Punjene ladjice
Ovo jelo može da se posluži i kao toplo i kao hladno predjelo, ali i kao glavno jelo. Po želji, paprike se mogu i zapeći, ali su lepe i ovako sveže. Glavni sastojak je proso, pomalo zapostavljena žitarica, a puna blagodeti. Ovo je namirinica bogata mineralima, pre svega fosoforom koji je odgovoran za izgradnju kostiju i zuba i magnezijumom zaduženim za zaštitu srca. Osim toga, ovo maleno zrno je bogato i kompleksom vitamina Be. Veoma je hranljivo, ne sadrži gluten i spada u namirnice s najmanje alergenih supstanci. Ova žitarica pripada alkalnoj grupi namirnica i pogodna je za ishranu kod problema s kandidom. Važno je istaći i da je lako svarljiva.
Proso je namirnica blagotvorna i za zdravlje bubrega, pa nije čudo što su ga stari Kinezi ubrajali među od pet svetih biljaka, pored soje, pirinča, pšenice i ječma. Ipak, s prosom treba biti oprezan, jer sadrži materije koje blago ograničavaju unos joda u štitnjaču, tako da nije pogodan za one koji imaju problema s štitnom žljezdom.
Potrebno je:
4 veće paprike babure različitih boja
6 kašika sitne tarane (birajte onu okruglastu)
6 kašika prosa
1 manja tikvica
1 glavica luka
1 šargarepa
pola kašičice mlevenog korijandera
malo narendanog svežeg đumbira
so, biber
0,5 l supe
malo tvrdog sira najbolje ovčijeg
malo ulja od semenki grožđa
Šargarepu očistiti i izrendati, tikvicu takođe. Luk iseckati na sitno. Proso i taranu propržiti na vrelom ulju da dobije zlatastu boju, pa dodati šargarepu i luk. Malo posoliti, prodinstati, pa dodati i tikvice. Dodati začine: korijander, đumbir, biber, pa naliti supom (ili vodom pa dodati kocku supe). Kuvati oko 15 minuta na blagoj vatri, po potrebi dodati još malo vode. Kada se skloni s vatre, ostaviti poklopljeno još desetak minuta. Na kraju dodati narendanog sira, pa promešati. U međuvremenu oprati paprike, pa ih uzduž raseći i očistiti od semenki. Napuniti ih već pripremljenim prosom sa povrćem. Po želji možete napraviti od čačkalice i malo papira jedro i staviti u sredinu tako da stvarno liče na lađe – to će svakako doprineti atraktivnosti izgleda ovog jela.
Prijatno!
Foto: M. Jablanov Stojanović