UGOSTITELJSKI ODSEK U SŠ „SVETOZAR MILETIĆ“ U NOVOM SADU

Ugostitelji za peticu

– Da bi se postao dobar kuvar – osim znanja važna je i praksa. Ove generacije su najviše zakinute baš za taj praktični deo, ali smo se dovijali na razne načine: deca su kod kuće kuvala, u pismenoj formi su nam dostavljala recepturu, normative, način pripreme i serviranja i to nam dokumentovali fotografijama.

Njima se to dopadalo, a imali su i podršku roditelja. Međutim, ne bih bio iskren ako bih rekao da se ipak ne oseti taj nedostatak redovne nastave i prakse za ovih godinu i po dana otkada nas je zahvatila pandemija. Ali mogu reći da sam zadovoljan kako su đaci prihvatili nove okolnosti i kako su se snašli – obajsnio nam je Željko Vukajlović, profesor kuvarstva sa praktičnom nastavom u Srednjoj školi „Svetozar Miletić“ u Novom Sadu.

Osim onoga što su bile školske aktivnosti neki đaci su pronalazili vremena da dodatno vežbaju i da se takmiče. Njihovi nastavnici i mentori organizovali su se odvajajući svoje vreme da s njima rade. Kako je to izgledalo otkrili su nam maturanti Anastasija Cinkocki i Aleksandar Elijaš koji su takmičili u pripremi menija za svečani ručak: pileća salata za predjelo, paradajz čorba, turnedo Rosini, zelena salata i parfe od lešnika:

– Za takmičenje smo dosta vežbali s profesorima. Priprema je bila dugotrajna i prilično naporna, jer smo svaki dan pravili ista jela, ali smo tako sve doveli do perfekcije. Na republičkom takmičenju smo to i pokazali – bili smo prvi.

Svi su dali sve od sebe i rezultati nisu izostali – ova škola je i dalje među najboljima u Srbiji što dokazuju i rezultati sa Republičkog takmičenja ugostiteljskih škola :

– Na ovogodišnjem takmičenju predstavilo se za III stepen 15, dok je za IV stepen samo pet ugostiteljskih škola. Među njima je bila i naša škola, koja je na ovom takmičenju postigla odlične rezultate i potvrdila da je najbolja ugostiteljska škola u Srbiji. Želeo bih da istaknem da su na ovom takmičenju pored kulinara Anastasije Cinkocki i Aleksandra Elijaša učestvovali i učenici drugih smerova. Naše učenice Teodora Tanasijin i Jovana Đerman osvojile su prva mesta u posluživanju jela za banket po protokolu. Danilo Raičević prvo mesto za usluživanje poslovnog ručka za dve osobe, a Katarina Macura je osvojila prvo mesto za pripremu jela pred gostom (tartar biftek). Dragan Petrović je bio prvi u pripremi koktela pred gostom – preneo nam je Zoran Okulić, upravnik školskog restorana „Staro zdanje“ i nastavnik praktične nastave iz usluživanja.

Maturski ispiti su u ovoj školi prilika da đaci pokažu ono što su naučili – da predstave svoje znanje i veštine koje su tokom školovanja stekli u pripremanju ručka za goste pokazujući kako se to jelo prezentuje, kako se gosti dočekuju, poslužuju i ispraćaju. Gosti su bili prezadovoljni, a mi smo upitali njihovog profesora Željka Vukajlovića, koji je ove godine izveo još jednu generaciju budućih šefova i kulinarskih majstora šta se sve ocenjuje:

– Jelo u restoranu je proizvod saradnje ljudi koji rade u njemu. Najlakše je uraditi zadatu temu, ali to nije sve, zato ih od prve godine učim poštovanju prema profesiji. Vrlo je važno razvijati komunikacijske veštine u kuhinji i u sali, tj. prema kolegama kuvarima, zatim kelnerima i na kraju sa gostima. Važno je da se poštuju standardi, a ostalo su nijanse. Ali, baš te nijanse odlučuju kakva će biti ocena. Naši učenici u školi dobijaju osnovu, a tek im sledi nadogradnja kada će se oni formirati u prave kuvare. Ne može šef kuhinje da se formira za dve godine, ma koliko talentovan bio. Nije to samo u ovoj profesiji – u svim profesijama je tako, mora čovek da sazri, da odraste, da stekne iskustvo, da bi svoje znanje i veštine pokazao na najbolji način.

Upravo im i mi to želimo da nadograde ovu dobru osnovu koju su dobili u školi, da postanu vrsni ugostitelji, da vole i uživaju u poslu koji rade da bi i mi kao gosti uživali u usluzi, iću i piću koje će pripremati za nas, kao i njihovim receptima koje su priredili na maturskom ispitu i podelili s čitaocima Dnevnikovog Nedeljnog ručka.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Nikola Stojanović

Izvor: Dnevnik

ANASTASIJA CINKOCKI I ALEKSANDAR ELIJAŠ, NAJBOLJI NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU