Svatovac - poziv na veselje

Postoje vina koja se neguju kao dame, pa im godine ne oduzimaju lepotu, nego samo daju punoću, jer se razvio sav onaj potencijal koji je tek bio nagovešten. Vredi ih sačekati, ali do tada zašto ne bi uživali u onim drugim koja su kao mladost – puna svežine, pitka i lepršava. Sada je upravo vreme za ta uzbudljiva mlada vina.

Majstori vina i vinogradarstva, Francuzi, osmislili su reklamnu kampanju ne bi li promovisali mlado vino svoje do tada ne baš mnogo poznate pokrajine Božole. Treći četvrtak u novembru je bio dan kada je stizao božole nuvo na stolove i trgove prvo Francuske, a ubrzo i u mnoge delove sveta. Ovaj talas svetkovine vina zapljusnuo je i nas, pa su pre dvadesetak godina i u ove krajeve počele da stužu boce mladog božolea. Naše vinoljupce je naprečac osvojio čar svežine ovakve vrste vina.

Elem, slično ovoj svetkovini, a na isti dan, vinogradar i vinar vlasnik „Mačkovog podruma”  Sava Jojić je pokrenuo manifestaciju „Mačkov dan mladog portugizera” priuštivši Novosađanima da deset godina uživaju u čarima njegovog mladog vina. Ove godine manifestacija je održana u Irigu, odakle je i vinarija. Možda je zato posetilaca bilo nešto manje nego u velikom gradu, ali je zato jednako bilo veselo u Vinskoj ulici. Stručnjaci smatraju da je ovogodišnje mlado vino je dobrog kvaliteta, a svi posetioci su ga mogli probati, u to se uveriti i besplatno uživati u njegovim čarima. Ni sama nisam mogla da mu odolim. Zaljubih se na prvi gutljaj!

Pored vina vinofili su mogli da probaju i da kupe domaće proizvode s Fruške gore kao što su kozji sir, suhomesnati delikatesi… Čak ni oni koji uz vino vole kolače nisu bili zaboravljeni - našlo se tu šapica i drugih slatkiša. Uz zabavni program i tamburaše proglašen je i Vitez mladog portugizera – to je ove godine novinar i izuzetni poznavalac vina Petar Samardžija.

Ovo mlado vino se dobija od sorte grožđa portugizer koje prvo dozreva. Svatovac ili portugizer je karakterističnog mirisa koji podseća na crne ribizle i kupine. Vinski stručnjaci kažu da mu je miris dug i čist, a ukus voćni s lepim kiselinama koje daju svežinu i sočnost. Neka vas ne zavara ime, naime, ova sorta ne potiče iz Portugalije, nego je njen dom centralna Evropa, pre svega Nemačka i Austrija.

Prema Vinopediji portugizer u vinskom svetu ima reputaciju sorte koja daje lagana vina koja nisu intenzivno obojena, niskih kiselina koje u vinu pojačavaju impresiju razvodnjenosti. Mora se reći i to da su vinski eksperti bili nepravedni prema ovoj sorti i uglavnom su vinu davali etiketu nezanimljivog, običnog i trivijalnog. Međutim, Vilanj u Mađarskoj, Plešivica u Hrvatskoj i naša Fruška Gora su vinske oblasti u kojima su lokalni vinari ne samo pokušali, nego i uspeli da od ove sorte izvuku ono najbolje.

Kod nas uz ime porugizer često ide i epitet svatovac, jer se pije već od jeseni, kad počne sezona svadbi i veselja. To je vino koje se pije mlado u jesen i zimu, a trebalo bi da se potroši do proleća. Fino se slaže uz domaće kobasice, vojvođanski kulen i tradicionalna predjela, a odličan je za dobro raspoloženje.

Marina Jablanov Stojanović

Fotografije: http://www.mackovpodrum.co.rs , M. Stojanović