Crnogorski kaberne

crnogorski kaberne foto plantaze

Crnogorski kaberne

Kaberne sovinjon (Cabernet sauvignon) je sorta vinove loze od koje se dobijaju najbolja crna vina na svetu. Poreklom je iz čuvenog bordovskog vinogorja u Zapadnoj Francuskoj, gde čini trojstvo sa kaberne franom i merloom, s kojima zajedno daje najpoznatija bordovska vina. Sortu kaberne sovinjon poznaju u svim vinogradarskim zemljama sveta. Od vinogradara u njenoj postojbini u Nordou čuli smo da je to sorta koja ih je izdala: gde god se posadi redovno rađa i daje vina najvišeg kvaliteta.

Ovu iskrenu žalopojku najbolje potvrđje vino iz Čemovskog polja, u kome je kaberne sovinjon našao svoju drugu domovinu. U uslovima nekadašnje kamenite pustare na domak Podgorice, on je, uz vranac i još neke sorte, našao svoje idealno mesto pod suncem. Da bi dao najbolje vino on traži sve najbolje: od položaja do enologa. Ona uzgaja enologa, a on nju. Kad se sve to spoji, imamo sve što se može očekivati od najboljih vina: od širokog raspona mirisa i aroma do dugog ukusa u ustima.

Crnogorski kaberne kupažiran je sa merloom i vrancem. Lepe je rubin crvene boje sa dovoljno kiselina. U ustima i na nosu nameće se elegantno i mekano, gotovo podatno. Preporučujemo ga za razmažena nepca. Ima smisla uživati u njemu još dok je mlad, mada je pred njim duga budućnost. Lepota kabernea je u tome što godinama dobija na uglađenosti i plemenitosti, strogost iz mlađih dana popušta, plebejac postaje plemić. Francuzi zato i kažu da se boca kaberne otvara tek posle osam i više godina starosti.

Kaberne traži jela od crvenog, ne mnogo masnog mesa. Dobar je pratilac i pržene i pečene jagnjetine, jagnjeće kolenice i drugih dinstanih jagnjećih jela. Pri tome treba stalno imati na umu da što je jelo začinjenije, traži snažnije i zrelije vino sa dosta voćnog ukusa. Kaberne je pobratim i masnije rečne i jezerske ribe, a ne beži ni od sireva manje izraženog mirisa.

Petar Samardžija

Foto: N. Stojanović, http://www.plantaze.com