Mamine gomboce s kajsijama

Ne znam onog ko ih ne voli!

To je i moje omiljeno jelo iz detinjstva! Obično se prave sa šljivama, ali sa kajsijama su neprevaziđene. Sećam se da mi ih je baka jednom prilikom punila i s čokoladom!

Imam prijateljicu koja obožava gomboce i jako često ih pravi. Puno je eksperimentisala čime da ih napuni –i došla do toga da su ipak najlepše kada je voće u njima kiselkasto slatko – šljiva, kajsija i višnja. Kada se prave s višnjama, onda je najbolje uzeti očišćene i zamrznute, jer su čvrste i tada se lako oblikuje testo oko njih.

Moram da priznam da jedina vrsta testa s kojim imam problema je testo s krompirom. Tako da je pravljenje gomboca za mene pravi izazov – kako ih napraviti da su fine i meke, a da vam se ne lepe za ruke... Zato evo recepta moje mame, koja pravi ekspert!

Potrebno je:

za testo

• 800 g krompira, tj. 600 g
• kuvanog i očišćenog
• 1 kašičica soli
• 2 žumanca
• 30 g putera
• 300-350 g oštrog brašna

• 20 manjih i čvršćih kajsija

• 2- do 3 kašike ulja od koštica grožđa
• 50 g putera
• 200 g prezli
• 150 g šećera
• 1 vnilin šećer
• malo cimeta

Krompir skuvati u ljusci, oljuštiti i ispasirati. Rastresti i ostaviti da se rashladi. Ne preskačite ovaj deo, jer će testo na taj način vezati manje brašna, što znači da će gomboce biti mekše i lepše. Dodati kašičicu soli, dva žumanca i 30 g putera i sve izmešati. Dodati 300 g brašna i zamesiti testo. Testo će biti malo lepljivo i to je ok. Ako je jako lepljivo, dodati još malo brašna.

Testo podeliti na dva dela. Na radnoj površini koju smo prethodno posuli brašnom prvi deo rastanjiti na pravougaonik okvirno 16x40 cm. Testo iseći na deset delova, tako da se dobiju kvadrati približno jednake veličine, oko 8x8 cm. U svaki staviti po jednu kajsiju i obaviti testom. Sve ponoviti i sa drugom polovinom testa.

U većem loncu zagrejati vodu dok ne počne da vri. Spustiti tada knedle i kuvati ih dok ne isplivaju, od tog vremena treba ih kuvati još 5 minuta na tihoj vatri.

Dok se gomboce kuvaju propržiti prezle na zagrejanoj masnoći. Moja mama ih prži na 4 kažike masti. Međutim, ako ste vegeterijanc, onda u tiganju na 2 -3 kašike zagrejanog ulja od koštica grožđa dodajte 50 g putera. Propržite hlebne mrvice dok ne porumene.

Vaditi knedle rešetkastkom kašikom i vrele ih obilno uvaljati u prezle sa svih strana. Ređati u činiju i posuti ostatkom prezli. Tek tada ih posuti šećerom koji je izmešan s vanilin šećerom i cimetom.

Prijatno!

Foto: M. Jablanov, Pixabay