SIJARINSKA BANJA: RODNO MESTO VERE PEŠIĆ

Današnji izgled kuće Vere Pešić u Sijarinskoj Banji

Mata Hari iz Sijarinske Banje

U Sijarinskoj Banji je posle Velike vojne, 1919. godine na Badnje veče u građanskoj porodici rođena Vera Pešić, buduća fam fatal i višestruka špijunka u periodu pred Drugi svetski rat i tokom njega. Film o njoj Nedeljka Kovačića „Vera“ sa Jovanom Stojiljković u glavnoj roli ovih dana puni naše bioskope i skreće pažnju na mesto odakle je potekla – Sijarinsku Banju.

Vera Pešić

– Vera Pešić je bila četvorostruka špijunka, ali koliko sam i sam istraživao nije bila izdajica, ima svedoka, naročito u Jablaničkom okrugu, koji su tvrdili da ih je spasila streljanja... Njena kuća je nacionalizovana, tj. pripala je državi posle Drugog svetskog rata, jer nije imala naslednika i tu je dugo vremena bila ambulanta. Sada je vlasništvo Ministarstva zdravlja, mada već dugo ambulanta Sijarinske Banje nije u njoj. Turistička organizacija Medveđe radi na tome da se ta kuća prevede u turističku namenu. Želja nam je da u jednom delu bude posvećena njenoj vlasnici Veri Pešić i njenom zanimljivom životu, a da u drugom delu tu bude Turistički info-centar Sijarinske Banje tako da bi svako ko bi svratio mogao da se upozna ili sa životom srpske Mate Hari ili sa turističkom ponudom naše opštine – izvestio nas je Mijajlo Minić, direktor Turističke organizacije opštine Medveđa.

Ko je bila ta lepa i zagonetna žena, koja je govorila nekoliko svetskih jezika, koja je stigla da se uda i razvede, proputuje Evropom, upozna razne ljude, da žari i pali u njihovim životima i dobavlja važne informacije? Zanimalo nas je kako je to sve uspela do samo 25. godine kada je tragično završla

Sijarinska Banja danas

– Vera Pešić je detinjstvo provela u Sijarinskoj Banji. Potiče iz građanske porodice – otac joj je bio sreski načelnik, a deda sudija Velikog Crnogorskog suda na Cetinju. Bila je lepa, zgodna i veoma inteligentna. Slamala je mnoga srca još otkako se zadevojčila. Ne zna se kako su Verini roditelji ostali bez novca, ali su izlaz tražili u pronalaženju dobre prilike za svoju lepu ćerku – uputio nas je Dragan Denić iz Turističkog centra Sijarinske Banje.

Buduća špijunka se udala već sa 16 godina, prema nekim izvorima za policijskog pisara Mila Krčedinca, a prema drugim za nekog Nemca. Kako bilo, nije dugo izdržala u tom braku i već sa 19 je ne samo bila razvedena, nego i pakovala kofere za Beograd. Tamo je ubrzo upoznala majora Slavka Radovića, oficira Generalštaba Jugoslovenske kraljevske vojske koji u njoj prepoznaje kvalitete koje krase dobrog obaveštajca – pamet udruženu sa lepotom.

Oglas za školu plesa Marije Mage Magazinović

Ova fam fatal uči ples u školi Marije Mage Magazinović, srpske filozofkinje, novinarke i koreografkinje. Pored plesa koji će joj biti od velike koristi uči i strane jezike: nemački, francuski, engleski... Ali ne zaustavlja se samo na tome.

– Vera se upušta u vezu sa ženom, lepom Lili koja je podučava veštinama zavođenja. Lepa Lili nije tamo neka žena, nego je, u stvari, supruga nemačkog ambasadora Elizabeta fon Maltzan, koja se i sama bavila špijunažom – otkriva nam Dragan Denić iz Turističkog centra Sijarinske Banje.

Beograd posle bombardovanja 1941. godine

Završava kurs za obaveštajce i paralelno u potpunoj tajnosti postaje član KPJ, a samim tim i dvostruki obaveštajac. Njen zadatak bio je da uđe u organizacije špijuna britanske, francuske i nemačke obaveštajne službe koje su plele svoje mreže po Srbiji i Beogradu.

Posećivala je najprestižnije zabave i hotele gde ne samo da pleni svojom lepotom nego i upoznaje svoje špijunske mete. Izdavala se da radi u Generalštabu vojske, pa su njene mete, trošeći velike svote novaca, pokušavale da je zavedu kako bi dobili doušnika. Kada je rat već bio izvestan, Vera je uhapšena kao nemački špijun i proterana u Lebane da tamo trune u zatvoru, ali je uspela da to izbegne i vrati se u Sijarinsku Banju kod majke. Ubrzo je ponovo aktivirana i postaje četvorostruki špijun. Smatra se da je više štitila komuniste, nego ostale...

– Ova žena, sposobna i drska, bila je sve opasnija i opasnija po interese srpskog naroda. Kod Nemaca je služila sa dvostrukim ciljem: da zaštiti komuniste i partizane i da pojedine antikomuniste optuži i onemogući time što će ih Nemci streljati. Sa četnicima je održavala veze, da bi što lakše mogla razbiti srpske nacionalne odrede u šumi — napisao je o Veri Pešić Kosta Nikolić u „Istoriji Ravnogorskog pokreta”.

Vera Pešić

Mada je Vera bila oprezna, ipak je špijunaža za više strana učinila da Britanci daju za njenu glavu 300.000 funti. Ali su joj četnici došli glave... Upravo joj oni postavljaju zasedu, hvataju je i sprovode u Gorski štab gde je osuđena na smrt. Međutim, prvi put se izvukla otkrivši podatke Radoslavu Đuriću, čija ljubavnica ubrzo postaje, ali ni to joj nije pomoglo...

Važno je i to reći da je obaveštajni rad srpske špijunke bio veoma vredan – upravo je Vera Pešić svetu otkrila tajnu o predstojećem paktu Hitlera i Staljina i planiranog nacističkog napada na Poljsku... Ni njen kraj se nije mnogo razlikovao od čuvene Mate Hari, špijunke iz Prvog svetskog rata s kojom je porede – ni Vera nije dočekala kraj rata i rehabilitaciju, nego je zajedno sa majkom streljana od strane četnika 18. maja 1944. godine. Navodno je tražila da joj meci ne naruže lice...

Marina Jablanov Stojanović

Foto: D. Denić, Mariniranje, wikipedia