Mariniranje healing Pixabay

ELENA ANTONOVSKA O ISCELJIVANJU PRANOM

Vraćanje u balans

- Kada se udarimo mi spontano na to mesto stavimo dlan i dodirom pokušavamo da umanjimo bol… Ukoliko koristimo biljke da bismo otklonili neki problem i podstakli isceljenje mi posredstvom biljaka u stvari podstičemo našu životnu silu da pokrene isceljenje. Pomoću pranic healing metode, koja je bez fizičkog kontakta, delujući na naše energetsko telo i utičemo na pozitivne promene na fizičkom telu – rekla nam je Elena Antonovska Edizer, koja praktikuje pranic healing (isceljivanje pranom). Po klasičnom obrazovanju Elena je matematičar-informatičar, ali je ostavila ovo profitabilno zanimanje i krenula putem kojim se ređe ide, putem samorazvoja, da bi prvo pomogla sebi, a potom i drugima.

- Baš kada mi je zaista bilo teško, pojavila isceliteljka – Klaudija Dikman iz Beča. Ona je tada prvi put bila u Skoplju i držala predavanje o isceljivanju pranom (energijom). Otišla sam kod nje na tretman i posle nekoliko sesija mi je bilo bolje. Potom sam joj postala učenica. Ubrzo sam počela da učim reiki, japansku metodu kojom se pomoću energija koja teče kroz organizam eliminiše stres, relaksira ali i leči, pa sam postala reiki master. Meni je učenje uvek išlo od ruke, pa sam osim pomenutih energetskih metoda savladala regresoterapiju, NLP (neurolingvističko programiranje), koučing (metoda koja omogućava mnogo brže postizanje željenih ciljeva i rezultata, kao i za ostvarenje trajnih pozitivnih promena u ponašanju) i mnoge druge… Sve su to alati za podizanje svesnosti, a isceljivanje pranom je veoma cenjena metoda i spada u najviša znanja koja se tiču isceljenja.

• Da li možete da nam kažete nešto više o toj metodi, kako je nastala?

- Kao metoda potiče iz tibetanske medicine, medicinskog či gonga i ima dodirnih tačaka s akumpunkturom, akupresurom i sa svim drevnim znanjima koja obuhvataju čakre (energetske vrtloge), energetske meridijane, auru – sve ono što je nevidljivo. Poznato je da su sva duhovna znanja bila čuvana i prenošena samo odabranima zbog straha od zloupotrebe. Podizanjem svesnosti, novo doba je donelo dostupnost tih drevnih znanja, njihovo povezivanje, tako da je na svetu poznato mnogo raznih tehnika, što je super, jer je svakom potrebno nešto drugo.

• Kako napraviti pravi izbor?

- Nema tačnog i netačnog odgovora. Sve tehnike su dobre, ali vi morate da osetite šta je to što u ovom trenutku rezonuje s vama. Možda ćete se zadržati na toj metodi, a možda krenuti dalje, jer se i vi menjate i ne mora da znači da nešto što vam je pomogolo pre nekoliko godina može imati isti efekt sada ili u budućnosti.

• Isceljivanje pranom je skup metoda objedinjenih u jednu. Ko je njen tvorac?

- Osnivač metode Isceljenja pranom je Kinez filipinskog porekla master Čoa Kok Sui. On je po obrazovanju diplomirani hemijski inženjer, koji je već kao dečak imao spiritualnog učitelja i sticao znanja iz raznih oblasti. No njegov naučnički mozak je tragao za strukturama, šemama… Sva ta znanja o energiji prezentovana na starinski način su mu izgledala mnogo eterična, zato je i rešio da ih sistematizuje i prilagodi ovom dobu. Lako je reći vodite se intuicijom, slušajte vaš unutrašnji glas… Ali kako to zaista sprovesti? Zato je smatrao da ovaj energetski rad mora da ima sistem, strukturu, koji bi ljudi mogli da prate i primene u svim poljima života. Uspeo je da uzme najbolje od metoda koje je znao i istraživao i tako je nastalo isceljivanje pranom.

• Zašto je metodu nazvao pranic healing?

- Ime dolazi od reči prana koja na sanskritu i znači životna sila, koja je zemaljski aspekt one božanske energije na koju smo svi priključeni. Ova energija se u raznim kulturama pojavljuje pod različitim imenima kao ki ili či, kao mana, ruah koji na hebrejskom znači dah života i u potpunosti opisuje pranu kao energiju. Dah nam je osnova bitisanja, jer s udahom dolazimo na ovaj svet, a sa izdahom odlazimo iz njega… To konkretno znači da se prana, odnosno životna sila koristi da bi se postigla pozitivna promena na našem fizičkom telu ili u našem životu.

• Kakva je razlika između drevnih veština i ove moderne metode?

- Isceljivanje pranom se radi po određenim protokolima i principima. To prevashodno znači da se oslanjamo na dva osnovna zakona: prvi je zakon vitalne energije, a drugi se odnosi na samoregeneraciju. Svakom živom telu potrebna vitalna energija da bi se održalo u životu i u stanju dobrog zdravlja. Da li dobro zdravlje znači da mi karijera ide sjajno, a privatan život mi je katastrofa? – Svakako ne, zdravlje je optimalno funkcionisanje na svim nivoima postojanja: fizički, duhovno, materijalno, mentalno, emocionalno, socijalno… Pranik hiling nam daje mogućnost da osetimo šta je to za određenu osobu optimalno i koje je njeno individualno stanje balansa. Svakom telu je potrebno izvesno vreme i određena energija da se regeneriše i vrati u stanje balansa.

• Da li biste nam to objasnili na nekom primeru?

Photo by Garidy Sanders on Unsplash

- Naša duša stanuje u našem telu kao što mi stanujemo u našim domovima. Tako da ćemo lako moći da uporedimo naše telo sa kućom: ako je ne provetravamo svakodnevno, ako je ne čistimo i ako je zanemarujemo u svakom pogledu – kako ćemo se osećati u toj kući? – Loše, bez obzira što je vrt oko kuće sav u cveću i što je kuća okrečena. Šta da učinimo ako nemamo energije i snage da se sami uhvatimo u koštac sa čišćenjem, odbacivanjem svega onoga što nam ne treba - tražimo pomoć da neko drugi to učini… Biraćemo prema preporuci najbolju osobu za to, zar ne? Kada se odbace nepotrebne i nagomilane stvari, kada se naša kuća očisti, oriba, provetri i mi ćemo prodisati. Postaće nam ugodno u našoj kući i tada ćemo moći i sami da se brinemo o njoj, tako je i sa telom – proces regeneracije biti pokrenut! Prana, odnosno životna sila, koristi se da bi se postgla pozitivna promena na našem fizičkom telu ili u našem životu. Ova metoda je brza, dinamična i na rezultate ne mora dugo da se čeka

• Kako izgleda sam tretman?

- Osoba koja je došla na isceljivanje pranom ne mora ništa da radi, najvažnije je da bude opuštena. Fizički kontakt nije potreban, jer praktikant radi na energetskom telu, a ne direktno (na fizičkom telu). Razlog više što se radi na energetskom telu jeste i činjenica da se svako fizičko stanje najpre pojavi kao energetski disbalans na bioplazmatičnom telu, a nakon izvesnog vremena manifestuje se kao bolest na fizičkom telu. Pomoću tehnike isceljenja pranom transformišu se nezdravi energetski modeli, vraća se balansa i revitalizje tela preko procesa čišćenja i energizovanja. Podrazumeva prepoznavanje disbalansa, odstranjivanje kontaminirane energije i transfer sveže, čiste prane ka osobi, preko energetskih centara na njenoj auri. Ova metoda je brza, dinamična i ne mora dugo da se čeka na rezultate.

• Spomenuli ste da ovakva znanja mogu da se primene i u svakodnevnom životu, da li biste nam dali neki primer?

- Primena pranik hilinga kao metode moguća je u svim sferama našeg života. Evo jednostavnog saveta: kada kuvate neka jela i mešate varjačom to uvek radite tako što mešate na levu stranu. Sve što ide ulevo, izbacuje i čisti negativnost iz sebe. Osim toga kada spremate obroke za sebe i vaše najmilije pripremajte ih s ljubavlju, jer hrana može biti lek. U kuhinji nema mesta nervozi, depresiji i lošim emocijama, jer time energizujemo jelo. Zašto su nam jela koja nam spremaju naše majke, bake, tetke posebna – pa baš zbog ljubavi s kojom su spremana za nas.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: D. Antonovski, Pixabay, Photo by Garidy Sanders on Unsplash