Mariniranje martini photo by tproud on Pixabay

Kokteli: martini draj

Photo: Aditya Saxena on unsplash

Kralj mešanih pića

U dobro rashlađenu čašu stavite dve kocke leda i preko njih nalijte dve trećine džina i trećinu vermuta. Dodajte jednu maslinku. Napravili ste martini draj, piće za koje se s pravom kaže da je kralј koktela, neka vrsta zaštitnog znaka za mešana pića uopšte. Probajte i ako vam se svidi, zakoračili ste u finu umetnost koja se zove mešana pića. S dve kocke leda i dve flaše pića iz kućnog bara, napravili ste, brzo i lako, najpoznatiji koktel na svetu.

Tako ste razbili led koji se nakupio oko kulta koktela, koji kod nas, nažalost, još uvek traje. Za našeg čoveka, koktel je još uvek nešto nedokučivo i strano, rezervisano samo za one najimućnije, koje u tami elitnih barova i noćnih klubova dočekuju barmeni u belim smokinzima i crnim leptir-mašnama, spravlјajući im pića čudesnih boja i, po pravilu, zvučnih engleskih naziva.

Recept predložen za martini draj nije zakon i ne morate ga se strogo pridržavati. Mnogi barmeni će vam predložiti tri četvrtine džina i jednu četvrtinu vermuta. U praksi se najčešće odstupa i od jedne i od druge varijante. Martini je sve suvlјi, ne zato što se za njegovo spravlјanje koristi suvi vermut (bez šećera), nego zato što barmeni sve više povećavaju odnos džina i vermuta, u korist džina. Tako imamo martini sa dva, pa sa tri, četiri, sve do osam, ponekad i čitavih dvanaest delova džina na jedan deo vermuta. Američki barmeni znaju reći u šali: najsuvlјi martini sasvim je dobar i bez vermuta.

Slavni Hemingvej, veliki potrošač koktela, pričali su očevici, znao je u Harijevom baru u Veneciji da naruči martini veoma suv, spravlјen od jednog dela vermuta i petnaest delova džina. Nazivao ga je montgomeri, tvrdeći da je vojskovođa Montgomeri ulazio u bitku samo ako su njegove snage u odnosu na neprijatelјa bile 15 puta veće.

Ako se upustite u veliku avanturu koktela, evo prilike da u igri u kućnim druženjima sa prijatelјima i znancima pokušate da utvrdite koji bi vam odnos snaga najviše odgovarao. Naravno, na tome se nećete zaustaviti. S malo truda, umešnosti i dobre volјe, s minimalnim količinama običnih domaćih pića iz kućnog bifea možete praviti prave male koktel-revije kojima ćete iznenaditi svoje goste, zabaviti i oduševiti ih.

Iznenadni gosti neće vas više stavlјati na muke s čim da ih počastite. Dovolјno je da u kući imate nešto od voćnih sokova, voća, povrća, mleka, pavlake, jaja, kompota i poneku bocu alkoholnih pića.

Mogućnosti pripremanja ukusnih mešavina su neograničene. Aperitivi koji pre jela pobuđuju apetit, slatka „duga pića“ koja potpomažu varenje nakon obilnijih obeda, laganiji kokteli za kasnije popodnevne časove, „tvrdi“ za večernje partije, ili, pak, prepodnevni vitaminski kokteli, pripremlјeni sa sokovima, čekaju da ih pripremite i isprobate.

Petar Samardžija

Foto: Pixabay, Freepik