Mavrud

Mavrud

Autohtono vino Mavrud je deo palete dobrih vina kojima će se domaćini podičiti i ponuditi vas ukoliko se nađete u Bugarskoj. Osim sorti kojih ima u celom svetu, bugarski vinari svoju pažnju sve više usmeravaju prema domaćim vrstama loze kao što je već navedeni mavrud, potom gamza, rubin, dimjat… Ta težnja bugarskih vinara da istaknu sopstveni identitet i da ponude vino koje je odraz podneblja i vinarske tradicije je naišla na veoma dobar prijem i kod domaćih ljubitelja vina, ali i kod stranaca koji sve više posećuju Bugarsku.

Uzgajanje vinove loze u Bugarskoj vuče korene još iz antičkog doba. Vinogradi se u Bugarskoj prostiru u dve regije koje deli Stara planina, masiv, koji se pruža od Srbije do Crnog mora i deli državu na dva dela. Prvi je Dunavska ravnica, a drugi Trakijska nizija. Vinski turizam se u zemlji naših suseda sve više razvija, naročito u Trakiji, u okolini gradova Plovdiv i Sliven.

U neposrednoj blizini Plovdiva izdvajaju se dve vinarije „Dragomir” i „Vila Justina”. Ovu potonju smo posetili i bili prijatno iznenađeni s kojom ozbiljnošću su se prihvatili vinogradarskog i vinarskog posla. Naime, oni osim moderne vinarije i vinograda koji se nalazi na nadmorskoj visini od 300 m sa 420 zasada loze, poseduju i farmu koza. Naravno uz dobra vina ide fina jaretina i dobri sirevi, a kozji su visokovrednovani na gastronomskoj lestvici.

U sklopu vinarije „Vila Justina” nalazi se i lepa degustaciona sala u kojoj posetioci mogu da probaju plodove njihovog rada – dobra vina uz tradicionalno odlične bugarske sireve.

Mavrud, koji se gaji u okolini Asenovgrada nadaleko je poznat. Loza ne voli niske temperature i mrzne na -16 stepeni Celzijusa. Grožđe se bere u drugoj polovini oktobra. Boja vina je rubincrvena, a stručnjaci kažu da mu je ukus mek, gust i harmoničan. Bogat je taninima i kiselinama, a arome koje razvija podsećaju na kupinu i zreo dud. Mogućnost da razvije ove prijatne ukuse mu daje odležavanje u hrastovim buradima.

Postoji i legenda koja je vezana za ime ovog vina. Naime u vreme kada su bugarskim područjem vladali avari, kan Krum je smatrao da je prekomerno uživanje u dobroj kapljici bio jedan od uzroka za pad ovog avarskog kaganata. Zbog toga je Krum naredio da se unište svi vinogradi. Baš u to vreme se u tadašnjoj prestonici Pliski pojavio se lav od koga su mnogi stanovnici stradali. Lavu se suprotstavio vojnik Mavrud, čiju je hrabrost uvećalo vino. Lav je bio savladan, a Krum je nagradio junaka. Ne samo da je potom ukinuo naređenje da se loza uništava, nego je naredio i da se nova sadi, a za spomen ta sorta vinove loze je dobila ime Mavrud.

S druge strane, smatra se, da je ovo vino ime dobilo po grčkoj reči mavro što znači crno, jer bobice grožđa ove sorte su tamnoplave, skoro crne. Možda je to bliže istini, jer se ova loza gaji i u Grčkoj. Kako bilo, vino od ovog grožđa često se sljubljuje sa merloom i kaberne sovinjonom i daje kuve zanimljive arome. Zato, ukoliko se nađete u Bugarskoj neizostavno ga probajte uz lep komad jaretine, jagnjetine ili marinirane govedine. Sigurno ćete uživati!

Marina Jablanov Stojanović

Izvor: Dnevnik.rs

Foto: N. Stojanović, M. Jablanov, PIXABEY, PEXELS