DR MIRJANA ANDjELIĆ: PREVENCIJA RAKA GRLIĆA MATERICE

HPV_cervical_cancer photo wikipedia

Kancer koji se može sprečiti

– Rak grlića materice je drugi vodeći malignitet kod žena, odmah posle karcinoma dojke, a četvrti razlog umiranja od karcinoma u našoj zemlji. Srbija je po učestalosti oboljevanja od karcinom grlića materice na neslavnom drugom mestu u Evropi. Neki karcinomi ne mogu da se spreče (kao što je rak dojke) – oni mogu samo da se rano otkriju. Sjajna vest je da se karcinom grlića materice može sprečiti! Uzrok karcinoma materice je infektivni agens – humani papiloma virus koji se dobija samo seksualnim putem. Zatim kod ove bolesti se mogu ranim skriningom (pregledima i praćenjem) otkriti predkancerozna stanja, stanja koja nekoliko godina prethode karcinomu i koja se leče uglavnom neoperativno ili s vrlo blagom intervencijom. Istakla bih da je materica organ koji može da se lako pregleda i da postoje jeftine i dostupne skrining metode – objasnila nam je ginekolog dr Mirjana Anđelić iz Specijalističke ginekološko akušerske ordinacije Anđelić  u Novom Sadu.

Dr Mirjana Anđelić

• Šta je ono što žena može da uradi da ne bi dobila karcinom?

– Prevencija je ključna. Devojke bi trebalo da znaju da jedna od preventivnih metoda je i što kasniji ulazak u seksualne odnose, odnosno da najmanje tri do pet godina posle prve menstruacije ne bi trebalo da ulaze u seksualne odnose. Nije ovde u pitanju neko moralisanje, nego je to zato što je imunološki sistem mlade osobe još nezreo i tada se jako lako dobije humani papiloma virus (HPV) za razliku od osobe koja ima preko 20 godina. Struktura grlića materice, odnosno histološka građa materice je drugačija i zbog toga mnogo lakše se zarazi HP virusom nego kada je imuni sistem sazreo i stabilan.

• Uvek je bolje i lakše sprečiti nego lečiti. Molila bih da nam kažete koje su to sve metode kojima se se može preduprediti zaražavanje HP virusom?

– U prevenciju HPV osim vakcinacije spada odlaganje prvog odnosa tri do pet godina posle prve menstruacije što sam već spomenula, a istakla bih da je važan deo preventive upotreba kondoma kod svakog polnog odnosa i redovne kontrole kod ginekologa. Redovne kontrole preporučuju Papa bris i kolposkopija, a kakva će biti dinamika redovnih kontrola to za svaku ženu određuje njen ginekolog.

• Kakva je priroda HP virusa?

– Jednom dobijen ovaj virus ne znači da on ostaje u organizumu do kraja života. U toku prve godine zaražavanja čak ga se 80 procenata zaraženih oslobodi. Od ostatka od 20 odsto zaraženih sledeće godine se polovina oslobodi, ostaje 10 posto koje će te osobe stalno nositi. Jedan posto će razviti karcinom, a onih devet procenata će prenositi, a da pritom neće imati nikakve tegobe... Problem je tu što će te osobe prenositi na druge partnere... Mogu reći da je prokuženost ovim virusom jako velika. Rekla bih i ovo da se mlađe osobe lakše oslobađaju HPV, ali pošto je to period učestalije promene partnera veća je i šansa da se opet zaraze! To znači ovo da devojka koja stupi u seksualne odnose sa 15 godina ima pet puta veće šanse da dobije rak grlića materice, nego devojka koja počne svoju seksualnu aktivnost sa 22 godine.

• Koliko na zaražavanje HP virusom utiče česta promena partnera?

– Mladost je takvo doba da se česta promena partnera jednostavno dešava. Zato je važna prevencija uvek upotreba kondoma. Kada kažem uvek mislim sa svakim partnerom i svaki put od početka do kraja polnog odnosa. Skrenula bih pažnju da mlade osobe ne bi trebalo da stihijski ulaze u polne odnose, a naročito ne pod dejstvom alkohola ili nekih opijata. Odluku o stupanju u polne odnose moraju da donesu svesno i da prethodno s partnerom razgovaraju o zaštiti od trudnoće i polno prenosivih bolesti. Druga strana medalje je preplašenost mladih žena da će im se nešto ružno desiti. Nije mali broj žena koje imaju seksualnu disfunkciju, ne mogu da nađu partnera, jer imaju blokadu od straha od bolesti.

• Građanima Srbije će od aprila biti dostupna vakcina protiv HPV o trošku države (do sada se plaćala). Nadležni kažu da će biti obezbeđena devetovalentna vakcina najnovije generacije i moći će da se primi u svim domovima zdravlja. Pošto je jedan od načina preventivnog delovanja protiv HPV i vakcinacija možete li nešto više da nam kažete o tome kako deluje?

– Vakcina protiv HPV je unošenje u organizam partikula (delića) proteina koji se nalazi u kapsuli virusa. Kada u organizam ulazi virus naš imuni sistem daje odgovor i stvara antitela. U ovom slučaju vakcina pomaže da organizam ima spremna antitela koja se „zakače“ na virus i onemogućavaju ga da prodre u ćeliju. Na ovaj način osoba je 90 posto zaštićena od HPV. Istakla bih da dobiti vakcinu ne podrazumeva i dobiti odobrenje za ulazak u seksualni odnos bez ikakvih predostrožnosti. Znači, svi oni ostali preventivni metodi i dalje važe. U svetu se vakciniše i muška populacija, jer taj virus izaziva i karcinom na muškom polnom organu. Nije tako čest kao kod žena, ali se dešava i može da bude i smrtonosan.

• Koje je idealno starosno doba u kojem bi se trebalo vakcinisati?

– Preporuka je da se vakcina daje između devete i četrnaeste godine pre stupanja u polne odnose, kao i da nema smisla davati vakcinu posle 25 godine. Međutim, ne znači da mlada osoba ne bi smela da se vakciniše iako je stupila u polni odnos, odnosno, ne mora da znači da se zarazila HPV. Istina je, da ako se dobije vakcina postoji jači imuni odgovor. Po mom mišljenju svi bi trebali da se vakcinišu, bolje je u mlađem uzrastu, ali nema prepreke ni sa 20 godina. Čak postoje medicinske studije da žene koje imaju početne oblike pred kancer (CIN 1 i CIN 2) vakcinisanjem stiču bolji imuni odgovor i bolja im je prognoza za izlečenje!

• Koliko je HPV vakcina bezbedna?

– Ova vakcina postoji već godinama, dobro je ispitana i smatra se bezbednom. Smatram da vakcina mora da bude svesan izbor osobe koja želi na taj način da se štiti, jer čim se nešto mora ljudi često imaju otpor. Zato je važno biti medicinski prosvećen i edukovan.

• Na stanje imunog sistema utiče mnogo faktora. Koliko loše navike snižavaju imuni odgovor?

– Ukoliko je mlada osoba pušač, pet puta više joj se povećava mogućnost da razvije karcinom uzrokovan HPV. Zato što duvanski dim smanjuje imunološki odgovor i osoba ima mnogo manji kapacitet da se izbori s ovim virusom.

• U kom se životnom periodu žena najčešće javlja karcinom grlića materice?

– Negde između 30 i 40 godine, ali ne znači da nema žena ispod 30 ili iznad 40 koje ne obole od ovog karcinoma. Sve zavisi od nivoa imuniteta i količine stresa kojem je osoba izložena. Obično se kaže da je ovom karcinomu potrebno da se razvije tri do pet godina, ali sam ja imala pacijentkinju kojoj sam posle šest meseci identifikovala ovaj karcinom. Ona je tom periodu imala veoma stresnu situaciju koja je uticala da njen imuni sistem popusti. Medicina nije matematika i u medicini dva i dva često nisu četiri. Zato je bitan induvidualni pristup svakom pacijentu.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje, wikipedia, Pixabay, Freepik, Pexels