SNEŽANA DUKANAC O DETOKSU KOŽE:

Nega na kralјevski način

Da biste imali lepu i negovanu kožu kao kralјica, trebalo bi da joj pružite i kralјevsku negu.Sigurno mislite da ovakva nega zahteva i kralјevski buđelar, ali najčešće nije tako, nesumnjivo da je bilo i skupocenih sastojaka u kozmetici koje su monarhinje koristile, ali najčeće su to bili dobro odabrani „obični” sastojci poput meda, mleka, gline, etarskih ulјa… Upravo o tome razgovaramo sa Snežanom Dukanac, koja se bavi kozmetikom od prirodnih sastojaka, a njen blog „La vie sans rides” (život bez bora) na kome deli recepte, jedan je od najposećenijih blogova na tu temu.

– Moja pasija od rane mladosti je bila da skuplјam recepte za negu. Studirajući filologiju dolazila sam u dodir s mnogim kulturama i uvek sam nalazila način da saznam recepte za negu lica i tela koji su bili karakteristični za te narode. Tako jednom prilikom, dok sam boravila u Kairu, od kustosa muzeja sam saznala da je Kleopatra sama pravila svoje preparate za negu i da je na taj način lјubomorno čuvala svoje tajne. Opšte je poznato da su u starom Egiptu glinu koristili za očuvanje lepote kože ne samo lica nego i celog tela.

• Da li vam je poznato da je kult nege tela starih Egipćana proizašao iz njihovog verovanja da je telo hram u kome boravi duša?

– Da i upravo zato im je briga o mestu gde boravi duša bila važna – tako da su čistoća i higijena bile na prvom mestu! Smatralo se i da čistoća približava čoveka bogu! Drevni Egipćani su prvi napravili sapun pastu od gline i maslinovog ulјa. Sapun čisti telo, neguje i leči kožu, dok je maslinovo ulјe hrani.

• Kako se Kleopatra negovala?

– Dugo sam istraživala o tome kako se Kleopatra negovala. Postoje zapisi šta je od prirodnih sredstava ona koristila: poput magarećeg mleka, gline, krema na bazi voska, bilјke aloja vere, ali zanimlјivo je, da iza nje nije ostao nijedan pisani trag sa nekom od receptura za negu lepote. Recept za ovu masku sam dobila kao Kleopatrina maska, ali nisam sigurna da je to originalni recept. Ono što je sigurno je da je Kleopatra koristila glinu i med.

• Šta je bitno znati o ovim sastojcima?

– Bitno je za med reći da usporava procese starenja kože, bori se protiv raznih mikroorganizama, a podnosi ga i najosetlјivija koža. Glina je sastojak koji se koristi vekovima, u medicinske svrhe ali i u kozmetici. Pored ružine vodice, glina je najzastuplјeniji prirodni kozmetički preparat.

• Šta je potrebno da znamo o glini kako bi je pravilno koristili u kozmetici?

– Glina je jedna vrsta prirodnog antioksidansa koja daje lep i svež izgled našoj koži. Jako je važno da se koristi na pravilan način što podrazumeva da glina ne sme da dođe u kontakt sa metalnim kašičicama ili posudama zato što je sklona oksidaciji. Takođe, važno je uskladiti glinu potrebama kože.

• Da li biste nam to objasnili?

– Ukoliko imate masnu, mešovitu ili normalnu kožu, vaš izbor bi trebalo da bude zelena glina. Međutim, ukoliko imate suvu kožu, za vas je bela glina. Takođe, važno je znati da je masna koža sklona nečistoćama, jer obično osobe s masnom kožom imaju proširene pore, pa je važno da se piling i maska stavlјaju dva puta nedelјno. Ipak, ukoliko imate suvu kožu, jednom nedelјno će biti sasvim dovolјno.

• Kakvi se rezultati mogu očekivati?

– Maske za lice na bazi gline su moje omilјeno sredstvo tokom čitave godine. Leti mi pomažu da iskontrolišem masnoću na licu. Ja imam mešoviti tip kože sa izuzetnom masnom Te zonom. Tokom leta, masnija koža se masti mnogo više pa je sklonija aknama, izgleda umorno, presijava se i deluje neuredno. Pre tri godine sam došla na ideju da tokom leta, dva puta nedelјno, stavlјam maske od gline. Vrlo brzo sam videla neverovatne rezultate. Slobodno mogu reći da je to odličan detoks kože na prirodan način.

• Osim maski i detoksa glinom, postoji još jedan postupak za negovanje kože celog tela, a to je četkanje. Da li biste nam o tome rekli nešto više?

– To je veoma jednostavan postupak za koji vam je potrebna četka od prirodnih vlakana. Savetujem da ovaj tretman uradite ujutru neposredno pre tuširanja. Uvek počnite od stopala. Četkajte od nogu ka srcu, prema butinama, stomaku, rukama i ramenima. Ruke četkajte od prstiju prema ramenima, a ramena četkajte nadole prema grudima, leđa odozgo prema dole, jer takvo četkanje će usmeriti limfu prema srcu. Koristite dugačke poteze. Stomak i pazuh četkajte kružnim pokretima u smeru kazalјke na satu. Posle toga se istuširajte.

• Koje su blagodeti ovakve nege?

– Suvo četkanje je jedan od najjednostavnijih i najprirodnijih načina pilinga kože. Na ovaj način koža postaje nežnija, mekša i vraća joj se zdrav izgled. No to nije sve, suvo četkanje pomaže koži da se oslobodi toksina, stimuliše limfu i pospešuje cirkulaciju. Četkanje će biti od pomoći u eliminisanju celulita, zatezanju kože i pobolјšavanju tonusa mišića. Za ovu korisnu praksu potrebno vam je 15 minuta svakog dana, a rezultati su vidlјivi za tridesetak dana i dugotrajni su.

• Da li imate još neki savet za letnju negu kože?

– Tokom leta, treba imati na umu da smo vrlo često izloženi UV zračenjima pa je jako važno da se negujemo u večernim satima, a ujutru da koristimo SPF zaštitni faktor na koži. Moja preporuka za prirodnu zaštitu od neželјenih uticaja sunčevih zraka je ulјe semenki maline. Ovo ulјe je prirodna zaštita koja u sebi ima visok zaštitni faktor i po mom mišlјenju ga treba koristiti svakodnevno.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: privatna arhiva, Pixabay

Image
Detoks program i Kleopatrina maska za lice