KONFERENCIJA О „BЕZBЕDNОSТI DЕCЕ NА INТЕRNЕТU”

Zamkе NЕТ-а zа rоditеlје i mаlišаnе

Na Međunarodni dan deteta, protekle srede u prepunoj sali Privredne komore Srbije u Beogradu održana je konferencija „Bezbednost dece na internetu”.

Organizator konferencije je višegodišnji edukator na temu bezbednosti dece na internetu Katarina Jonev. Ona je i autorka knjige namenjena roditelјima „Bezbednost dece na internetu – vodič za roditelјe”.

Problem je što mnogi roditelјi ne shvataju ovu opasnost – dete im je u kući, ne druži se s probisvetima, ne troši novac i ne uzima nikakve supstance… Samo se igra, ili druži preko društvenih mreža. Šta tu može da bude loše? – Pa živimo u modernom dobu i okruženi smo digitalnom tehnologijom koja sve više osvaja naš svet.

Virtuelna realnost je postala deo naše stvarnosti. Jedino je problem što taj brzi tehnološki razvoj nije pratila i odgovarajuća svest o mogućim zamkama. Zato je otvarajući konferenciju, Katarina Jonev istakla da kvalitetnom edukacijom i aktivnim delovanjem svih članova društva možemo da zaštitimo decu od opasnosti na internetu:

– Internet je doneo velike prednosti i olakšao svakodnevnu komunikaciju i funkcionisanje društva u celini. Naša deca se rađaju, žive, odrastaju, sazrevaju u digitalnom dobu. Moramo da ih uputimo na razvijanje digitalnih veština i digitalne pismenosti, ali i da im objasnimo kako da pravilno koriste internet i koje sve opasnosti vrebaju.

Upitali smo je kako je nastala ideja za organizovanje ove konferencije:

– Postoji objektivna potreba društva da zaštitimo decu i proširimo svest o posledicama zloupotrebe digitalnih medija i pružimo informacije o pozitivnim, ali i negativnim aspektima korišćenja interneta, potencijalnim rizicima i načinima bezbednog korišćenja digitalnih medija, kao i da podignemo svest o opasnostima na internetu – rekla je Katarina Jonev.

Na konferenciji su o ovom izuzetno aktuelnom pitanju, govorili sa stanovišta struke eminentni stručnjaci iz svojih oblasti – Dunja Simić, glavni koordinator programa Osnovi bezbednosti dece u Ministarstvu unutrašnjih poslova, psiholog sa višegodišnjim iskustvom u radu sa decom i mladima. Ona je istakla značaj edukacije kako dece, tako i roditelјa i predstavila aplikaciju „osnovi bezbednosti dece” koju je MUP razvio. Simićeva je naglasila da je edukacija klјuč kada je reč o opasnostima na internetu.

– Kadgod vam se na internetu servira nešto besplatno – vi ste predmet trgovine! – rekao je Vladimir Vujić, načelnik Odelјenja za suzbijanje visokotehnoloskog kriminala u Službi za borbu protiv organizovnog kriminala UKP. On je naglasio da roditelјi ne treba da kače fotografije svoje nage dece, jer takve fotografije mogu da budu zloupotreblјene. Takođe je Vujić istakao da pojedine grupe (misleći pre svega na roditelјe) koje kače prepiske dece sa predatorima i pedofilima ne čine uslugu već ometaju službenu istragu i otežavaju rad policije.

Ispred Republičkog zavoda za socijalni rad, Slavica Milojević je naglasila da je najvažnije sa decom izgraditi odnos poverenja od najranijeg uzrasta.

– Sve češće čujem izraz „Ja sam svom detetu prijatelј” što je pogrešno. Vi treba da budete detetu roditelј, a prijatelјe će naći među svojim vršnjacima – objasnila je Milojevićeva.

Foto: fоtо privаtnа аrhivа K. Ј. , Pixabay

Izvor: dnevnik.rs

Broj za pomoć 19833