Mariniranje cajavec

FARMACEUTKINJA SNEŽANA JOVIĆ

Etarska ulјa kao antivirusna zaštita

Ovih dana svi se trudimo da se što bolјe zaštitimo od virusa. Predostrožnost je uvek na ceni, jer kako naš narod kaže – bolјe je sprečiti, nego lečiti. Zato smo i upitali farmaceutkinju i dobru poznavatelјku bilјaka i etarskih ulјa Snežanu Jović koji su prirodni načini da se zaštitimo i da li postoje etarska ulјa koja mogu da deluju antivirusno:

– Priroda često daje najbolјe odgovore. Da, postoje etarska ulјa koja deluju antivirusno i to na više načina: neutralizacijom virusa pre nego što uđe u ćeliju, izmenom omotača virusa, bilo blokiranjem receptora na ćeliji na koju se vezuju virusi i onemogućavanje njihovog dejstva, ili sprečavanjem replikacije (kopiranja) virusa u ćeliji.

• Da li biste nam to malo objasnili?

– Postoje dve vrste virusa, oni koji su goli i imaju samo opnu i drugi koji su zaštićeni lipidnom membranom što im omogućava da lakše zaobiđu imunološki sistem i bolјe se prilagode. Pošto su etarska ulјa rastvorlјiva u mastima, ona mogu da prođu kroz liposolubilnu (rastvorlјivu u mastima) membranu virusa. Osim toga, etarska ulјa sadrže desetine raznih hemijskih jedinjenja, sa raznolikim delovanjem, i velikom verovatnoćom da neko od njih deluje antivirusno. Ono što je važno, etarska ulјa

možemo da koristimo u svrhu zaštite od virusa ( prevencija, dezinfekcija prostora, ruku), podizanja imuniteta kao i za ublažavanje simptoma.

• Koja su to ulјa?

– Protiv sezonskih virusnih infekcija, biramo ulјa koja imaju najšire i najraznovrsnije antivirusno polјe delovanja, sa minimalnom toksičnošću da bi mogli da ih koriste svi ukućani i domaći lјubimci (psi i mačke) i ona koja su delotvorna na disajne puteve, jer virus gripa ima najveći afinitet na mukozne ćelije sluzokože.

• Koja biste etarska ulјa izdvojili?

– Prvo bih spomenula etarsko ulјe ravansare, koje ima ima sledeća svojstva: antivirusno i imunostimulirajuće, jer stimuliše nadbubrežne žlezde odgovorne za imunološki odgovor. To je osnovno antivirusno ulјe i najsigurnije je za sve uzraste. Uz to je antiseptično, pa ograničava rizik od sekundarne infekcije. Ono ima široki antibakterijski spektar.

Možete ga koristiti za jačanje imuniteta, jednom dnevno, stavite 3 kapi na zglobove ruku i duboko udahnite, 4-5 puta, u vremenu epidemije. Koristite tri nedelјe, a onda nedelјu dana pravite pauzu.

• Kako se koristi etarsko ulјe ravansare?

– U slučaju simptoma, 3 kapi razredite u kašičici ulјa crnog kima, i mažite grudi, leđa, duž kičme 4-5 puta dnevno, do pobolјšanja. Mogu ga koristiti trudnice preko tri meseca trudnoće i deca od trećeg meseca, i za njih se pravi 10 odsto razređenje, najbolјe u ulјu slatkog badema ili kajsije.

Možete ga koristiti da vazduh bude čistiji, ukoliko stavite nekoliko kapi u difuzer ili aroma lampe. Ono doprinosi i smanjenju osećaja umora.

• Da li biste nam izdvojili još neko etarsko ulјe?

– Etarsko ulјe čajnog drveta koje dolazi iz Australije, sa širokim spektrom dejstva protiv bakterija, glјivica i virusa. Još su posle Drugog svetskog rata počeli da ga koriste u dezinfekciji. Ovo etarsko ulјe je 1.000 puta jače od karbolne kiseline koja se uobičajeno koristila kao antiseptik. Danas, njegovo imunostimulativno dejstvo je najvažnije svojstvo u borbi protiv akutnih respiratornih virusnih infekcija i gripa.

Ulјe čajnog drveta stimuliše imuni sistem, aktivirajući sintezu belih krvnih zrnaca, a terapeutski efekat je zahvalјujući komponentama cineolu i monoterpenima, koji sprečavaju ponavlјanje infekcija, slabost posle preleženih simptoma, pomažu uklanjanju simptoma i daju energiju potrebnu za oporavak.

• Da li biste nam objasnili kako se ono koristi?

– Važno je znati da se etarska ulјa ne rastvaraju u vodi, nego nekoliko kapi rastvorite u malo alkohola ili jabukovog sirćeta, pa dodajte vodu. Tako se mogu dezinfikovati površine ili ruke. Ako se stavi u difuzer može da se pročisti vazduh u prostoriji. Možete ga koristiti kao dezinfekciono sredstvo tako što ćete ga dodati u tečni sapun ili u deterdžent za pranje sudova. Nerazređeno se može naneti na kožu, ali na manje površine (kod problema s glјivicama ili bradavicama) jer je veoma isušuje, pa je potrebno posle naneti hidrantnu kremu. Kod respiratornih problema može se inhalirati. I naglasila bih, klonite se lјudi koji mnogo pričaju, naročito sada – sićušne kaplјice prilikom govora lete prostorom!

M. Jablanov Stojanović

Foto: Pixabay, priv arhiva