Upoznajte svoje dubine i ponovo se preoblikujte

Jedinstvo suprotnosti je osnovna karakteristika kineske filozofije, nauke i tradicionalne medicine. Simbol je predstavlјen crnim krugom u kojem se nalaze dva veća polјa: jedno belo, a drugo crno, ali i ta polјa u sebi nose sopstvenu suprotnost predstavlјenu tačkama.  Jin – predstavlјa tamni element, pasivnost, ženski princip, slabost, povezanost sa noći. Takođe, jin je če-sto simbol i za zemlјu i vodu. Jang – je svetla strana, muški princip, aktivnost, toplina, pozitivnost, poveza-nost sa danom. Jang predstavlјa i vazduh i vatru. Suprotnosti čine silu univerzuma. Sve sile u prirodi se mo-gu posmatrati u svojoj jin i jang fazi, jer je sve u konstantnom kretanju.

- U smenjivanju jina i janga prirode, zima pripada jin dobu. Oko zimske kratkodnevnice, priroda je u stanju najdublјeg jina, a samim tim i mi. To bi značilo, da dotičemo dubine svoga bića, da se suočavamo sa sobom na najdublјim nivoima. Zimi odgovara element vode, a od emocija – strah. Tako da u toku ovog perioda možemo osetiti da smo bliži svojim strahovima ili da je lakše da ih osvestimo – započinje priču o zimi doktorka Ana Žikić, koja je ujedno i lekarka tradicionalne kineske medicine.

U ovom poslednjem godišnjem dobu duh prirode se povlači u jin fazu, a po mišlјenju dr Žikić, koja radi u Beogradu, ali i širom sveta, mi se suočavamo sa egzistencijalnim pitanjima: da li ćemo preživeti ovu zimu, živimo li zaista život koji želimo, da li smo napravili ispravnu odluku vezujući se za našeg partnera… Osim već pomenutog staha od siromaštva, može da se javi i osećanje nepripadnosti ovoj sredini, lјudima oko sebe… Uz to, počinje i nova kalendarska godina, kada pojedinci mogu osećati strah od novih početaka.

- U ciklusu pet elemenata, zima je povezana sa bubrezima i mokraćnom bešikom. Nјihov je element voda, a ona se često vezuje za emocije. Poznato je da smo bića koja su sačinjena sa više od 75 procenata vode. Važno je da naučimo da plivamo kroz svoje emocije, da zaronimo u svoje dubine, suočimo se sa sobom. Voda zauzima oblik posude u koju je stavimo. Savršena je prilika da se ponovo oblikujemo. Zimu možemo da shvatimo i kao vreme kada stvaramo svoje novo ja sa kojim ćemo započeti novo proleće i novi ciklus - istakla je dr Žikić.

Po dijagnostici tradicionalne kineske medicine postoji povezanost između bubrega i ušiju.

 - Simptomi zujanja u ušima, slabost sluha mogu biti izazvani slabošću energetskog sistema bubrega i mogu se pogoršati tokom zime. Ali, s druge strane ako osluškujemo bolјe sebe, onda možemo čuti potrebe svog unutrašnjeg bića... Možda postanemo za trenutak svesniji zvuka pucketanja vatre u peći a, možda čujemo kako „zvuči tišina”.

Za zimu se vezuje i hladnoća, pa je vrlo važno da nam zimi ne zebu noge i da budemo utoplјeni savetuje doktorka Ana:

- Manje tuširanja, a više toplih kupki sa mešavinom bilјaka koje stimulišu cirkulaciju, preporučlјive su za ovo doba godine. Da bismo i sami održali neometan protok ćija (životne energije) i krvi kroz meridijane (akupunkturni kanali), preporučuju se lagane fizičke vežbe, ali bez preteranog zamaranja i znojenja jer se znoj po kineskoj medicine smatra jako vrednom vitalnom supstancom i nije dobar gubitak veće količine pogotovu zimi.

- Kao što toplota ima svojstvo da ubrza procese i pokrene kretanje ćija i krvi kroz meridijane, tako hladnoća deluje suprotno - usporava ih. Zato je upravo hladnoća jedan od uzroka, po osnovama kineske tradicionalne medicine, zašto bol može da se javi na određenenom delu telu. Kod devojaka i žena, ovo može da bude jedan od uzroka menstrualnog bola. Zato se uvek trudite da vaša stopala budu utoplјena, jer se na centralnom delu stopala i nalazi prva tačka na meridijanu bubrega.

U kineskoj tradicionalnoj medicini se uvek naglašava značaj energetskog sistema bubrega. Dr Žikić nam objašnjava i zašto je to tako:

- Smatra se da se pored jina i janga celog organizma, tu skladišti i još jedna bitna, prečišćena supstanca koja se zove jing. Nalazi se pored bubrega, u mozgu, koštanoj srži, spermi... U kineskim legendama jingu se prepisuju magična svojstva i njegova povezanost sa dugovečnošću. Jing je stečen, nezamenjiv i on nam služi, ali se i troši tokom života. Treba ga dakle pažlјivo čuvati. Pored adekvatne ishrane, vežbe ći gonga su jedan od načina kojim se direktno deluje na očuvanje esencijalnog jinga koji već dobijamo rođenjem.

Osim što je važno da smo utoplјeni, ništa manje nije važno kako se hranimo.

- Postoji jedna stara kineska poslovica koja kaže „U doba zime put da se ostane zdrav je da 70 procenata budete utoplјeni, 70 odsto siti, da uzimate dosta korenastog povrća i kupusa”. Osim već pomenutog kupusa preporučuje se crveni pasulј, šargarepa, krompir, orasi, kestenje, crni susam, pastrmka, jagnjetina, a od začina karanfilić, cimet, đumbir, anis, kardamon, komorač, crni biber…I naravno, supe i čorbe – naglasila je dr Ana Žikić i nadovezala se:

- Hrana bi trebalo da se kuva duže vremena, na nižoj temperaturi sa manje vode. Preporučuje se slani i gorak ukus (ne preterivati ni sa jednim ), jer smer njihovog kretanja prati prirodu zime. Čaša kvalitetnog vina, bilјnog likera ili rakije nakon večernjeg obroka pomaže cirkulaciju janga u telu i odstranjuje hladnoću.

Marina Jablanov Stojanović

 Foto: privatna arhiva, pixabay, pexels