Mariniranje Danica Cvetkovic foto D. Cvetkovic

DANICA CVETKOVIĆ POVODOM SVETSKOG DANA JOGE I MUZIKE

Harmonija joge i muzike

Dan kada se u celom svetu slavi čarolija koju nam donosi muzika je 21. jun, ali to je ujedno i međunarodni Dan joge. Nije to nikakva slučajnost, sigurno bi rekli jogini, jer ono što muzika čini za našu dušu, to joga postiže na svoj način – podešavajući vibraciju sopstvenog bića, ulazimo u sazvučje sa svemirom. Jedna od vrsta joge koja se naziva kundalini joga ujedinjuje i muziku i jogu, zato je naša sagovornica Beograđanka Danica Cvetković, koja je prva učiteljica kundalini joge u Srbiji.

– Kundalini joga je bila sveta nauka obavijena misterijom i predavala se usmenim putem odabranim učenicima u Indiji. No kako je ovo era Vodolije i kako se mnoge tajne otkrivaju, tako je i ova tajna nauka bila otkrivena. Naime, Jogi Bađan (Yogi Bhajan) je 1969. u Los Anđelesu održao prvi javni čas kundalini joge smatrajući da je naše pravo dato nam od rođenja da budemo zdravi, srećni i blagosloveni. Posle toga ova vrste joge se munjevito raširila po celom svetu. Može se reći da je danas milioni ljudi praktikuju jer su osetili njene rezultate. Balansiranje tela i uma vas vodi ka spoznaji kristalne čistoće vaše duše. Da biste to dostigli ne morate imati nikakvih prethodnih iskustava u jogi. U kundalini jogi je najvažnije vaše iskustvo, ono što ste vi osetili i doživeli. Ono ide pravo u vaše srce. I nikakve reči to ne mogu zameniti.

Joga je jedan sveobuhvatan način ne samo vežbanja nego i življenja. Ima velike učitelje, ima i dosta različitih vrsta joge. Ne bi to trebalo da vas zbuni, jer jogini kažu da nema prave joge i one koja to nije. Joga je kompleksna i zato ima toliko mnogo puteva – a cilj je jedinstvo tela, srca i uma, tj. život u harmoniji. Jedan od takvih puteva u jogi je i kundalini joga. Upitali smo Beograđanku Danicu Cvetković, prvu učiteljicu kundalini joge u Srbiji, da li i u ovoj vrsti joge muzika ima svoju ulogu:

– Muzika u kundalini jogi je sastavni i veoma važan deo standardnog časa. Mi počinjemo svaki čas pevanjem i na taj način se konektujemo sa vibracijama duhovnih učitelja. Cilj kundalini joge je buđenje unutrašnje energije i dobro odabrana muzika nam pomaže u tome. Ali u kundalini jogi to nije nikada bilo koja muzika. Mi uvek radimo sa duhovnom muzikom, odnosno muzikom u kojoj se pevaju kundalini joga mantre. Naša muzika ne samo da podiže raspoloženje već izaziva i biohemijske promene, stvara hormone sreće.

Ne samo lična iskustva, nego i naučna istraživanja kažu da je muzika odličan instrument za dostizanje unutrašnje harmonije i čišćenja svesti. U drevnim učenjima kundalini joge je dokazano da svaka nota ima konkretan uticaj na energetske vrtloge (čakre):

– Tako je, uz muziku lakše uspostaviti ritam pokreta, disanja. U kundalini jogi, ponekad u sklopu krije (položaj ili kretnje koje je praćenjo disanjem na određeni način, ali i pevanjem) imamo i deo u kome igramo, protresemo celo telo i na taj način rasporedimo energiju. Obično to radimo posle neke teške krije. A kundalini joga je jako dinamična i puna izazova. Često ostajemo u položajima po 11 minuta, na intenzivnim treninzima i duže i onda nam pevanje pomaže da izdržimo. Lepo je pobediti sebe i svoj um koji nam sve vreme priča da mi to ne možemo. Pobeda nad sobom je najslađa pobeda!

Danica Cvetković je savladala sviranje na drevnom instrumentu gongu. Poslednji deo njenog časa kundalini joge pripada opuštanju uz gong koji svi jako vole i upravo je to nedostajalo svim vežbačima koji su za vreme vanrednog stanja vežbali onlajn s Danicom. Upitali smo je zašto se zvuk gonga teško prenosi:

– Gong je čista magija, a magija se ne može snimiti. Šalim se, naravno, ali činjenica je da se zvuk gonga ne može ni najfinijom aparaturom za snimanje zvuka dobro snimiti. Sećam se kad sam mom mužu puštala snimke zvuka gonga, on se ježio i nije mogao da sluša. A onda sam kupila gong i od kada je prvi put čuo zvuke gonga uživo postao je kao i ja, večni zaljubljenik u taj čudesni instrument. Te isceljujuće vibracije deluju na čitavo naše biće. Gong je kao Univerzum a i Univerzum se ne može snimiti.

Jedan od najvećih savremenih autoriteta za jogu, čuveni Aengar je rekao „da je najteže u jogi da otvorite prostirku“, tj. da sami počnete da vežbate. Upitali smo Danicu Cvetković šta je motiviše da vežba:

– Motiviše me moje iskustvo, jer znam da se uvek posle kundalini joga krija još bolje osećam. U kundalini jogi radimo krije po određeni broj dana, 40, 90,120 ili 1.000, i to isto pomaže da otvorite prostirku. Birate na čemu biste želeli da radite, da li želite da radite na svojim čakrama, nervnom sistemu, ili da ojačate neki organ tela ili da uklonite neke svoje blokade, imamo puno krija koje nam pomažu u određenom segmentu našeg života. Izaberete i počnete da radite, na primer 40 dana. I onda, da biste dostigli željeni cilj morate da radite svaki dan, ako jedan dan prekinete, morate da krenete od početka. To je isto odlična motivacija!

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Dejan Cvetković i privatna arhiva