Kamnikov kaberne sovinjon

U Bordou, u Francuskoj, vinogradari za svoju staru sortu kaberne sovinjon, koja potiče još iz rimskog doba, kažu da ih je izdala: gde god se u svetu posadi, oseća se kao kod kuće i rađa izvanredne grozdove, od kojih se prave najbolja crna vina na svetu. Potvrdu te tvrdnje, kao retko gde, nalazimo u boci kabernea napunjenoj u skopskom podrumu „Kamnik” vinara Ilije Malinovskog – Ikea. Njegovo barikirano vino može ravnopravno da stane uz bok svojim čuvenim rođacima u Bordou, razbijajući istovremeno zablude koje vladaju u svetu da je Makedonija proizvođač ispod prosečnih, ili, kako smo čuli u Nemačkoj, mizernih crnih vina.

„Šato Kamnik” je na brdašcu na ulasku u Skoplje iz pravca Kumanova. Okrenuto je jugu i s njega se pruža prelepa panorama glavnog grada. Tu je pre petnaestak godina Ike, počeo da ostvaruje svoj mladalački san o pravljenju velikih vina. Posadio je na sedam hektara vinograd, usred kojeg je izgradio modernu vinariju, sa degustacionom salom na vrhu, koja dominira čitavim krajolikom.

Prostora za širenje vinograda ima još dosta, ali on ne žuri. Ike ništa ne prepušta slučaju: završio je studije agronomije i da bi napravio najbolje vino, stalno uči, putuje, gleda, savetuje se, pita... Kada smo ga prvi put sreli pre 12 godina, molio nas je da ga upoznamo sa prvim vinarskim stručnjakom u Srbiji, Novosađaninom dr Vladom Kovačem. U razgovorima koje smo tada vodili u njegovom vinogradu i podrumu, doživeli smo ga kao stručnjaka koji mora da uspe.

Govorio je da ga ne zanima koliko šta košta, hoće samo najbolje potrebno za stvaranje velikih vina. U njegovom podrumu je najsavremenija oprema. Vino zri u baricima u koje se uverio da su najbolji. Koristi znanje jednog od prvih makedonskih enologa dr Gorana Milanova, direktora Instituta za vinarstvo u Skoplju. Vino puni u najskuplje francuske boce, a zatvara ih najskupljim francuskim čepovima od portugalske plute.

Kaberne sovinjon o kome je reč sazrevao je 16 meseci u 225-litarskim baricima. Boja mu je tamnocrvena, duboka. Miris mu je u početku zatvoren, pomalo stisnut i suzdržan, treba mu vremena da se rascveta, kako bi otkrio svoj buke. A on se kreće između crnih šumskih plodova, crne ribizle i duvana. Ukus na crne slatke ribizle i suve šljive dugo traje u ustima.

Vino ima 13,9 odsto maligana, ali je elegantno, bez oštrih rubova i s dobro integrisanim taninima. S otvaranjem boce ne treba žuriti: golemi potencijal koji ovo vino ima, ono će još dugo iskazivati. Dok ga gustiramo, javlja nam se želja za velikim, debelim, sočnim odrescima.

Petar Samardžija

Foto: N. Stojanović, https://www.chateaukamnik.com