Mariniranje stopala Pixabay

SAVETI SNEŽANE JOVIĆ O NEZI STOPALA

I remek dela traže negu!

Naša stopala su pravo remek delo umetnosti i inženjerstva – smatrao je čuveni renesansni umetnik, arhitekta i inženjer Leonardo da Vinči. A kako se mi odnosimo prema njima – ni ne razmišljamo da postoje sve dok nas ne počnu da bole... Ni ne mislimo kako nas nose tokom celog dana, koliko stepenika pređu, a koliko tek koraka naprave u neudobnoj obući ili visokim potprticama... Upitali smo Snežanu Jović, farmaceutkinju, homeopatu i floriterapeuta kako da pomognemo svojim stopalima:

- U pravu ste, tek kada se pojavi problem setimo se da bi mogli biti malo pažljiviji. Jedan od osnovnih problema su suva stopala: od kože koja se peruta do ispucalih peta. To se događa zato što koža na stopalu nema lojnih žlezda i nema elastičnost i zaštitu koju pruža sebum, odnosno lojne žljezde.

Koliko su tabani nežni i važni Snežana je shvatila tek posle završene refleksologije – karta celog tela je na njima, a masirajući stopala utičemo na celokupno zdravlje našeg organizma! Otkrivši koji je osećaj blaženstva posle dobre masaže stopala, Jovićeva preporučuje:

- Stopala u ruke! Potopite ih na dvadeset minuta u toplu vodu, u koju ste dodali desetak kapi ulja slatke narandže i šaku morske soli, pustite neku finu muziku i pijuckajte kafu. Onda, talogom od kafe uradite piling, a posle toga dobro utrljajte ulje argana ili ulje avokada, u koji možete dodati par kapi etarskog ulja sperminta ili eukaliptusa, koje će vam doneti svežinu i lakoću za nastavak aktivnosti, ako ponovo ulazite u obuću sa štiklama. Ukoliko je kraj dana i sledi odmor stavite u ulja par kapi etarskog ulja matičnjaka ili ylang-ylanga. Sve ovo možete naći u Eteri.

Vodite računa o stopalima, o tome kakvu obuću nosite, masirajte bar pet minuta dnevno, a ona će vam blagodarno uzvratiti. Vrsan znalac etarskih ulja i biljaka Snežana Jović smatra da se redovnom negom i pažnjom vaša stopala mogu preporoditi i postati nežna kao svila i pre nego što uđu u svilenkaste čarape.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje, Pixabay