Kako mirisi podstiču vatromet ispod pokrivača

Svet mirisa uvek je bio povezan s ljubavlju, jer mirisi nas uznose, pobuđuju čula, zavode... Kroz celu ljudsku istoriju oni su bili cenjeni, a bočice koje su krile dragocenu tečnost što razvija očaravajući miris su uvek bile izuzetno tražene. O mirisima koji su povezani s ljubavnom željom, a povodom Dana zaljubljenih razgovaramo s farmaceutkinjom Snežanom Jović, koja je izuzetan poznavalac biljaka i etarskih ulja.  

– Seksualna želja je često podložna teškim iskušenjima. Svaki put „ispod pokrivača“ očekujemo vatromet... No dešava se, da često zaboravljamo dnevne probleme, teško se opuštamo. Toj listi se dodaje variranje hormona kod žena ili mentalni umor muškaraca, rutina i sve to smanjuje intenzitet vatrometa. Po Frojdu, libido je vitalni impuls, sila i energija koja nas gura da se držimo života. On objedinjuje naše impulse, želje i instinkte, bilo da su stvarni ili izmaštani. Ako razmišljate da praznik ljubavi učinite lepšim, uz neke sitne poklončiće, začinite ga i mirisnim etarskim uljima. Dajte mu poseban ton, napravite vaš lični afrodizijak koji poziva na fantaziju! I učinite i taj dan i vaš ljubavni život inspirativnim.

• Kako etarska ulja mogu pojačati tu silu?

– Mirisi su povezani s delom mozga koji nazivamo limbički sistem, a ovaj region u mozgu je odgovoran za obradu emocija, oslobađanje endorfina i kontroliše instiktivno ponašanje ljudi. Udisanjem etarska ulja dolaze upravo u limbički sistem, a pravilnom primenom mirisa, može se uticati na emocije i osećaj zadovoljstva.

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

• Kako to da učinimo?

– Pre svega, učinite svoj prostor posebnim. Slatki mirisi cimeta, vanile, pomorandže pokreću skup emocionalnih reakcija, povećavaju cirkulaciju i temperaturu tela, a senzualna i topla atmosfera je pogodna za podsticanje želje. Možete staviti u difuzer po par kapi ulja, ili u sprej bocu sipati 100 ml vode, kašičicu 70 procentnog alkohola i 10-15 kapi etarskog ulja (npr. po 3 kapi jilang-jilanga, sandala, ruže, pačulija) i isprskati po prostoru i posteljini. Možete dati erotski naboj svakom predmetu, počnite od hrane. Dodatak đumbira (pojačava protok krvi u polnim organima), cimeta, karanfilića, šafrana i drugih začina mogu učiniti sve posebnim, kao i kap etarskog ulja karanfilića ili ruže u čaši vina ili nekog koktela.

• Da li se ova ulja mogu stavljati i na kožu?

– Birajte nežna ulja, ovaj put nemojte da koristite cimet i karanfilić, jer su ta ulja jaka, peckaju. Uzmite ulje limuna, pomorandže, vanile. Etarska ulja možete koristiti kao dodatak za kupku i napraviti svoje ulje za masažu. U šolju omiljene kupke dodajte 20 kapi eterskih ulja, ili u šolju meda i sipajte u kadu. U ulje kokosa ili badema stavite desetak kapi tih etarskih ulja i prepustite se masaži glave, vrata, stomaka... Možda će to ulje postati vaš stalni prijatelj, i svaki put kada osetite njegov miris to će vam biti asocijacija na nežnost i intimnost.

• Da li postoje ulja za masažu intimnih delova?

– I to može biti interesantno, ali sa tim veliki oprez. U 30 ml kokosa po 1 kap etarskog ulja ruže, nane i bibera, posebno za žene koje imaju problema sa suvoćom vagine. Pri pravljenju svoje kombinacije za dvoje, osnovno je da se uzme u obzir šta par voli, jer samo ono što oboje vole je ono pravo. Koristite etarska ulja uvek razređena u baznom ulju (kao što je ulje kokosa ili badema) i samo par kapi.

• Koja etarska ulja vi predlažete?

– Ulja koja predlažem su, recimo vanila, nju su koristili i drevni Asteci kao afrodizijak, leči srce kod osećaja tuge i uznemirenosti. Potom je tu i ulje žalfije i fenela (komorača) koji podižu ženski libido. Zatim bi mogao da se koristi i crni biber koji je oštar, zagreva i podstiče cirkulaciju, dok jilang-jilang stimuliše seksualnu želju i dobro ga je utrljati na dno kičme. Etarsko ulje pomorandže opušta glatke mišiće, sandal otapa nervozu i unutrašnju neravnotežu i harmonizuje. Esencijalno ulje pačulija je jak stimulans u malim dozama, ruža je najveća zavodnica i cvet boginja, jasmin osvežava i čini čula osetljivim i koristi se kod hormonskih disbalansa, a bosiljak podiže adrenalin...

• Da li je moguće praviti i kombinacije?

– Da, naravno, ali samo je par taj koji treba da napravi svoju kombinaciju. Moj savet je da se dobro zagledate u osobu koju volite i tako duboko je gledajte svaki dan. Ne dozvolite nikada da se podrazumevate, nego duboko osećajte. I činite svoj život radosnim, a etarska ulja mogu u vama da probude razigrano unutrašnje dete i da vam donesu puno zadovoljstva. Želim da svaki dan vaša ljubav miriše na uzbuđenje i radost!

Marina Jablanov Stojanović

Foto: privatna arhiva, Toa Heftiba on Unsplash, pixabay