Vinska kultura

Kako se vino predstavlјa, nudi, toči i ispija

Do razvoja vinske kulture dolazi se sticanjem novih znanja, učenjem, gledanjem, čitanjem... Sa nicanjem novih vinarija polako se razvijala i naša vinska kultura, pokrenuti su specijalizovani vinski časopisi, štampaju se knjige o lozi i vinu, otvaraju vinski putevi, organizuju ocenjivanja i degustacije. Sve je to doprinelo istinskom uživanju u piću, kojeg, kao i u jelu, nema ako se ono istovremeno i ne ocenjuje, ako se za stolom ne otkrivaju sve vrednosti koje nam, ukoliko nismo dovolјno obavešteni, promiču i ostaju skrivene kao da ih i nema. Izbegavajući loša i nedostojna vina, naši potrošači doprinose sve očiglednijem razvoju našeg vinogradarstva i vinarstva.

Zato sam bio iznenađen pitanjem jedne beogradske dame za vreme degustacije vina u hotelu Hajat:

– Da li će vam smetati ako zapalim cigaretu?

Bila je veoma uglađena, delovala je otmeno, kako priliči dami na visokog društva. Za stolom nas je bilo osmoro, a pitanje je bilo upućeno meni, verovatno zato što sam sedeo pored nje.

– Ne znam – odgovorio sam nespretno, bez puno razmišlјanja. Gledala me je začuđeno, sa već izvađenom cigaretom iz paklice i spremnim upalјačem u ruci – stvarno ne znam, jer još nisam doživeo da neko puši u društvu koje uživanjem u vinu pokušava da iz njega izvuče svu radost i lepotu koje ono može da nam pruži!

Setih se desetina i desetina poseta podrumima u svetu u kojima se vinu prilazi s poštovanjem i pažnjom, na to kako se ono predstavlјa, nudi, toči i ispija.

Pre nego što posluži goste svojim vinom, proizvođač im pokaže svoj podrum, Sprovodeći ih kroz njega, pri ruci ima posudu iz koje vino toči. Iz nategače puni čaše takvom veštinom da to čini bez prosipanja i kapi vina, Pre degustacije nove sorte vina, čaša se obavezno isplahne čistom vodom. Nikakvo jelo u podrumu se ne služi, a pušenje je strogo zabranjeno!

Kad se spremamo u posetu nekom podrumu, važno pravilo je da se koriste što blaža kozmetička sredstva, izbegavaju se parfemi i kolonjske vode. U podrumu nema mesta preterano naparfimisanim koketama.

Nepristojno je kontrolisati količinu vina u buradima kuckanjem ili na drugi način. Domaćin je dužan da svako vino koje nudi gostima i sam okusi.

Lepo ponašanje s vinom je obimna i razgranata, detalјno proučena oblast, koja nam pomaže da opušteno uživamo u jednom od najčudnijih darova prirode, oplemenjenim lјudskom maštom.

No i kod nas se polako usvajaju ove navike. Podsetimo se na to kako su nam samo pre desetak godina nuđena i servirana vina. Danas i nižerazredni restorani imaju odgovarajuće čaše za većinu vrsta vina, koja se serviraju na temperaturama na kojima njihov kvalitet najviše dolazi do izražaja. Špriceri, kilo belog i soda, nestali su iz našeg ugostitelјstva. Zamenile su ih lepo odevene butelјke odnegovanih vina, koje se ritualno otvaraju, probaju, ispijaju i ocenjuju. Flaša vina postaje obavezni deo lepo nameštenog stola, isto kao što su bokal vode, so, biber, ulјe... Ponovo postajemo zemlјa loze i vina.

Petar Samardžija

Foto: Pexels, Pixabay