Špagete a la marinero

• 500 g špageta

• 500 g mlevenog mesa

• 2 šargarepe

• 1 patlidžan

• 1 tikvica

• 1 crveni luk

• 1 konzerva pelata

• 2 dl soka od paradajza

• 15 crnih maslina

• grančica ruzmarina

• malo maslinovog ulja

• cvet od mirođije

• malo tvrdog sira

• nekoliko čeri paradajza za dekoraciju

Iseckati patlidžan na kolutove i posoliti da pusti gorčinu. Za to vreme iseckati na kockice ostalo povrće. Na kraju ocediti patlidžan i njega iseći na kockice

Staviti da se kuva voda za špagete. Spustiti ih u kipuću, posoljenu vodu i kuvati prema uputstvu na pakovanju.

Meso smo pržili u tiganju posebno jer smo imali vegeterijanku za ručkom, tako da kada smo odvojili deo povrća za nju, ostatak smo pomešali sa mesom za nas.

U međuvremenu na maslinovom propržiti šargarepu, luk, beli luk, dodati patlidžan. Kada se to malo prodinstalo dodati tikvice i masline. Kada tikvice tek malo smekšaju dodati pelat i sok od paradajza. Dodati na sitno iseckan ruzmarin. Kada to provri, gotovo je, ako je gusta smesa dodati kutlaču – dve vode u kojoj su se kuvale špagete. Trebalo bi da su sad kuvane i špagete, ocediti ih i posuti izmrvljenim cvetom mirođije. Povrće pomešati sa sosom.

Preko špageta sipati sos i narendati malo tvrdog sira i dodati čeri paradajz isečen na pola.

Čaša korčulanskog vino grk prijaće uz ručak.