Vilinska gozba
Imam nekoliko prijateljica s kojima se družim s vremena na vreme, jer nije lako uskladiti sve naše obaveze. To su osobe prepune dobrote, lepote, pameti i znanja, a međusobno se pomažemo kao dobre vile! Na jednom od naših druženja na Kosmaju, pošto među nama ima i vegetarijanki, sam napravila ovu salatu u kojoj smo uživale i koja nam je bila prava (vilinska) gozba.
• 4 duguljasta bela patlidžana (beli je slađi i ne mora prethodno da se soli, ali može i plavi da posluži, ali ga prvo treba posoliti da pusti gorčinu)
• 3 tikvice
• 500 g čeri paradajza
• 50 g rukole
• 1 veća glavica crvenog luka
• 2-3 čena belog luka
• malo soli
• 1 kašika aćeta balzamika
• 1 grančica bosiljka
• maslinovo ulje
Tikvice i patlidžan iseći na kolutove 0,5 cm debljine. Nije potrebno soliti. Luk iseći na kolutove, a beli luk sitno iseckati.
Pržiti patlidžane i tikvice s obe strane dok ne dobiju zlatastu boju i postanu mekane.
Ispržene tikvice poređati na dno veće činije, malo posoliti, dodati beli luk, posuti malo rukolom, pa dodati sledeći sloj – pržene patlidžane. Njih takođe blago posoliti, dodati malo belog luka i rukole. Potom dodati čeri paradajz isečen na polovine i preko njega staviti kratko propržen crveni luk. Poprskati aćetom i dodati bosiljak.
Ovako ređati dok se ne potroše sastojci.
Poslužiti uz neki lep domaći integralni hleb sa semenkama, a ko želi može da doda i neku krišku belog kozjeg ili ovčijeg sira.
Prijatno i uživajte!