MARINIRANJE budvig krem slatki Foto M Jablanov

Zdravi namaz

Slatka i slana verzija Budvig krema

Čuvena lekarka dr Johana Budvig je tražeći recept za idelan početak dana došla do ovog namaza. Krem predstavlja prirodno jelo, sastavljeno samo od svežih proizvoda. Odnos količine vitamina i oligo-elemenata prema kalorijama je izuzetno povoljan. Ono što je najvažnije, ovo je jelo koje „može da drži telo” mnogo duže nego tradicionalni doručak. U to se doktorka lično uverila u toku jednog penjanja na planinu, naime, umesto da oseti glad posle dva sata, kao što to uvek slučaj posle običnog doručka, zahvaljujući ovom kremu koji je jela za doručak, mogla je sa lakoćom da se penje punih šest sati uz planinu, ne uzimajući nikakvo osvežavajuće sredstvo ili hranu. Da li postoji bolja preporuka?

Isprobavajući ovaj krem ja sam napravila njegovu slatku i slanu verziju, jer nekada nam prija sladak ukus, dok bi neki put da pojedemo i nešto slano. Voće ili povrće koje se koristi najbolje je da bude sveže sezonsko. Kad god možete, koristite organske proizvode. Važno je napomenuti da ovaj krem uvek namažete na integralni pšenični, ražani i ili hleb od umešen od heljde. Najbolje bi bilo da je beskvasni.

Krem Budvig

Osnova:

• 3 kašike hladno ceđenog ulja lanenog semena (ili suncokretovog)
• 6 kašika švapskog sira od obranog mleka
• 2 kašike sveže mlevenog lanenovog semena
• 2 kašike ovsa (samlevenog u mlinčiću za kafu)
• 1 kašika samlevenih badema (ili lešnika ili oraha ili susama ili semenki bundeve ili suncokreta)
• sok od pola limuna

sastojci za slatku verziju:

• 1 kašičica meda
• 100 g sezonskog voća

sastojci za slanu verziju:

•nekoliko grančica mirođije ili peršuna sitno iseckati
•malo umeboši sirćeta (sirće od umeboši šljiva)
• 1/4 avokada

Priprema:

Ulje lanenog semena i sir mutiti oko minut tako da se potpuno sjedine. Ako mešavina deluje suviše gusto ili ulje ne može da se sjedini, dodajte 2-3 kašike mleka (najbolje kozjeg). Nemojte dodavati vodu ni sokove dok mutite ulje i sir. Treba da dobijete krem nalik bogatom šlagu i ne treba da se raspoznaje izdvojeno ulje. Sada dodajte 2 kašike sveže mlevenog lanenovog semena (najkasnije 20 minuta po mlevenju). Potom dodati samlevene orašaste plodove, najčešće zajendo meljem ovas, lan i bademe.

U slatku verziju dodajte 1 kašičicu meda i voće. Ako koristite bananu izgnječite je, jabuku narendajte, ja sam koristila maline, a kako one imaju nežnu strukturu samo sam ih samo izmešala sa kremom.

U slanu verziju dodajte iznječenu četvrtinu avokada i sitno iseckanu mirođiju (ili peršun). Promešati i namazati na hleb.

Uz ovo se mogu servirati i bilo koje sveže klice, ja najviše volim one od lucerke (alfa alfa). Osnovni recept neka vam bude samo vodič za neku vašu omiljenu verziju. 

Prijatno!

Foto: M. Jablanov