grejpa

• 1 kašičica mlevenog cimeta

• 1 kašičica taloga od kafe

U ulje dodati cimet i kafu i mešati sve dok se ne napravi pasta. Potom dodati ostale sastojke.

Piling namazati na ugrožene delove tela, butine, bedra, stomak, uviti plastičnom folijom i ući u kadu. Držati masku dvadesetak minuta, skinuti najlon, istrljati pilingom celo telo. Posle skidanja najlona, u kadi istrljati i sprati ostatak piling paske. Istuširati se i kožu namazati losionom koji možemo sami napraviti. Uzeti maslinovo ulje i destilovanu vodu u odnosu 1:1. Dodati par kapi eteričnog ulja limuna i naš losion za telo je gotov.

Koristi se jednom nedeljno i nakon redovne primene, celulit počinje da se povlači.

Marina Jablanov Stojanović

Izvor: Dnevnik

Foto: privatna arhiva, pexels, pixabay