U POSETI BAČKOJ TOPOLI

Uživanje u čarima ravničarskog mora

Ukoliko vas put nanese u Bačku Topolu sigurno će vam se dopasti šta sve može da vam pruži ova lepa i ne mnogo velika varoš u Vojvodini, oko 70 km od Novog Sada prema Subotici. Do nje je moguće doći autoputem ili magistralnim putevima i ne treba vam više od sat vremena da biste uživali u svim čarima koje pruža.

U letnjem periodu pre svega pažnju će vam privući Zobnatičko jezero – koje je pre tri godine dobilo status parka prirode. Mogućnost da se u ovom periodu kupate u jezeru s uređenom plažom, čija je voda prve kategorije, sigurno će biti odličan razlog da se zaputite na ovu destinaciju.

Zobnatičko jezero je stvorio čovek, napravljeno je u dolini reke Krivaje 1976. kao akumulacija za navodnjavanje poljoprivrednih površina. Pokriva 226 hektara i duplo je veće od Palićkog. Pošto je bogato ribom ubrzo je postalo stecište ribolovaca. Ovde je svoj dom pronašlo čak 148 vrsta ptica, od kojih su nekoliko porodica labudova posebna atrakcija. Naviknuti su na ljude, pa vas neće ometati dok plivate. Uređena plaža ima i prirodnu hladovinu, tako da ćete moći da se sklonite od sunca u najvrelijem delu dana. Postoji igralište za decu, taoleti, tuševi i kabine za presvlačenje. Sve je uredno i o čistoći se vodi računa, a naglasila bih da se uživanje u ovim čarima ne naplaćuje.

– Svako mesto koje ima jezero se baš po tome izdvaja, naročito ako je voda čista kao u Zobnatičkom. Na jezeru su dozvoljeni čamci na vesla, a zabranjena je upotreba motornih čamaca da bi se očuvao kvalitet vode. Naš plan je da iskoristimo ove prednosti i da leto obojimo sportskim aktivnostima na vodi – rekla nam je Bojana Ivković iz Turističke organizacije Bačke Topole i nadovezala se – pored toga u našem gradu je otvorena Fudbalska akademija u kojoj borave i treniraju deca od 6 do 17 godina a trenutno su iz italijanskog kluba Juventus. Tako da najvažnija sporedna stvar na svetu može postati dodatni motiv da se dođe u Topolu.

Sličnu atrakciju pruža banja u Pačiru, mestu koji se nalazi 20 km od Topole na severozapad. Ovde, naime, možete da uživate u lekovitom slanom jezercetu ružičaste boje. Banjski objekat i jezero su nastali udruživanjem samodoprinosa meštana sa sredstavima lokalne samouprave. Kupalište je uređeno, čisto, sagrađen je i zatvoren banjski prostor. Samo jezero je otprilike veličine dva olimpijska bazena, a duboko je oko 1,5 metara. U zatvorenom delu su bazeni za sedenje u ovoj lekovitoj vodi. Postoje kabine za presvlačenje, tuševi s hladnom spolja i toplom vodom u zatvorenom delu.

Voda dolazi iz dubine od 1.400 metara i na osnovu njenog sastava je dobila sertifikat lekovite, zato se ovo mesto i zove banja. Njena temperatura je 72 stepena, ali se meša sa bunarskom vodom da bi se rashladila na oko 30 stepeni. Postoji preliv i stalno dotiče sveža voda. Kvalitet vode se često kontroliše, mada je koncentracija minerala takva da ne dozvoljava da se bilo kakve bakterije razviju.

Zavičajna kuća - sagrađena od naboja sa trščanim krovom je mesto gde se može videti kako se nekada živelo

Osim uživanja na vodi i u vodi Bačka Topola vam može pružiti i razne druge sadržaje kao što su kulturno-istorijske znamenitosti ovog gradića. Zamolili smo Bojanu Ivković iz TO Bačka Topola da nam skrene pažnju šta bi vredelo obići:

– U samoj Topoli preporučila bih da obiđete Zavičajnu kuću u stilu starih vojvođanskiih kuća građenih od naboja sa krovom od trske. Tu se nalazi sve ono što se koristilo krajem XIX do početka XX veka od nameštaja i garderobe do kuhinjskog pribora. Mi smo multinacionalna sredina i u našem gradu ima osam verskih objekata, među kojima je i najstarija građevina u gradu – Kalvarija koja je na najvišoj tački u Bačkoj Topoli.

Crkva sa najvišim tornjem u Srbiji i kaštel porodice Krai u kojem danas Gradski muzej Bačke Topole

Interesantno je da se baš u Bačkoj Topoli nalazi najviša crkva u Srbiji to je rimokatolička crkva Bezgrešne device Marije čiji je toranj visok 72.7m, a koju je projektovao poznati arhitekta Ferenc Rajhl, čija je palata u Subotici prelep primer secesije na severu Vojvodine. Pored crkve se nalazi kaštel porodice Krai koji je danas Gradski muzej u čijem se prizemlju u galeriji uvek organizuju zanimljive izložbe.

Kada se iz centra grada uputi ka Zobnatičkom jezeru pažnju privlači još jedna atrakcija – vetrenjača. Ona doduše nema krila, odnosno elise, ali zato je spolja u dobrom stanju. Ova vetrenjača spada u porodicu tipičnih vojvođanskih vetrenjača sa četiri etaže. Upitali smo Bojanu Ivkov iz Turističke organizacije Bačke Topole da li se planira i njena restauracija.

– Na teritoriji Bačke Topole krajem XIX veka su funkcionisale četiri vetrenjače, ali do današnjeg dana preostala je samo jedna. Krajem osamdesetih godina je sa originalne lokacije izmeštena na obalu jezera. Trenutno je zatvorena za posetioce, ali se traži način da se ovaj spomenik obnovi i restaurira njena unutrašnjost što zahteva značajna sredstva.

U neposrednoj okolini Bačke Topole nalazi se turistički kompleks Zobnatica sa hipodromom koji je nadaleko poznat centar konjarstva i konjičkog sporta. Ovo mesto je čuveno po ergeli koja ima tradiciju dužu od 200 godina. Uz hipodrom, manjež i ergelu je i kaštel porodice Terlei koji je sada hotel i restoran.

– Svima koje dolaze u naš grad preporučila bih i odlazak u Zobnaticu koja se nalazi na 5 km od Bačke Topole prema Subotici. Kada se tamo nađete obavezno posetite i jedinstven muzej konjarstva i konjičkog sporta. Zobnatica je najatraktivnija po svojoj ergeli konja i nudi mnogobrojne turističke sadržaje kao što su jahanje, vožnja kočijama...

Nadam se da će vas bar nešto od ovoga privući da nam dođete u goste, a kada otkrijete lepote našeg kraja da ćete nam se često vraćati i ostati duže da biste mogli da uživate u svim čarima koje Bačka Topola i okolna mesta pružaju – istakla je Bojana Ivković iz Turističke organizacije Bačke Topole.

Marina Jablanov Stojanović
Foto: Mariniranje, TO Bačka Topola, B. Lučić