Biljana Grbovic u prirodi Foto Milica Ilic

BILJANA GRBOVIĆ, SAVETUJE RODITELJE

Pružite priliku deci da odgovore na teškoće

Suočeni sa okolnostima koje do sada nisu iskusili, ljudi se u izolaciji ponašaju različito – bilo da su stari ili mladi. Nije lako starijim osobama, ali nije lako ni deci i njihovim roditeljima, jer svi imaju neke nove izazove. Kako se nositi s njima upitali smo za savet autorku bloga „Lični razvoj” Biljanu Grbović. Biljana je ujedno radila kao učiteljica, a sada je i koordinatorka novosadskog Udruženja roditelja „Matica“ kroz koje uspešno organizuje radionice i za decu i za odrasle.

Vi i sami imate tri ćerke različitih uzrasta – kako ste njima predstavili ovu stuaciju?

– Nema nikakve potrebe da deci ulepšavamo situaciju, tako da ni ja to nisam radila. Naime, stanje im je predočeno na isti način kao i nama odraslima. Podsetila bih, da i deca poseduju kapacitete da odgovore teškoćama, i oni iz ove prilike mogu dosta toga da nauče, da sazreju, da donesu razne zaključke, tako da ne postoji potreba ni za kakvom zaštitom.

Koji bi bili vaši saveti roditeljima kako da se postave? Da li ima kod dece mlađeg uzrasta, odnosno one u nižim razredima osnovne škole u odnosu na decu u starijim razredima, ili na tinejdžere?

– Nema tu naročite razlike, deca treba da se bave svojim redovnim aktivnostima koji su i inače prilagođeni uzrastu, dakle pored školskih, deca treba da imaju i kućne obaveze, ali i mnogo vremena za igru, dokolicu i zabavu. Takođe i društveni život može u nekoj meri da se i dalje odvija preko društvenih mreža.

Ovo je period u kom će deca verovatno imati više prilike da čitaju, bave se hobijima, gledaju filmove, ovladavaju novim veštinama kao što je kuvanje, sviranje nekih instrumenata, slepo kucanje itd.

Kako pomoći roditeljima čija deca izbegavaju školske obaveze?

– Ovo je ozbiljno pitanje na koje ne može da se odgovori u par rečenica, ali je najvažnije da znaju da situacija u kojoj deca izbegavaju učenje sama od sebe neće proći, da je neohodno da o tome kako se deci formiraju radne nauke i kako se razvija kod dece odgovornost, roditelji uče. Važno je da roditelji znaju da je neophodno da se promeni posvete neko duže vreme punim kapacitetima upravo oni, kako bi kod dece došlo do promena u ponašanju.

Dakle, nije nemoguće, ima rešenja, niste jedini, nije to ničija sramota, samo treba menjati ustaljene navike i biti spreman na učenje. Ovo je pravi period za ovakve poduhvate, upravo zato što roditelji imaju više vremena i jasniji uvid u to šta su dečje obaveze, jer se veliki deo komunikacije sa nastavnicima obavlja pismenim putem onlajn, tako da roditelji mogu u svakom trenutku pročitati zadatke, saznati rokove i slično.

Sada su deca sa svojim roditeljima više vremena nego inače. Nasuprot tome ona se i mnogo manje druže s vršnjacima nego pre. Na koji način naći novi balans u životima mladih i među članovima porodice?

– Najvažnija socijalizacija se uvek obavljala u porodici, tako da ukoliko u porodici ima više članova, sve može da prođe manje-više bezbolno. Najugroženiji su tinejdžeri, jer su vršnjaci centar njihovih interesovanja, te je u ovom periodu njima sasvim OK omogućiti malo više vremena na društvenim mrežama.

S druge strane, eto divne prilike da roditelji i deca više razgovaraju, imaju zajedničke aktivnosti i slično. Neka ovo bude period za stvaranje zajedničkih lepih uspomena na radost i mlađih i starijih.

Kada je krizna situacija, onda mnogo toga ispliva na površinu što je dugo gurano pod tepih... Kako prebroditi ovu stresnu situaciju sa što manje posledica?

– Nije cilj da se situacija prebrodi, cilj bi trebalo da bude da se problem reši! Dakle, na to što se otvaraju karte ne treba gledati negativno. To je zapravo odlično. Problem koji nismo rešili će u 99 posto slučajeva napredovati. Nekada su upravo situacije poput ove neophodne da nas sateraju uza zid i da nas primoraju da se zamislimo, započnemo neki razgovor, zauzmemo se za sebe, prvi put budemo iskreni, donesemo neku odluku i slično...

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Za mladost je karakteristično buntovništvo – ko nije bio buntovan u mladosti kao da i nije bio mlad. Sada ovakvo izražavanje svoga stava može mlade da dovede u opasnost da se zaraze. Kakvi su vaši saveti roditeljima buntovnih tinejdžera?

– Najvažniji saveti za roditelje tinejdžera kada je reč o ovoj situaciji jesu da :

  • I pored njihove velike potreba da budu u društvu vršnjaka, i oni moraju poštovati sva pravila kao i svi drugi uzrasti.
  • Da im nikako ne treba „popovati“ i objašnjavati da moraju da se strpe. Upravo to jača buntovništvo. Nasuprot tome, tinejdžerima treba ponuditi razumevanje i saosećanja i na tome se zaustaviti.

Dakle, kada se žale sve što treba da im iskreno kažemo jeste: „Razumem kako ti je i žao mi je zbog toga.“

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Milica Ilić, Annie Spratt on Unsplas, Pexels, Pixabay