ZDRAVA SRBIJA: BANJA RUSANDA

Lekovitost banatskog blata

Turista koji se uputi u Srednji Banat biće iznenađen kakve sve dragocenosti plodna banatska ravnica krije:

– Srednji Banat ima fantastične resurse koji do sada bili nisu bili iskorišćeni, a trebalo bi njima da se okrenemo. Mi u okolini Zrenjanina imamo Banju Rusandu, 6 vodenih tokova, rezervat prirode Carsku baru... Stavićemo i akcenat na prirodu, na sela u okolini Zrenjanina. Želimo da na ovom području razvijemo nautički turizam i na tome će biti naglasak u vremenu koje dolazi. Zrenjanjin je proglašen i za Evropski grad sporta 2021. godine, a znamo da sport i turizam idu zajedno – u jednom dahu rekao nam je Jaroslav Stevanov, organizator za razvoj i promociju turističkih proizvoda Turističke organizacije grada Zrenjanina.

O lekovitosti blata Rusande ispredale su se mnoge legende. Jedna od njih je da je devojka Roksanda na obali jezera izgubila svoj verenički prsten i tražeći ga, kopajući po blatu izlečila svoje bolne zglobove.

– Banja Rusanda u Melencima je jedinstvena u Evropi po svom lekovitom blatu. Nalazi se na obodu istoimenog jezera, koje je ostatak panonskog mora i prostire se na površini od 4 kvadratna kilometra. Dno jezera je prekriveno lekovitim muljem koje se koristi u lečenju više od 150 godina. Mi se prema ovom bogatstvu pažljivo odnosimo, postupamo potpuno ekološki i upotrebljeno blato vraćamo – naglasila je Zorica Ćulibrk, lekar specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, vd direktora Specijalne bolnice Rusanda u Melencima.

Lekovitost je dokazana davne 1867. godine kada je paroh Nikola Bibić, kao učen čovek toga doba poslao mulj i vodu iz jezera na analizu u Beč. Profesor Šnajder i ostali stručnjaci Carske akademije su potvrdili lekovitost peloida (blata) i uočili da blato iz jezera Rusanda ne zaostaje po kvalitetu i lekovitosti u odnosu na tada poznate banje Marijenbad i Francesbad.

Već početkom XX veka Rusanda je imala 4 moderna hotela i postala ne samo lečilište nego i centar kulturnih zbivanja, jer su se za goste održavali koncerti i pozorišne predstave, a posle I svetskog rata ovde je u sezoni preko 20 fijakera vozilo goste do Kikinde i Velikog Bečkereka (današnjeg Zrenjanina). Bila su to lepa vremena o kojima svedoče zgrade potamnelog sjaja. Da bi banja rasla i napredovala trebalo je zatečeno čuvati i obnavljati, a u novo ulagati, no to je tokom brojnih godina posle II svetskog rata bilo sve ređe i ređe.

Ovo je banja koja čeka bolje dane. Sadašnje rukovodstvo ima ideje kako da obnovi i unapredi banju, ali im nedostaju sredstva. Šteta, jer takav potencijal, kao što je lekovito blato izuzetnog kvaliteta, može da pozicionira Banju Rusandu među najbolje evropske banje.

– Lekovito blato prirodno zri u samom jezeru i koristi se pre svega u lečenju kod stanja nakon traume ili hiruških intervencija, reumatoloških, neuroloških oboljenja i psorijaze. Međutim peloid može da se koristi i za relaksaciju, očuvanje i unapređenje zdravlja, ali i u kozmetičke svrhe. Naime, kvalitet blata se ogleda i u finoći njegovih čestica, koja je ovde manja 0,01 mm, što samom peloidu daje kremastu strukturu. U samom sastavu dominiraju jedinjenja koja mogu doprineti poboljšanju vlažnosti i elastičnosti kože što utiče i na njeno podmlađivanje – otkrila nam je dr Zorica Ćulibrk, vd direktora Specijalne bolnice.

Zato su u Rusandi, iako su se razvijali kako specijalna bolnica počeli da prate savremeno tružište zdravstvenog turizma i osmislili vikend-programe koji su namenjeni savremenom čoveku izloženom stresu, koji ima potrebu da se odmori i relaksira:

– Velnes program je osmišljen za prevenciju bolesti. Osim kombinacija različitih fizikalnih procedura sa blatom, nudimo i razne vrste masaža, masažu lica, na raspolaganju je zatvoreni bazen, sauna, boditerm kabina… Postoje različiti paketi, može i sam klijent da odabere koje tretmane bi želeo, ali postoje i paketi koji su osmišljeni tako se tretira svaki segment tela. Među najpopularnije tretmane spadaju oni koji ukuljučuju lekovito blato – rekla nam je Gordana Popov, fizioterapeut Specijalne bolnice u Melencima.

Mada je Banja Rusanda znala za bolje dane, uvereni smo da ovu banju tek čeka bolje vreme, a nadamo se da će to biti ostvareno u što skorijem periodu na opštu dobrobit. Zaista je šteta da se ovakvo blago ne iskoristi bolje i da takav turistički potencijal ostane samo šansa koja nije ostvarena.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje, foto arhiva Banja Rusanda