Čudesni bedem protiv UV zračenja

Malina je čudesna biljka: uživamo u njenom ukusu, volimo njen sok, sladimo se džemom, ali malo ko zna da se od njenih koštica pravi ulje koje je bogato E vitaminom, ali i gama-tokoferolom, materijom koja u slobodnom obliku sprečava oštećenje kože izazvano UV zracima! Tako da ono predstavlja idealnu prirodnu zaštitu od sunca i njen SPF faktor je od 28 do 50, što zavisi od niza faktora tokom rasta maline.

Prava je šteta što naše industrije sokova bacaju ove dragocene semenkice, jer hladno ceđenim postupkom se dobija dragoceno ulje koje je bogato celim sprektrom vrednih masnih kiselina (omega 3 i omega 6). Osim vitamina E kojeg ima u visokoj koncentraciji, bogato je i vitaminom A i ima antioksidantna svojsva. Pošto sadrži fosfolipide vrlo je stabilno i ne kavari se ukoliko se čuva na adekvatnoj temperaturi.

Ulje se može nanositi i čisto, ali i razređeno drugim uljima ili u obliku emulzija. Ukoliko se primenjuje kao čisto, tada ga je dovoljno naneti u tankom sloju. Zbog sadržaja gama-tokoferola i antiupalno, a preko 80 procenata masnih kiselina iz ulja semenki maline čine linolenska i alfa-linolenska masna kiselina pa je ovo ulje pogodno za suvu, zrelu i dehidriranu kožu. Prava blagodet…

Kako nabaviti ovo ulje? Kod nas je ima Eterra: https://eterra.co/proizvod/ulje-semenki-maline/

Marina Jablanov Stojanović