Živinsko meso, perad i vino

photo by fran hogan on Unsplash

Saveti za sigurne i smele izbore vina

Piletina se sprema na bezbroj načina i uz nju se može poslužiti isto toliko različitih vina. Sa dva sigurno nikada nećete pogrešiti.To su šardone i crni pino. Onima koji žele da budu malo smeliji, dobro će doći sugestije koje slede.

Jednostavno pržena i pečena piletina, osim dva pomenuta, dobro će ispratiti i vrhunsko crno voćno vino, kao i italijanski kjanti. Piletina Kijev će se najbolјe složiti sa limunskim belim vinima, kao što su sovinjon beli, nebarikirani šardone, lagani merlo i game, čak i lep roze.

Brzo pržena piletina sa začinskim travama ili salatom, vapi za laganijim rozeom, a nema ništa protiv ni semijona i šardonea. Mediteranski umaci od paradajza ili umak s belim lukom i paprikom doći će do punog izražaja s najbolјim crnim vinima juga.

Specijalno spremlјenoj piletini s limetom, korijanderom i drugim azijskim ukusima potrebni su, od belih vina, pre svega, sovinjon i rajnski rizling, a ako želite da budete još smeliji, onda mirisavi traminac ili tamnjanika.

Krem umaci i umaci na bazi belog vina i sira zahtevaju beli pino, nebarikirani šardone i sivi burgundac. Tradicija je da se piletina kuvana u crnom vinu kao coq au vin servira uz crni burgundac, po mogućnosti iz Burgundije, ali dobro prolaze i neki iz naših podruma.

Ćuretina traži slična vina kao i piletina, ali pošto se najčešće servira u svečanijim prilikama dobro bi bilo da je proprati neko posebnije vino. Fiona Beket, širom sveta poštovani autoritet o usklađivanju hrane; i vina, predlaže dobar beli burgundac ili šardone. Kao siguran izbor predlaže i penušce, zatim i dobre merloe i kaberne sovinjone.

Uz patku je najbolјi crni pino, ako je ona jednostavno pečena ili pržena, a jači pino ako je servirana uz voćni sos. Pravi izbor je kasna berba poluslatkog rizlinga, poput onog iz Vršca. S punjenom patkom ili patkom s maslinama predlažu se jača rustikalna vina, na primer merlo.

Guski godi vino s malo oštrine: barolo, barbaresko, snažni crni pino. Smeliji izbor je nemački špatlese rizling, mirisavi traminac.

Morka je nalik piletini, mada ima ukus divlјači. Uz nju, kio i uz pečenog fazana, idu zrela crna vina: barolo, barbaresko, burngudac crni, arhivski kaberne, vranac rezerve, sira, kjanti... Ako je fazan pripremlјen s jabukama, potražite najbolјi rajnski rizling.

Petar Samardžija

Foto: https://www.matchingfoodandwine.com/content/about_me/, photo by fran hogan on Unsplash, Pixabay