Mariniranje salat and wine Foto M Jablanov

Vino i povrće

Dobra kapljica uz vegetarijanska jela

Vino ide uz povrće, kao uz mnoga druga jela smatra svetski autoritet za slaganje vina i hrane Fiona Beket. Kod izbora vina uz vegeterijanska jela značajan parametar je da li je povrće jakog ili nežnog ukusa i na koji način se priprema. Tako se sirovo ili slabo kuvano povrće (blanširano ili kuvano na pari) dobro slaže s laganim belim vinima. Ipak, ukoliko se kombinuje sa sosom od sira ili pavlake tada bi išlo uz šardone ili druga suva bela vina.

Povrće s jačim ukusom kao što je patlidžan, paprika ili pečurke, ali i drugo povrće koje se prži ili peče se lepo slaže prema Fioninom mišljenju uz crvena vina.

Kupus dužim kuvanjem može da razvije pomalo kiseo ukus koji se neutrališe belim vinom slatkog ukusa. Kiseli kupus se lepo slaže s rajnskim rizlingom, dok uz crveni kupus dobro idu crvena vina voćnog ukusa kao što je merlo ili frankovka.

Crni luk ima veom jak ukus za bilo koje vino, međutim, ako se nalazi u salati dobro će se uklopiti sa svežim, oštrim suvim belim vinima, a prema mišljenju Petra Samardžije kod nas su to fruškogorski rizlinzi.

Paprika je sastojak mnogih mediteranskih jela, pa će dobro ići s mediteranskim vinima. Prednost imaju bela vina i rozei italijanskog štiha. Ukoliko su to jela kao što je ratatuj ili jela i salate s pečenom paprikom onda bi izbor pao na srednje jaka crna vina.

Paradajz kada je sirov ili lagano kuvan bez jakih začina će lepo ići sa suvim belim vinima kao što su sivi pino i, beli sovinjon. Ukoliko se pravi sos od paradajza sa začinskim travam i/ili belim lukom tada idu španska i italijanska crna vina, a od naših Petar Samardžija preporučuje prokupac i portugizac.

Pasulj i sočivo dobro se slažu s jakim crnim vinima kao što su sira, grenaž.

Spanać i drugo lisnato povrće će se dobro slagati s belim vinima kao što su nebarikirani šardone, italijanksa bela vina, krstač... Za čuvenu grčku spanakopitu (pitu sa spanaćem i feta sirom) odaberite belo suvo grčko vino ili podgoričko bijelo

Kapreze salata (paradajz, mocarela i bosiljak) sigurno će se lepo slagati sa suvim belim italijanskim vinima kao sivi pino, a od naših to bi bio vršački rizling.

Salate jakih ukusa s prženim povrćem i pikantnim prelivima dobro se uklapaju sa srednje jakim crvenim vinima kao što je čileanski i naš čokanski merlo. Smeliji izbor predstavljaju crvena vina s voćnim ukusom kao što su crnogorski vranac i merlo.

Priredila po dozvoli izdavača: M. Jablanov

Izvor: Fiona Beket – Kako uskladiti hranu i vino

Foto: https://www.matchingfoodandwine.com/content/about_me/, Pixabay, Freepik, Pexels, M. Jablanov