ZDRAVA SRBIJA: OVČAR BANJA

Mariniranje meandar Z Morave pogled s Kablara Foto V Jovanovic

Mirno mesto za aktivan odmor

Mnogi od onih kojima je stres svakodnevni pratilac svoje utočište će pronaći u nekoj od banja kojima je naša zemlja izuzetno bogata. Mirno sklonište od svakodnevnog stresa mogla bi da bude Ovčar Banja smeštena u najuzvodnije suženje u dolini Zapadne Morave – Ovčarsko-Kablarsku klisuru. Ovčar Banja se nalazi 18 km od Čačka, prema Užicu i smeštena je u samom srcu klisure između planina Ovčar i Kablar.

Klisura je dugačka oko 20 km i krase je meandri Zapadne Morave i strme krečnjačke litice. Čar ovom posebnom mestu daju deset manastira i dva sveta mesta, te je često zovu malom Srpskom Svetom gorom.

– Naš zadatak i cilj je da sve te prirodne lepote i bogato i kulturno-istorijsko nasleđe ovoga kraja predstavimo i približimo turistima koji su došli da posete banju – rekla nam je Gordana Majstorović iz Turističke organizacije Čačak – pored sportsko-rekreativnih sadržaja koji se nalaze u samoj banji (bazen, teretana na otvorenom, spotski tereni). Ljubiteljima aktivnog odmora se savetuje da se obeleženim planinarskim stazama popnu do vrha Kablara sa koga se pruža nezaboravan pogled na klisuru i meandre Zapadne Morave.

Turisti se mogu o svemu tome obavestiti u Info centru koji postoji u samoj banji gde postoji promotivni materijal i mape. Ljubiteljima reke se nudi obilazak katamaranom Ovčarsko-kablarske klisure:

– Jedna od atrakcija boravka u Ovčar Banji je svakako vožnja katamaranom i panoramsko razgledanje klsure. Situacija sa koronom diktira da li će biti plovidbe klisurom koje inače TO Čačka organizuje od maja do oktobra. Obično se ova vožnja kroz klisuru kombinuje sa zaustavljenjem i posetom manastiru Nikolje, koji je najstariji manastir u ovom području – otkrila nam je Gordana Majstorović iz Turističke organizacije Čačak.

Šteta je ne obići i manastir Blagoveštenje koji se nalazi na blagoj uzvišici iznad naselja Ovčar Banje. Hram je podignut 1601-2. godine. Izgrađen u raškom stilu i svojom arhitekturom je posle manastira Sv. Trojica, najlepši manastir u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Krasi ga izuzetno lep u duborezu izrađen i oslikan ikonostas koji potiče iz prve polovine XVII veka. Mаnаstir poseduje jednu od nаjstаrijih knjigа, Blаgoveštenjsko jevаnđelje, nаstаlo 1372. godine. Zanimljivo je, da se u njemu svojevremeno zamonašio njegova svetost Patrijarh Pavle.

Vode koje ovde izviru su lekovite i tople (oko 38 stepeni Celzijusa i spadaju u kategoriju homeotermi (temperatura ljudskog tela) a na tim temperaturama se najbolje ostvaruje razmena mineralnih materije iz vode i čovekovog organizma. Voda je bogata kalcijumom i natrijumom, a sadrži i mikroelemente kao što su kalijum, litijum, barijum, jod, brom, ribidijum, cezijum... Međutim ako se uputite zbog lečenja u banju – vrata će vam biti zatvorena, jer lečilište ne radi od 2016. godine:

– Posle velike poplave banjsko lečilište nije u funkciji, ali postoji velnes centar „Kablar“ koji ima i zatvoren i otvoren bazen u kojima je lekovita voda, ali je to više namenjeno u rekreativne, a ne u medicinske svrhe. Šteta, jer su lekovita svojstva ove banjske vode dobra kod reumatskih i degerativnih obolenja. Mesto je dobilo naziv banje baš zbog te vode, a banjsko kupatilo ne radi, ali vas ništa ne sprečava da se prošetate do banjskog potoka i uživate u prirodi. Na kraju, ne bih propustila da kažem da je ovo omiljeno mesto mnogih sportista koji dolaze na pripreme, a samim tim i dobra destinacija za aktivan odmor – istakla je Mara Majstorović iz Info centra Ovčar banje.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: V. Jovanović, Ivana Vasojević, Stefan Lukić