Savica kuca Nestin Mariniranje 2 Foto M Jablanov

FRUŠKA GORA: NEŠTIN

Savića kuća u Neštinu

Čarolije vinskog Srema

Ukoliko ste u obilasku Fruške gore „zalutali“ do Neština shvatićete da i u ovom nevelikom sremskom selu imate šta da vidite, a vreme koje ćete provesti u otkrivanju čari tog mesta neće biti izgubljeno.

Pre obilaska vinarija, destilerija i gazdinstava koje nude sremački sir i kulen uputite se do Savića kuće, kompleksa sremskih kuća sa pomoćnim prostorijama. Ova kuća postoji od polovine XVIII veka i zahvaljujući Pokrajinskom zavodu za zaštitu kulture pretvorena je u Muzej na otvorenom. Ona je od devedesetih godina prošlog veka spomenik od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju – što znači da ima najviši stepen zaštite.

Pušnica i hlebna peć u kompleksu Savića kuća

Po svom stilu pripada narodnom graditeljstvu i predstavlja razvijen tip kuće, jer u svom sastavu ima trem, dve sobe, kuhinju, podrum i tavan. Građena je u sistemu bondruka i pletara. Posebnost se ogleda u gongu sa dekorisanim drvenim stubovima kako na dvorišnoj, tako i na uličnoj fasadi, ali i malim tremom na prednjem zabatu.

Savića kuća – prednji zabat sa malim tremom

Prema predanju nju je sagradio čovek koji je po odsluženju vojnog roka u Slovačkoj, došao sa ženom u Neštin. Država je ovo zdanje otkupila od naslednika koji žive u Americi, tako da ona sada pripada Pokrajinskom zavodu za zaštitu kulture.

– Mnogo je priča o tome kako su Srbi živeli u 17. i 18. veku, ali je malo konkretnih objekata u kojima se može doživeti duh toga vremena. Upravo je zato Sremska kuća (Savića kuća) u Neštinu jedan od najbitnijih spomenika srpske istorije. Trem, ognjište, prostrane sobe pričaju priču o srpskoj porodici koja nije bila siromašna, ali ni imućna za ono doba. Predmeti i zidovi u stvari pričaju priču običnog čoveka onog doba – otkrila nam je Milica Stoisavljević, direktorka Turističke organizacije Bačka Palanka.

Pomoćne prostorije Savića kuće u koje ponekad zalutaju i komšijski petlići i koke

Posetilac može da osim kuća, ambara i pomoćnih prostorija koje je imalo svako seosko gazdinstvo, vidi i peć za pečenje hleba sa pušnicom, a oko ovog imanja postavljena ograda od direka i pletenog pruća, baš onako kako su se nekad ovde ograđivale kuće. Ukoliko želite da je posetite i da je vidite i iznutra – znajte da je ona zatvorena, a ključeve ima domaćinstvo koje je preko puta. Za organizovane posete najbolje je pozvati Turističku organizaciju Bačke Palanke i sa njima se dogovoriti oko obilaska.

Pravoslavna crkva u Neštinu posvećena Kozmi i Damjanu

Kada ste već u Neštinu posetite i pravoslavnu crkvu posvećenu Svetom Kozmi i Damjanu iz 1754. godine. Njenoj izgradnji je prethodio događaj iz 1750. kada je ikona Presvete Bogorodice koju je naslikao jerej Rafailo Miloradović, a koja je bila u vlasništvu porodice Rašković, počela da toči suze. O ovom čudu bio je izvešten i tadašnji mitropolit karlovački. Tako je na mestu stare pletare (crkve od pruća) podignuta je nova, zidana crkva u baroknom stilu. Po završeku gradnje hrama, čudotvorna ikona Presvete Bogorodice neštinske unesena je u svečanoj litiji gde je izložena i danas. U enterijeru je bogato rezbaren ikonostas koji je većim delom oslikao najveći srpski barokni slikar Teodor Dimitrijević Kračun.

Ikonostas pravoslavne crkve u Neštinu koji je oslikao Teodor Dimitrijević Kračun

Možda je najbolja prilika za upoznavanje Neština i njegovih lepota „Dan sremuša“ koji organizuje Udruženje građana „Stav“ uz podršku TO Bačke Palanke u subotu 9. aprila u Neštinu (ali i u Viziću). Kotizacija za priliku da se probaju sremački specijaliteti je 600 dinara.

Muzej na otvorenom Savića kuća – kompleks sremskih kuća mesto gde će početi manifestacija „Dan sremuša“

– Domaćini i mnogobrojni gosti u Neštinu okupljaju se do 10 sati na lokaciji Muzeja na otvorenom – „Savića kuća“. Nakon toga se služi sremački doručak i organizuje se obilazak muzejskog kompleksa, gde posle sledi odlazak učesnika do bašte sremuša, peške, biciklima, ko kako želi – saopštila nam je Milica Stoisavljević, direktorka TO Bačke Palanke.

Sremuš je divlji luk koji ukusom podseća na beli luk – u proleće se beru njegovi listovi koji oslobađaju organizam od toksina

Saznaćete zašto je divlji luk ili sremuš važan za naš organizam, a organizatori su najavili i obilazak pravoslavne crkve u Neštinu. Planiran je i odlazak do manastira Đipša, a onda, kako to i priliči, obilazak vinskih podruma i seoskih turističkih domaćinstava u Neštinu.

Jedan od rukavaca Dunava kod Neština

Prošetajte se i do rukavaca Dunava da otkrijete i sami kako su lepi. Nije loša ideja da od meštana iznajmite čamac... Nadamo se da smo vam bar malo dočarali kakve sve lepote krije Neštin, ostalo je na vama. Preporučujemo da kada budete dolazili iz pravca Suseka ne žurite i zaustavite se na vidikovcu sa koga puca pogled na Neštinsku adu, sedite na klupicu i uživajte bar malo u lepoti koja se pruža pred vama. Neka to bude lep nagoveštaj šta vas sve čeka u ovom slikovitom sremskom mestu.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje, wikipedia, Pixabay