vina vinarije Grabak VB Mariniranje Foto M Jablanov

VRNJAČKA BANJA: VINARIJA GRABAK

Kad se iz vina čuje ptica poj

Na sunčanim brežuljcima oboda Vrnjačke Banje, naše kraljice turizma, nalazi se vinarija Grabak, udaljena od njenog centra samo 700 metara vazdušnom linijom. Kompleks vinarije je na površini od dva hektara gde se nalazi i vinograd sa 2.400 čokota. U sastavu vinarije Grabak nalazi se i šumarak grabove šume po kome je vinarija dobila ime u kojem su osim vinarije smešteni sportski kompleks s bazenima, restoran, kafe bar i brvnara sa tri apartmana gde se može smestiti osmoro gostiju.

Upravo su nas te slike pomalo zbunile kada smo tražili kontakt ove vinarije na internetu. Međutim, kada smo došli shvatili smo da je zamisao vlasnika Miloša Jovanovića, da uz vinariju posetiocima pruži i druge sadržaje, odlična ideja.

Brvnara u kojoj su apartmani vinarije

– Vinarija je nastala 2015. godine, tada je bila prva berba. Prva zamisao je bila da vinarija i ovo oko nje bude za potrebe porodice i prijatelja vlasnika Miloša Jovanovića. Ali kada su iz Vrnjačke Banje videli veliki potencijal koje ovo mesto može da ima, predloženo je da bude otvoreno za sve i tako smo već 2016. godine otvorili vrata našeg turističko-vinskog kompleksa sa bazenima, sportskim terenima i vinarijom – otkrila nam je Tamara Arsić, menadžer vinarije Grabak.

Tamara Arsić, menadžer vinarije Grabak

Za vlasnika Miloša Jovanovića vinarija nije samo dobro ulaganje, nego i neka vrsta nastavka porodične tradicije, jer su njegovi roditelji imali vinograd i pravili domaće vino. Osim što je kao član porodice učestvovao u porodičnim poslovima, a kao najmlađi u ribanju buradi voleo je i da slika, ali se ipak opredelio da bude mašinski inženjer. Svoju kreativnost iskoristio je pri osmišljavanju prostora vinarije sa ostalim sadržajima.

Turističko-sportski kompleks radi svakog dana od 10 do 18 sati od 15. juna do 15. septembra i nadamo se da će opet doći lepi dani da bi gosti mogli da uživaju u njemu do kraja sezone. Vinarija radi cele godine i prema rečima menadžera vinarije organizuje degustacije i vinske ture.

Jesen je važan deo godine, jer tada se ubiru plodovi koje loza daruje – a da bi kapljice njenog čarobnog nektara ušle u čašu potrebno je mnogo truda ali i znanja. Kvalitetno grožđe je samo prvi deo puta, treba znati kako ga odnegovati i kada ga ubrati. Potom sledi čarolija kada od njegovog soka nastaje vino.

Tehnolog dr Marina Bogičević i vlasnik vinarije Miloš Jovanović

– Naš tehnolog je gospođa Marina Bogićević, koja je u Italiji magistrirala, a kasnije i doktorirala na tehnologiji vina. Ona je provela dvadesetak godna radeći kao tehnolog u toj mediteranskoj zemlji. Mi smo se opredelili da ovde vina pravimo na tradicionalan način – saopštila je Tamara Arsić, koja je poljoprivredni inženjer.

Znalački rad dr Marine Bogićević je potvrđen na londonskom Dekanteru, svetski značajnom takmičenju vinara, kada je 2020. godine vinarija Grabak osvojila zlato sa vinom koji nosi ime Vivak prokupac. Zato smo bili znatiželjni da saznamo koja se vina još prave u ovoj vinariji.

– Trenutno imamo osam vina, od kojih su dva bela, jedno je roze, a ostala su crvena vina. Prvo vino je Bela golubica koje je kupaža tamjanike, belog sovinjona i italijanskog rizlinga. Drugo vino je Plava panunica koja je napravljena od belog sovinjona. Jedini roze koji imamo je od prokupca i zove se Prva lasta. Od crvenih vina imamo Sivu vranu koja je napravljena od kaberne sovinjona, Modru vranu koja je barikirani kaberne sovijon, Ćuk merlo je od merloa i imamo Vivak prokupac koji je barikirani prokupac. Barikiramo samo dva vina prokupac i kaberne sovinjon – istakla je Tamara Arsić, menadžer vinarije.

Vinogradi koji se nalaze u sklopu tirističkog kompleksa vinarije Grabak

Primetili smo da vinarija Grabak ima neobična imena svojih vina – sva su nazvana su po pticama. Etikete vina su predivni akvareli ptica. Poželeli smo da saznamo priču koja stoji iza ovih naziva.

Podrum vinarije Grabak

– Vinarija je ime dobila po grabovoj šumi koja se nalazila na današnjem kompleksu gde je smeštena sa dodatnim sadržajima. Umetnica Tatjana Karabašević koja je radila akvarele za etikete je došla na ideju da to budu ptice pošto je provela neko vreme ovde u vinariji i otkrila da u ovom gaju ima raznih ptičica. Posle je zajedno sa vlasnikovom ćerkom, koja je dizajner, učestvovala u dizajniranju etiketa – otkrila nam je Tamara Arsić, menadžer vinarije Grabak.

Vinarija se proširila sa parcelama namenjenim čokotima loze u okolnim mestima. Radi se temeljno, znalački i ne zanemaruju se ni „beznačajni” detalji. Naš utisak je da vreme radi za vinariju Grabak i da će se o njoj tek čuti!

Marina Jablanov Stojanović

Foto: V. Jovanović, M. Jablanov, Vinarija Grabak (Facebook)