Vino i crvena mesa

Uparivanje vina sa svinjetinom, teletinom, govedinom i jagnjetinom

Svetski autoroitet za sljubljivanje hrane i vina Fiona Beket smatra da uz crvena mesa najbolje idu crvena vina, ali uz ogradu da sve zavisi od toga kako se ta mesa pripremaju i uz koje se umake ili dodatke od povrća i začina služe. Ona predlaže da hladna mesa kombinujete s laganijim i rashlađenim vinima pre svega rozeom.

Fiona kaže da slabo pečeno meso ide uz crveno vino koje nije još sazrelo kao što je barikirani kaberne sovinjon koji nije odležao. Dok pečeno meso sa svojim umakom poslužite uz klasična crna vina. Što je jelo s meso začinjenije i snažnije ono traži snažnije i zrelo vino s dosta voćnog ukusa.

Meso na roštilju uz začinjene umake može da „ubije“ nežno vino. Zato je bolje držati se nebarikiranih crnih vina s izraženim voćnim ukusom kao što su čileanski kaberne, argentinski malbek, a od vina iz regiona to bi bio vranac.

Za govedinu siguran izbor je crveno vino: crni bordo, kaberne sovinjon, merlo i sira. Za smeliji izbor se smatraju potugalska crna vina, urugvajski tanat, a Petar Samardžija od vina iz regiona predlaže podgorički vranac i kaberne, Rubinov i Navipov merlo i kaberne. Tartar biftek (jelo od sirove govedine i začina) lepo će ići uz italijanska crna vina kao što su kjanti klasiko, dok će smeliji izbor predstavljati penušci.

Uz teletinu idu nežnija vina pre svega italijanska bela, a od naših Samardžija preporučuje vina kao što su vršački rizling, beli pino, karlovačka sila.

Beketova smatra da svinjetina može jednako dobro biti kombinovana s belim i crvenim vinima. Crvena vina s voćnim ukusom lepo će se slagati s mesom na roštilju i slatkastim umacima za roštilj. Pečena svinjetina poslužena hladna će odlično ići uz šardone, koji će dobro ići i uz pečenu šniclu. Ukoliko se svinjetina nađe u sosu od pavlake s gljivama dobar izbor vina će predstavljati kratko barikirani šardone, a u smeliji izbor alzaški sivi pino, a od vina iz regiona Petar Samardžija preporučuje kasnu berbu vršačkog rizlinga i trijumfa iz Vinče. Suhomesnati proizvodi mahom se slažu sa nebarikiranim šardoneom, božoleom i merolom.

Pržena i pečena jagnjetina će se sigurno slagati uz crni bordo, kjanti i španska vina, zatim tu su i crnogorski vranac i kaberne. Smeliji izbor će biti grčka vina, vina italijanskog juga, a od naših crni međaš i carigrad iz Župe. Bela vina koja se mogu slagati s jagnjetinom mariniranom u maslinovom ulju, limunovom soku i belom luku su sovinjon beli i crnogorski krstač i šardone.

Priredila po dozvoli izdavača: M. Jablanov

Izvor: Fiona Beket – Kako uskladiti hranu i vino

Foto: https://www.matchingfoodandwine.com/content/about_me/, Pixabay, Freepik, Pexels