Ružičasta kap u Panonskom moru

Negde na pola puta od Novog Sada prema Subotici, u blizini Bačke Topole nalazi se selo Pačir, a u njemu, malo čudo - veštačko jezerce ispunjeno slanom, termalnom i lekovitom vodom i to ružičaste boje! Boja potiče od joda, broma i litijuma koji se ovde nalaze u visokoj koncentraciji. Šteta je, što šljunak kojim je nasuto jezero nije bele boje, jer bi voda tada bila nestvarno roza. No, ko zna, možda će jednom i to da se uradi - jer tek tada bi postalo prava atrakcija! Mnogi bi baš zato dolazili ovde da vide to čudo prirode.

Kupalište je uređeno, čisto i lepo održavano. Samo jezero ima oko 2000 kvadratnih metara, a to je otprilike veličina dva olimpijska bazena. Voda dolazi iz dubine od 1.400 metara i na osnovu njenog sastava je dobila sertifikat lekovite, pa ovo mesto može da se zove banja.

– Iako je potvrđeno da je ova voda lekovita, još uvek nemamo medicinski deo, jer za to su potrebna mnogo veće ulaganja. Banjsko kupalište je otvoreno 2014. godine, a četiri godine kasnije je sazidan i zatvoren deo u kom su bazeni za sedenje u ovoj lekovitoj vodi. Ova termalna voda prija reumatičirima, osobama koje imaju problema s kožom, ali blagotvorno deluje i na disajne organe. No, puno je i potpuno zdravih posetilaca koji dođu ovde da se relaksiraju. Svima onima koji bi želeli da uživaju više od jednog dana poručio bih da dođu, biće nam dragi gosti, jer u samom Pačiru postoji smeštajni kapacitet oko 60 kreveta u privatnim apartmanima. Trenutno banjsko kupalište radi prema uslovima koje je propisala Vlada, a kako će dalje raditi sve zavisi od situacije sa pandemijom. – rekao nam je Sabolč Sabolčki, predsednik Saveta mesne zajednice Pačir.

Važno je istaći i da se kvalitet vode se često kontroliše, mada je koncentracija minerala takva da ne dozvoljava da se bilo kakve bakterije razviju, naime, soli ima 21-22 grama po litru. Temperatura vode je 72 stepena, ali se meša sa bunarskom vodom da bi se rashladila na oko 30 stepeni. Postoji preliv, jer stalno dotiče sveža voda. Ulaz u vodu je postepen, a dubina je oko 1,5 m na sredini jezera.

Preporuka kupačima je da prave pauze i da u vodi ne ostaju duže od 20 do 30 minuta odjednom. Oko jezera ima i ležaljki koje se posebno ne naplaćuju. Na ovom kupalištu postoji i kafeterija, gde po povoljnim cenama mogu da se kupe osvežavajući napici, kafa, sladoled, langoši (mekike) i palačinke. Objekat radi od 10 do 19 sati.

Zobnatičko jezero

Ukoliko se odlučite da posetite i Bačku Topolu naićićete na mnogo zanimljivih mesta: pre svega lepo Zobnatičko jezero vodom I kategorije i sa lepo uređenom plažom. Verovatno će vam privući pogled još jedna atrakcija – vetrenjača. Ona doduše nema krila, odnosno elise, ali zato je spolja u dobrom stanju. Ova vetrenjača spada u porodicu tipičnih vojvođanskih vetrenjača sa četiri etaže. Trenutno je zatvorena za posetioce, ali se traži način da se ovaj spomenik obnovi i restaurira njena unutrašnjost što zahteva značajna sredstva.

– Svima koje dolaze u naš grad preporučila bih i odlazak u Zobnaticu koja se nalazi na 5 km od Bačke Topole prema Subotici. Kada se tamo nađete obavezno posetite i jedinstven muzej konjarstva i konjičkog sporta. Zobnatica je najatraktivnija po svojoj ergeli konja i nudi mnogobrojne turističke sadržaje kao što su jahanje, vožnja kočijama... Nadam se da će vas bar nešto od ovoga privući da nam dođete u goste, a kada otkrijete lepote našeg kraja da ćete nam se često vraćati i ostati duže da biste mogli da uživate u svim čarima koje Bačka Topola i okolna mesta nude – istakla je Bojana Ivković iz Turističke organizacije Bačke Topole.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje, TO B.Topola