Trljanica

Salata punog ukusa

Tradicionalna salata sa jugoistoka Srbije sastoji se od dva osnovna sastojka: praziluka i sušene crvene paprike. Dodaju joj se još i sirće, so i ulje. Reklo bi se sirotinjsko i ne baš naročito jelo. Ali nije! Bogatstvo ukusa koje je stvara sljubljivanjem ta dva „obična” sastojka je pravi doživljaj za nepce.

Gostujući nedavno sa udruženjem FIJET u Nišu, naši domaćini su nas odveli u Nišlijsku mehanu na ručak. Naravno na meniju je bio čuveni niški roštilj koji je bio izvrstan, što se moglo i očekivati. Ipak, na mene su ostavile utisak dve salate: moravska i trljanica. Moravska mi je bila divna i osvežavajuća, a ovu drugu skoro da sam zanemarila… Međutim, kada sam probala trljanicu ona me je potpuno osvojila svojim punim, zaokruženim ukusom. Mislila sam da ima mnogo više sastojaka koji doprinose čaroliji koja se stvara u ustima. Zaista je pravi gurmanski doživljaj!

Trljanica svoje ime duguje načinu na koji se priprema – trljanjem. Utrljava se so u praziluk i kada se doda paprika ona se (drvenom) kašikom trlja u posudi dok se ne dobije pasta. Salata koju sam ja probala i kasnije i sama naprivila nije tako izgledala, nego su praziluk i paprika bili veoma sitno iseckani.

Recept za trljanicu nije standardizovan, ima više varijanti tako da može da se pravi i od mladog luka i pečene paprike. U jednoj od varijanti se dodaje i sir. Služi se kao meze uz pogaču, sir, roštilj ili pečenje – šta ko ima.

Moram napomenuti da nije izdašna, ali je „jaka”, tako da se ne može mnogo ni pojesti. Malo sam je prekrojila prema sopstvenom ukusu (maslinovo ulje umesto suncokretovog i limun umesto vinskog sirćeta) i mojoj porodici se veoma dopala.

Potrebno je:

1 veza suvih crvenih paprika (10)

1 struk praziluka (150 - 200 g)

2 – 3 kašike ulja (koristila sam ekstra devičansko maslinovo ulje)

2 kašike vinskog sirćeta (koristila sam limun)

1 ravna kašičica soli

malo iseckanog svežeg peršuna (po želji)

Suve paprike odvojiti jednu od druge i oprati. Potom potopiti u hladnu vodu, dodati malo soli i kada proključa kuvati na laganoj vatri oko dvadeset minuta. U međuvremenu sitno iseckati praziluk i posoliti ga (sa 2/3 količine soli i po potrebi dodavati još) tako što se so utrljava u praziluk.

Kada je paprika omekšala i povukla vodu, ocediti je i odvojiti od ljuske. Po želji ukloniti deo sa semenkama. Ukoliko se ne skida lako upotrebiti nož ili kašiku i odvojiti mesnati deo od ljuske. Iseckati je što je moguće sitnije i dobro je umešati u praziluk.

Potom okiseliti i sipati ulje. Dobro izmešati, probati, pa po potrebi dosoliti, okiseliti ili dodati još ulja. Posuti sitno iseckanim peršunom i promešati.

Ova salata može da se posluži odmah, ali je lepša kada malo odstoji i kada se ukusi prožmu. U frižideru je možete čuvati nekoliko dana.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje