Mariniranje Beowine X Foto M Jablanov

Utisci sa X Beowine festivala 2019.

Dobar nastup Vojvođanskih vinara

Vinarstvo predstavlja jednu od grana privrede koja kod nas beleži stalni rast, pa se odluka da se na Sajmu turizma predstave i vinari iz zemlje i regiona pokazala veoma dobrom. Za ovih 10 godina koliko se održava Beowine festival u sklopu Sajma turizma od skromnog prostora na početku do hale 3 i 3a ove godine. Utisak je da su štandovi vinara rado i dobro posećeni, a da vinari i destilerije, odnosno proizivođači rakija imaju čime i da se podiče.

Ono što me je kao Novosađanku veoma obradovalo je to da je Pokrajinska vlada prepoznala potencijal ove grane privrede i pomogla da se vinari Vojvodine udruže i zajednički predstave. Štand Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam okupio je čak 25 vinarija. Na dobrom je mestu i čini se da je veoma posećen. Posetivši zajednički izložbeni štand pokrajinski sekretar za privredu i turizam i potpredsednik Pokrajinske vlade Ivan Đoković obrativši se izlagačima i posetiocima je izjavio:

– Vojvodina postaje sve prepoznatljiva na mapi vinskih regiona sveta. Naša vina dobijaju na kvalitetu, a tome svedoči sve više osvojenih prestižnih priznanja. To pokazuje i tražnja za ovim vinima, ali i sam rast cena vojvođanskih vina na domaćem i svetskom tržištu.

Njegove reči su potvrdile i nagrade koje su osvojili vojvođanski vinari, jer ovaj vinski festival ima i svoj takmičarski deo koji se odvija po strogim pravilima Međunarodne organizacije za vino i lozu – OIV, sa sedištem u Parizu, čiji je i Srbija član. U konkurenciji učestvovala su 124 vina: od toga penušavih 4, rozea 14, belih 50 i crvenih 56 iz 50 vinarija iz Srbije i zemalja u okruženju.

Nagrade za kvalitet koje su dodelili priznati stručnjaci međunardnog žirija osvojilo je 113 vina, što znači da su imala više od 79 poena. Zlato su osvojile vinari iz Vojvodine i to za svoj roze Rozi vinarija KM iz Iriga, vinarija Do kraja sveta iz Kovilja za svoj Šardone do kraja sveta, a u kategoriji crvenih vina – vino 1697 vinarije Di Bonis iz Subotice.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: M. Jablanov, foto služba sajam.rs