Širaz

Ako ste siti kabernea, merloa, pinoa, šardonea i još nekoliko čuvenih vina koja su preplavila planetu, danas vam preporučujemo da upoznate vino sorte širaz (Francuzi je zovu sira). Mada je stara više od 2.000 godina, ni u jednoj našoj ampelografiji o njoj nema ni pomena, pa je za svakog pravog vinoljupca susret sa njenim vinom, dobijenim od grožđa ubranog u našim vinogradima, prilika koja se ne propušta. Vlasnik subotičke vinarije „DiBonis” je Laslo Boni je 2008. godine stupio na našu vinsku scenu i već tada se slutilo će se o toj vinariji u budućnosti tek čuti – što je danas nepobitna činjenica.

Grožđe širaz bere se u vinogradu na potesu Radanovac, na terenu koji je čudna mešavina zemljišta i crnog i žutog peska. Vino je tamne boje k’o afrička noć, jačine 13 procenata alkohola, s količinom ekstrakta koja se retko sreće. Nema potrebe da nosem tražite njegov miris, on sam dolazi k vama.

Karakterističan je i nije sličan nijednom drugom vinu. Ima u njemu mirisa mirođija, crnog bibera, dima... U ukusu se prepoznaju kupina i višnja, malo kiselkaste, što je verovatno rezultat berbe pre nego što je grožđe prezrelo. U daljini se osete i suve šljive, čak i zova, a blagi nagoveštaj bibera navodi na pomisao da je dodat u vino neposredno pred njegovo flaširanje.

Autor ovih redaka istraživao je širaze poslednjih godina putujući po svetu. Činjenica je da je to vino hit, od Australije do Francuske. I svuda ponosno stoji uz kaberne sovinjon i pino noar, kao jedna od velikih svetskih sorti. Svet ga otkriva u želji da uživa u nekim novim mirisima, bojama i ukusima. A širaz im u tome, sigurno je, pruža najviše. Pokožica njegovog grožđa daje bogatu voćnu, taninsku i mastiljavu boju, a sok dobru kiselinu. Vino ima sve što mu je potrebno za dug život, da može veličanstveno da stari decenijama.

Kod nas do nedavno ovoj sorti nije pružana pažnja, jer, navodno, traži južnije i sunčanije klimate. Čokoti na pesku Palića to, izgleda, demantuju. Lasko Boni dodaje da oni donose zrele plodove ranije nego kaberne sovinjon. U vlastitom vinogradu uverio se u njihovu vitalnost i dinamičnost. Uostalom, dobri širazi rađaju i u Mađarskoj, u vinogorjima koja su severnija od Palića.

Da nije pogrešio u izboru sorte, najveća potvrda je njeno vino u boci.

Petar Samardžija

Foto: N.Stojanović, http://www.dibonis.rs